Washington Post: Babišova návštěva v Bílém domě byla koncipována jako políček Západu

10. 3. 2019

čas čtení 6 minut

Prezident Trump se ve svém křesle nakláněl dopředu, lokty na kolenou a nohy od sebe, vypadal netrpělivě, ale zůstal ve čtvrtek zdvořilý, když jeho návštěvník v Oválné pracovně mluvil trochu déle, než se zřejmě prezidentu líbilo, píše americký list Washington Post.

Ale Trump se rozzářil, když mu český premiér Andrej Babiš řekl, že se minulý měsíc díval na jeho Zprávu o stavu unie a chápal, jak "uděláte Ameriku znovu velkou". "Já mám podobný plán jak udělat Českou republiku znovu velkou," řekl Babiš a Trump se začal usmívat.

Trump: "Česká republika je velmi militaristická země. Zaslouží respekt."

9. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

TRUMP:  No, děkuji vám moc. Je to velká čest mít tady premiéra České republiky. Premiére Babiši a paní Babišová, děkuji vám, že jste tu byli. Je to pocta. Skvělá země.

Je to – Česká republika si vede velmi dobře po ekonomické stránce a i ve všem dalším zaslouží respekt. Velmi bezpečná země. Vždycky byla velmi bezpečná. Silně militaristická. Silní lidé. A máme s Českou republikou velmi dobré vztahy. Hlavně obchodní – v podstatě se vším, co si lze představit.

Ale jak jsem říkal, pane premiére, je to pocta mít vás tady. Děkuji.

BABIŠ: Děkuji.

TRUMP:  Děkuji. Prosím.

Rozhovor Britských listů 209. Pojem sdílené ekonomiky je podvod

8. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Politoložka Kateřina Smejkalová zásadně nejezdí uberem a neobjednává si ubytování od airbnb. Argumentuje, že byznys, který propojuje prostřednictvím digitálních platforem nabídku s poptávkou, je svou podstatou bez inteligentní regulace v mnoha ohledech škodlivý. Hovoří s ní Bohumil Kartous v Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nekritické mediální šílenství ohledně návštěvy u gangstera v Bílém domě

8. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Čeští novináři dostávají ze svého komplexu méněcennosti nad Babišovou návštěvou u Trumpa orgasmus a domnívají se, naprosto pošetile, že jde o jakési "potvrzení demokracie a příslušnosti k Západu". Vůbec ne. Trump je poskokem Vladimíra Putina a přátelí se s autoritáři a diktátory. Od demokratů se distancuje. Přesně to dnes napsal Washington Post:

Washington Post dodává, že Babiš nebyl pozván do Bílého domu kvůli "strategickému významu" České republiky, ale protože se Babiš chová jako Trump: je to autoritář, populista a vyvolává nenávist vůči imigrantům.

Václav Jamek:

Orgii patolízalství, jakou předvedla včera Česká televize kolem Babišova milostivého přijetí u Trumpa, nejhoršího amerického prezidenta všech dob hned po Bushovi jr., nepamatuji ani z údobí krajní normalizace. Kdyby tehdy novináři tancovali kolem Kremlu jako včera ti současní kolem Bílého domu a Oválné pracovny, svíjela by se půlka národa před televizí smíchy a druhá půlka by se naštvala.

To všechno místo sebemenší analýzy, proč asi a co asi... V době, kdy je Trumpovým přiznaným zahraničněpolitickým cílem rozbití Evropské unie - našim novinářůn záleží jen na tom, aby Zemanovi a jeho stoupencům osladili, že do Bílého domu nešel on. Dokonce kvůli tomu mají najednou Babiše na chvíli i rádi.

