Zbrojení: Nové ruské schopnosti, jichž by se měl Západ opravdu obávat

30. 1. 2019

čas čtení 3 minuty
Z Ruska se hrnou vojenské strašidelné historky. Jedna se týká Poseidonu, velkého jaderného torpéda či bezpilotního prostředku. Rusko rádo zveřejňuje podrobnosti o jeho dostřelu a ráži. Něco z toho může dokonce i být pravda. Další údajně neporazitelnou zbraní je nadzvuková raketa Avangard, která má být letos zavedena do výzbroje, píše Edward Lucas.


Tyto a další nové přírůstky do kremelského arzenálu jistě vážně zaměstnají západní vojenské plánovače a zpravodajské agentury. Ale ve větším měřítku nic nemění. Skutečný význam nových zbraní je domácí: Existují proto, aby Rusy ujistily, že jejich země je stále ještě supervelmocí a že rubly zaplacené na daních vrhané do vojensko-průmyslového komplexu jsou utráceny rozumně.

Jenže ruským strategickým cílem není zničit Západ, ale zadržovat a omezovat jej taktikou rozděl a panuj. To využívá nesouladu mezi jednotlivými zeměmi (jako mezi USA a evropskými spojenci) a rozdělení a napětí uvnitř těchto zemí, jako etnické, lingvistické, náboženské a sociální zlomy. Politická polarizace, jako v Británii kvůli brexitu, v evropských kontinentálních zemích kvůli migraci a v USA kvůli Trumpově administrativě, jsou Moskvě také k užitku.

Jaderné zbraně, ať už staré nebo nové, v tom hrají jen malou roli. Vojenské zastrašování má své místo, ale jde jen o jednu z mnoha taktik využívaných Kremlem k zasévání nesouhlasu. Další zahrnují kybernetické útoky, informační operace, kupování vlivu, využití právního systému ("lawfare"), exportu energetických surovin a subverze. Místo abychom si dovolili fascinaci naleštěnými věcičkami v ruské televizi, udělali bychom lépe, kdybychom přemýšleli, jak čelit zbraním, které Rusko proti nám skutečně používá - právě teď.

Měli bychom také zvážit novou generaci zbraní v této formě nekinetického, nevojenského válčení.

"Super-doxxing" - využití online obtěžování k umlčení kritiků, není v principu nové. Avšak lidské a zpravodajské zdroje národního státu mohou tento postup učinit mnohem nepříjemnějším a účinnějším. Může nabýt formy úniku osobních informací, využívání slabin nebo potenciálního ztrapnění osobního života jedince. Stejné techniky lze aplikovat na rodinné příslušníky.

Jinou taktikou je zintenzívněné využití odcizených sociálních skupin. Sociální důvěra a veřejná důvěra v západních společnostech mizejí, potenciál pro rozdělení a konflikty roste. Ruské spojení s protestními hnutími a dalšími sociálními a kulturními organizacemi je pozorováno v mnoha evropských státech. Cílem může být politizace nebo využití za účelem subverze.

Z ruské televize se o těchto zbraních mnoho nedozvíte. Položte si otázku, proč.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9593

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019