Indie chystá 750 000 ruských útočných pušek a jadernou ponorku. Má v zaměřovači Pákistán?

6. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Indie začíná hromadit enormní arzenál zbraní a vojenského vybavení, domnívá se Ben Brown. Podle oznámení z 3. března vyrobí tři čtvrtě milionu nových útočných pušek pro indickou armádu. Premiér Modi slavnostně otevřel novou továrnu na kalašnikovy postavenou ve spolupráci s Ruskem.


Očekává se též, že Indie tento týden podepíše smlouvu o zapůjčení ruské jaderné útočné ponorky. Smlouva v hodnotě 3 miliard dolarů umožní Indii získat kontrolu nad plně vybaveným jaderným plavidlem.

V továrně v Amethi bude zahájena výroba útočných pušek AK 203. Jde o modernizovanou AK-100, která vznikla ze starších sovětských typů. I když palebná síla je víceméně stejná, AK 203 je přesnější a lépe navržená. Může být také vybavena laserovým hledím. Prezident Modi při otevření továrny ve státě Uttarpradéš poděkoval "příteli" Vladimiru Putinovi.

Továrna představuje joint venture ruského koncernu Kalašnikov a indické Ordnance Factory Board (OAB). Jde o poslední výhonek v dlouhé historii spolupráce mezi Indií a Ruskem.

Kromě toho se tento týden očekává smlouva o pronájmu ruské jaderné útočné ponorky třídy Akula. Plavidlo Čakra III nahradí jinou ruskou ponorku pronajatou indickou vládou. Plavidlo bude přizpůsobeno indickým požadavkům a připraveno k roku 2025.

I když má Pákistán více jaderných hlavic, indické ozbrojené síly jsou mnohem větší. Indie vydává na armádu pětkrát více než Pákistán a má více jak třikrát tolik mužstva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6828

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2019