***


Trump má nyní i u většiny Američanů, nemluvě o většině politiků jinde na světě, pověst gangstera, podvodníka, lháře a zločince. Podlézání Trumpovi se Babišovi nemůže vyplatit. Diskredituje ho to na mezinárodní scéně.  (JČ)


Svůj k svému: Trump i Babiš jsou oba stejní burani

7. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Drobná zajímavost: Monika Babišová i Melanie Trumpová navzájem pokrčí rameny, když burani Trump a Babiš před nimi vejdou do Bílého domu, aniž by jim dali zdvořile přednost. Posledně takto Trump urazil anglickou královnu. ZDE  (Video viz také níže)

Další záběry téhož trapasu:



Jak Trump urazil anglickou královnu:


Bureš v Langley, aneb Co zařídí čučkaři

8. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nejen, že se Andrej Babiš dočkal oficiální návštěvy v Bílém domě; kromě ní proběhla ještě i "tajná" cesta do centrály CIA v Langley ve státě Virgínie, kde se někdejší agent StB č. 25085 v přítomnosti ředitele Bezpečnostní a informační služby Michala Koudelky sešel s šéfkou služby Ginou Haspelovou.

Problémy s bohatstvím

8. 3. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 9 minut

Ekonom Hindls s úlevou poznamenal, že konečně se vláda rozloučila s myšlénkou na obědy zdarma pro školáky. Stejně tak to bude muset dopadnout se slevami na jízdném pro studenty a seniory. Na Slovensku se jezdí zcela zdarma a už jim chybí vagóny.

Už se i naznačuje, že zvyšování důchodů není zrovna odpovědné.

Takže tolik. Ve stejném duchu lamentují vesměs opoziční politici. Výhled růstu HDP je nejistý, je třeba odpovědně zvažovat výdaje.

Slepá spravedlnost aneb Neprůstřelný Izrael?

8. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svých předešlých dvou článcích jsem poukazoval na rizika vyplývající ze zneužívání antisemitismu v politickém boji proti levici. Tato strategie s sebou nese pozoruhodný cynismus, neboť západní lídři se vřele přátelí s izraelským premiérem, který sám s antisemitismem vesele koketuje. Ve Spojených státech přitom čelí obvinění z antisemitismu progresivní kongresmanka Ilhan Omarová, a nikoliv z korupce obviněný Benjamin Netanjahu.

Jak se nekompetentní muži stávají lídry?

8. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Tomas Chamorro-Premuzic tvrdí, že důvodem, proč se lídry častěji nestávají kompetentní ženy, ale místo toho se vedoucích pozic často zmocňují nekompetentní muži, je obecně nesymetričnost při hodnocení kandidátů. Na ženy býváme přísnější. Na druhé straně neschopní muži začínají tím, že nejprve podvedou sami sebe, aby věřili, že jsou lepší, než jejich skutečné schopnosti. Hlavním rysem nekompetentního muže bývá arogance a přehnaná sebedůvěra až narcismus. Klíčovým znakem nekompetentního muže bývá nedostatek technické expertízy a nadměrná vzrušivost až v té míře, že působí nepředvídatelně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Dej si pozor, Andreji, abys nezničil ČR tak, jak Trump zničil Ameriku

7. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Babišovy nesmysly jsou do nebe volající:



K tomu: Obchodní deficit USA exploduje: Trump zjišťuje, že nedokáže uniknout zákonům ekonomiky.

Přestože Trump od svého zvolení neustále nadává na "příliš velký" americký obchodní deficit, ten  astronomicky za jeho vlády vzrostl na 891,2 miliard dolarů, informuje americké ministerstvo obchodu. Je to největší obchodní deficit za 243 let americké historie.

Ekonomové poukazují na to, že Trumpova zvýšená cla na dovoz výrobků uhradili výlučně domácí američtí občané. Zaplatili víc.


Velké americké firmy, jejichž značku se Trump pokusil prosazovat, se od jeho reklamy mlčením distancovaly. Dávají si velký pozor, aby jejich jméno nebylo poškozeno spojením s Trumpem. Babiš takovou inteligenci ani skrupule zjevně nemá. Jen se podívejte, jak obdivně pohlíží Babiš na podvodníka, lháře a gangstera.
 

