Stane se příštím britským premiérem antisemitský konspirační teoretik?

1. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Aktualizace: Nejnovější britský průzkum veřejného mínění. I když se konzervativci chovají jako blázni, přesto mají nad labouristy volební náskok 7 procent!!


Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Znepokojující a sílící - náznaky, že se Corbynovi labouristé připravují umožnit toryovský brexit. Jestli tomu tak je, celá generace jim to nikdy neodpustí.




V roce 2012 poskytl nynější předseda Labour Party Jeremy Corbyn rozhovor antisemitskému konspiračnímu teoretikovi Morrisi Hermanovi. Souhlasil v něm s domněnkou, že by Izrael mohl provést "operaci pod falešnou vlajkou", aby měl záminku rozpoutat válku s Íránem.

Hned v úvodu videozáznamu se Corbyn hlásí k levičáckou propagandou notoricky lživě podávané historce z vietnamské války, podle níž tzv. incident v Tonkinském zálivu měl být právě americkou "operací pod falešnou vlajkou" s cílem zatáhnout Severní Vietnam do války s USA. Potíž je ovšem v tom, že 2. srpna 1964 na americký torpédoborec USS Maddox na průzkumné misi skutečně a prokazatelně zahájily ostrou palbu torpédy a kulomety tři skutečné severovietnamské torpédové čluny - poté, co pronásledovaný Maddox vypálil varovné výstřely. Jestřábi v Ho Či Minově městě tím zcela jasně dali najevo, že si přejí válku se Spojenými státy. Spor se vede o druhý útok, který byl hlášen o dva dny později torpédoborci Maddox a Turner Joy. Existují důvodné pochybnosti o tom, zda k tomuto následnému útoku skutečně došlo; nikoliv však takového druhu, aby ospravedlňovaly konspirační mantru "operace pod falešnou vlajkou". Osádky amerických plavidel spíše po prvním napadení podlehly válečné psychóze.      

Corbyn ovšem ve svém vystoupení použil právě tuto notorickou lež protiamerické propagandy ke "zdůvodnění" předpokladu, že by Izraelci "také" mohli spáchat nějakou to falešnou operaci. 

Někteří si možná ještě nevšimli, nicméně válka mezi Izraelem a Íránem probíhala již v době, kdy Corbyn poskytoval sporný rozhovor. Teroristická uskupení Hamás a Hizballáh jsou ozbrojenými prostředníky teheránského režimu ve válce proti židovskému státu již po mnoho let. V současnosti k tomu navíc přistupuje přímá vojenská přítomnost Íránců na území Sýrie, kde jsou vedeny dosti intenzívní izraelské letecké operace proti nim - původně na základě dohody o koordinaci vojenských aktivit s Moskvou. 

Žádný falešný incident pro zahájení íránsko-izraelské války si tedy nikdo vymýšlet nemusí.  

Dokud budou voliči vycházet z ničím neodůvodněného předpokladu, že dává jakýsi smysl dělit pošuky na "pravicové" a "levicové", přičemž ti druzí se údajně vyznačují vyšší užitnou hodnotou, podělané životy těchto voličů budou s ubíhajícím časem jen stále podělanější. 

Pozn. JČ: Corbyn se nestane příštím britským premiérem.  Kupodivu, i když britští konzervativci řeší brexit asi tak, jako když pejsek a kočička vařili dort, Corbynova Labouristická strana nad nimi nemá v průzkumech veřejného mínění náskok, síly obou stran jsou v podstatě vyrovnané, a pokud by došlo k předvolební kampani, labouristé téměř určitě prohrají. Corbyn svou tupostí a zaujatostí dělá podobně jako britští konzervativci všechno, co může, aby stejně jako toryové posunul zemi k sociálně, ekonomicky i politicky katastrofálnímu brexitu, Labouristická strana za jeho "vedení" vůbec nefunguje jako opozice a chová se idiotsky (přichází v těchto týdnech o podstatné množství svých členů) - avšak je možno říct s téměř stoprocentní určitostí, že za  Corbynova vedení Labouristická strana případné britské volby nevyhraje. Corbyn se nikdy nestane britským premiérem.

0
Vytisknout
10997

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019