Německo: Ruský islamista obviněn z přípravy bombového útoku

6. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Němečtí vyšetřovatelé formálně obvinili ruského islamistu blízkého berlínskému vánočnímu útočníkovi Anisu Amrimu z přípravy útoku výbušninami.


Podezřelý identifikovaný jako jednatřicetiletý Magomed-Ali C. plánoval útok spolu s Tunisanem Amrim a francouzským džihádistou Clementem Baurem.

Magomed-Ali C., který podle webu Zeit Online pochází z Dagestánu, měl údajně v říjnu 2016 v Berlíně v držení nestabilní trhavinu acetonperoxid (TATP) přezdívanou "Satanova matka".

Ruský občan byl zatčen v Berlíně v srpnu 2018 a formálně obviněn minulé pondělí, 25. února. Vyšetřovatelé ho podezírají z přípravy vážného činu podvratného násilí.

Spolu s Baurem zatčeným ve Francii údajně plánovali "islamistický útok v Německu, aby zabili nebo zmrzačili tolik lidí, kolik je možno" s cílem "vytvořit klima strachu a nejistoty".

Rus, který přijel do Německa v roce 2011 jako žadatel o azyl, už byl v té době militantním islamistou, se zřejmě poprvé sešel s Baurem v Belgii v roce 2013.

Německá policie nikdy nenalezla acetonperoxid v berlínském bytě a vyšetřovatelé zakládají obvinění primárně na odposleších telefonních hovorů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7144

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019