Německo odsoudilo Venezuelu za vypovězení velvyslance

8. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Německý ministr zahraničí Heiko Maas označil vypovězení německého velvyslance ve Venezuele Daniela Kriener za "nepochopitelné" a "nepřijatelné". Dodal, že Německo podporuje dočasného prezidenta Juana Guaidóa v jeho soupeření o moc s úřadujícím prezidentem Nicolásem Madurem, a tato podpora je "neotřesitelná".

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

The Eastern Bloc Prodigy

7. 3. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut


This last piece in the series of portraits of the Czech Prime Minister Andrej Babiš discusses the third component of his enigma personality dominating the Czech politics since 2013. That year saw his political movement ANO turn from a platform of “disenfranchised citizens” into the second strongest member of the then ruling coalition. The staggering story of Andrej Babiš, however, began as that of a state official in the late 1970’s and early 1980’s communist Czechoslovakia.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Návrat oblíbeného muže íránských konzervativců

8. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Když se íránský ministr zahraničí Džavad Zaríf minulý týden snažil odejít, jeho krok vypadal jako další porážka umírněné části establishmentu. Vysoce inteligentní, sofistikovaný, v USA vzdělaný Zaríf byl vždy nepravděpodobným hlavním diplomatem nejprotiameričtějšího režimu světa, napsal Karim Sadjapour.

Jak vyrobit palivo z mořských řas?

8. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Asistent chemického inženýrství na University of Utah Swomitra Mohanty je součástí týmu, který vyvinul nový typ proudového mixéru schopného měnit řasy na biomasu. To znamená extrakci lipidů s vynaložením mnohem menšího množství energie než při použití starších metod. Může jít o klíč k objevu, který přivádí tuto formu energie mnohem blíže praktickému využití coby úsporného alternativního paliva.

Průzkum: Každý čtvrtý Rus má za to, že se Moskevský patriarchát vměšuje do věcí, které mu nepřísluší

8. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

27 % muslimů, 28 % katolíků a protestantů a 24 % pravoslavných věřících v Rusku tvrdí, že Moskevský patriarchát se vměšuje do věcí, které mu nepřísluší, ačkoliv jen o něco menší podíl dotázaných tvrdí, že je nakloněn zvýšení jeho vlivu na Kreml. Zjistil to nový průzkum Nadace Veřejné mínění.

30365

Stav vzdělávání je odrazem stavu společnosti, jako třeba politika

7. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V případě vzdělávání není třeba řešit dilema, zda byla dříve slepice, nebo vejce. Vzdělávací systém je vzhledem ke své konstrukci a principům fungování velmi dobrým odrazem stavu společnosti. Tato vlastnost je obvykle připisována úrovni politiky. V obou případech to dává smysl. Zatímco v politice se projevuje míra obecné ignorance, atomizace zájmů, neochoty udělat krok do sféry zájmů společných, izolovanost a neochota podívat se za hranice vlastní kulturní existence, ve vzdělávání se promítá podřízenost, ustrašenost, letargie, disciplinovaná poslušnost formální autoritě, ať už je její zosobnění sebevíce komické či tragické. V obou případech se projevuje reprotopie, ve vzdělávání snad ještě mocněji než kde jinde...

30364

Proberte se...

Co uděláte s varovným stavem českého vzdělávání?

7. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážená paní, vážený pane,

připojuji se tímto k dalším lidem, kteří jsou znepokojeni varovným a dlouhodobým stavem českého vzdělávacího systému. Poslední výroční zpráva OECD, Education at a Glance 2018, upozorňuje na to, že český vzdělávací systém charakterizují vlastnosti, jejichž dlouhodobý dopad může způsobit vážné společenské i ekonomické problémy (1).

Dostupnost vzdělání se v ČR neřídí tolik individuálními předpoklady dětí, ale socioekonomickým statusem jejich rodiny. Pokud rodiče mají základní nebo učňovské vzdělání, jejich dítě má mizivou naději na to, že bude studovat na VŠ. Učitelé jsou za svou práci odměňováni nikoliv nedostatečně, ale přímo nedůstojně. Jejich průměrný věk velmi rychle roste. Mladí lidé nepřicházejí, a pokud, nevydrží (2). Nikdo přesně neví, kolik mladých a potentních učitelů raději volí jinou profesní dráhu, ačkoliv by za jiných podmínek byli ve školách jako učitelé (3).

