Postskriptum ke kauze "statečných Kurdů, jimž jsme tolik dlužni"

1. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Čestvá zpráva kanceláře ředitele národních zpravodajských služeb Spojených států Worldwide Threat Assesment of the US Intelligence Community ZDE (pdf) obsahuje na straně 39 stručnou, leč velmi signifikantní pasáž.


Regionální ambice Turecka, nedůvěra ke Spojeným státům a rostoucí autoritářství tureckých lídrů komplikují bilaterální vztahy a činí Ankaru ochotnější stavět se na odpor regionálním cílům USA. Turecko bude dál považovat za existenciální hrozbu Stranu kurdských pracujících (PKK), včetně jejích milic Lidových ochranných jednotek (YPG) v Sýrii, a hnutí vedené Fethullahem Gulenem (USPER), bývalého spojence [Edoganovy vládní strany] AKP, které, jak turečtí lídři tvrdí, je zodpovědné za nepovedený puč v roce 2016.

Povšimněte si prosím rozdílu: Zatímco ve vztahu k tureckému tvrzení, že za puč v roce 2016 mohl disidentský klerik Fethullah Gulen, autoři zprávy vyjadřují zřetelnou rezervu (= mohou existovat vážné pochybnosti o pravdivosti tvrzení tureckých úřadů), k formulaci, že je syrská YPG pouhou regionální pobočkou teroristické organizace PKK, žádná podobná rezerva připojena není.

A nebylo toho věru třeba, protože i v otevřených zdrojích existuje řada studií podrobně dokládajících trvající spojitost "hrdinného amerického spojence v Sýrii" s "teroristickým tureckým nepřítelem v Turecku". A zdaleka ne všechny takové studie vznikly pod Erdoganovým patronátem.

Co se nyní změnilo je fakt, že když ostentativní zrádci syrské protiasadovské revoluce z řad PKK/YPG byli sami zrazeni Američany, není už žádný důvod udržovat v oběhu nepovedenou propagační historku. Podle ní měla být vrcholně autoritářská politická sekta PKK novou demokratickou inspirací pro politickou levici, organizace tradičně financovaná z prodeje tvrdých drog a dodnes udržující úzké vazby s organizovaným zločinem se měla stát vzorem nového typu státu. Jak velká úleva, když už se nyní nemusejí psát až takové hovadiny - a ve vážně míněném interním dokumentu lze prostě stručně uvést, jak se věci mají.

Americké zpravodajské služby si při vší své bídě - na veliký rozdíl od významné části české levice, která do poslední chvíle přísahala na (i v regionu Blízkého východu) silně kulturně a emancipačně retrográdní zločineckou organizaci - alespoň občas mohou dovolit přiznat banální pravdu.

0
Vytisknout
10586

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019