Íránská právnička odsouzena kvůli obraně protestujících žen

8. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Prominentní íránská lidskoprávní advokátka hájící ženy, které protestovaly proti povinnému nošení šátků, byla odsouzena k nepodmíněnému trestu, informuje Jon Gambrell.


Odsouzení Nasrín Sotúdeové, která si již odseděla tři roky, podtrhuje omezení, jimž čelí pokusy postavit se íránské teokracii. Zdůrazňuje také omezený vliv civilní vlády, když administrativa prezidenta Rúháního a další signalizovali snížení zájmu o povinné nošení hidžábu.

Ukazuje na "nejistotu režimu vůči jakékoliv mírumilovné výzvě," říká Hadi Ghaemi, výkonný ředitel Centra pro lidská práva v Íránu se sídlem v New Yorku. "Ví ž velká část země má zákonů o hidžábu plné zuby."

Pětapadesátiletá Sotúdeová byla odsouzena v nepřítomnosti poté, co se odmítla účastnit procesu před Teheránským revolučním soudem, jelikož si nemohla zvolit obhájce. Soud provedl slyšení za zavřenými dveřmi kvůli údajné hrozbě íránské vládě.

Obvinění sahají od členství v lidskoprávním uskupení po "podněcování korupce a prostituce". To naznačuje, že zatčení Sotúdeové se zčásti vztahuje k její obhajobě žen, jež protestovaly proti povinnému hidžábu.

Odsouzení Sotúdeové nebylo ihned oznámeno íránskými státními médii. Íránská mise při OSN nereagovala na žádost o vyjádření.

Centrum pro lidská práva v Íránu vydalo zprávu na základě komunikace s manželem Sotúdeové, Rézou Chandanem, který v separátním procesu čelí šestiletému trestu za to, že aktualizoval manželčinu stránku na Facebooku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7268

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019