Publikujeme aktualizovanou výzvu českým politikům, aby sdělili voličům, co chtějí dělat s varovným stavem českého vzdělávacího systému. Výzvu dostalo na 200 účastníků TEDx v Českých Budějovicích (2. 3. 2019). Jedním z největších problémů českého vzdělávacího systému totiž je, že česká veřejnost, zmatená medializací zástupných problémů, nevnímá ty podstatné a je se stavem vzdělávání většinově spokojena...

30365

Proč nenechat děti lézt na střechy a na lešení?

Českému vzdělávání pomůže pouze změna paradigmatu

7. 3. 2019 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

České vzdělávání se sotva pohne do 21. století, pokud nenecháme děti a studenty lézt na střechy a na lešení, pod dozorem. A to jak fyzicky, tak i symbolicky. Přehnaná byrokratická opatrnost, v haškovském stylu stará dobrá připosranost, zásadním způsobem pokřivuje nejen vzdělávací proces, ale ve svých důsledcích i jeho širší celospolečenské dopady. Pokud si někdo zoufá nad stavem české společnosti, měl by totiž správně obvinit vzdělávací systém jako celek, který je do velké míry zodpovědný za to, jakou společnost se nám podařilo 30 let od pádu komunismu vybudovat.

17950

Obecný nedostatek učitelů v ČR je nesmysl. Chystaná novela zákona vnese do školství chaos

7. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 9 minut

Již nějakou dobu se ve veřejném prostoru aktivně diskutuje o problému českého školství, který dle tvrzení některých spočívá v alarmujícím nedostatku učitelů. Média hystericky vykreslují skoro kalamitní situaci škol bez učitelů, ve kterých zaskakují školníci a uklízečky. Ministr Robert Plaga označuje situaci za vážnou a chystá se prosadit novelu zákona, která by umožnila učit na druhém stupni základní školy a na střední škole komukoliv s jakýmkoliv magisterským vysokoškolským diplomem, pokud si v následujících třech letech dodělá pedagogické vzdělání. Ve veřejné diskuzi se objevují argumenty o „vynuceném řešení v zoufalé situaci“ (ředitel EDUin Miroslav Hřebecký),  „situaci na hraně“ (ředitel Pravoslav Němeček), „neatraktivitě učitelství“ (Petra Mazancová z Učitelské platformy) a „problému zajištění kvalifikovaných učitelů“ (předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček). Zdá se, že se většina odborné veřejnosti shodne (až na školské odbory a Pedagogickou komoru) a zákon ušitý rychlou jehlou je akutní a nutnou záplatou hasící ten nejhorší problém. Je tomu opravdu tak?

27409

Je flagrantním pochybením vlád, že nesledovaly stav učitelů ve školách

Problém s nedostatkem učitelů existuje, je ale špatně popsán

7. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na jednu stranu predikce ministra školství Plagy, že je třeba přijmout do učitelské profese ve střednědobém horizontu 16 000 zaměstnanců, podpořená řadou ředitelů, kteří ze své zkušenosti mluví o rostoucím nedostatku učitelů a o zaměstnávání nekvalifikovaných lidí (dle současného zákona). V některých regionech svědčí o nedostatku učitelů lokálně prováděné průzkumy, jako například v Plzeňském a Karlovarském kraji. Vedle toho ovšem učitel Jiří Karen poukazuje na to, že v místě jeho působení není možné učitelské místo získat. Velký podíl na tom, že nikdo netuší, co je vlastně pravda, a mluvíme-li o nedostatku učitelů, pak jakého rozsahu a charakteru, nese fakt, že ministerstvo školství dostatečně důsledněstav učitelů nesleduje. Na konci loňského roku, poté, co  se už roky debatuje o problému, bylo odborné veřejnosti sděleno, že si ministerstvo nyní zadalo analýzu stavu...

Národní mobilita není sprostý pojem!

7. 3. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Asi nikdo nepochybuje o tom, že mobilta člověka je dnes existenční podmínkou - stejně podstatnou jako třeba získávání energie. Dost z nás by si to tak možná nevybralo a žili bychom raději klidný život v chajdě drnový, ale bohužel. Je to tak a všichni to vědí. Měl by to vědět i náš stát – tedy jeho šéfové. V rozporu s tím ale problém "národní, všeobecné mobility" uspokojivě neřeší - tedy soudě podle výsledků.

Francouzi zavedli celní kontroly pro vlaky z Británie. Mají teď zpoždění nejméně 50 minut

7. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Francie provádí už druhý den celní kontroly cestujících na terminálu vlaků Eurostar, jezdících z Británie do Francie pod kanálem La Manche. Prohlíží zavazadla všech cestujících a ptá se jich na účel cesty. Vlaky mají teď zpoždění nejméně 50 minut.

USA, Británie a další evropské země nesou vinu za vraždění civilistů v Jemenu

7. 3. 2019

čas čtení 5 minut


 

"Situace byla tragická. Části lidských těl byly všude. Bylo to jako soudný den."

–Fadhl Al-Musabi, který přežil útok v okresu Bani Quais, v regionu Hajjah (22. dubna 2018)

"Byl jsem ještě vzhůru. Seděl jsem v židli, protože jsem se bál letadel nad hlavou, která dělala obrovský hluk. Pak nedaleko nás shodila bombu a pak zasáhla naši čtvrť třemi bombami. Pak jsem ztratil vědomí."

–Ahmad Mansour, 10 let, zraněn v okresu Midi, region Hajjah (12. prosince 2016)


Česko a Polsko mají nejvíce nejznečištěnějších míst v EU

5. 3. 2019

čas čtení 6 minut


MEZI STOVKOU „NEJŠPINAVĚJŠÍCH” MÍST V EU JE 35 V POLSKU A 31 V ČR. VELKÁ MĚSTA V ESTONSKU, ŠVÉDSKU ČI FINSKU PATŘÍ NAOPAK KE STOVCE NEJČISTŠÍCH

HLAVNÍ ROZDÍL DĚLÁ NAŠE ZBYTEČNÁ ZÁVISLOST NA UHLÍ

tisková zpráva Greenpeace a hnutí Duha

úterý 5. března 2019

Mezi stovku měst s nejčistším ovzduším v EU patří i velká města severu Evropy jako Helsinky, Stockholm či estonský Tallinn, největší skotská města Edinburgh a Glasgow a menší města ve Francii, Belgii, Německu či Rakousku. Ukázal to dnes zveřejněný Global Air Quality City Ranking 2018, který je největší světovou analýzou dat o kvalitě ovzduší z hlediska polétavého prachu [1].

Naopak sto míst s nejhorší úrovní zdraví škodlivého jemného polétavého prachu (částice menší než 2,5 mikrometru, PM2,5) v EU obsadilo hlavně Polsko (35 měst a obcí) a Česká republika (31 měst a obcí). Následuje Itálie s 18 místy a Slovensko s 11.

Rusko schválilo zákon, podle něhož budou na 15 dní uvězněni ti, kdo projeví vládě "nedostatek respektu"

7. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ruský parlament schválil kontroverzní zákon, který umožňuje soudům uvěznit osoby, které na internetu projeví vládě či státním úředníkům včetně prezidenta Vladimíra Putina "nedostatek respektu".

Nový zákon, který podle kritiků připomíná zákony ze sovětské éry, které trestaly disidenty, umožňuje občany pokutovat částkou 100 000 rublů (asi 35 000 Kč), pokud na sociálních sítích zveřejní "neslušný" materiál, který projeví "jasný nedostatek respektu vůči společnosti, zemi, ruským oficiálním státním symbolům, ústavě a úřadům".

"Můžete zaručit, že v důsledku brexitu nikdo nezemře?" - "Ne."

7. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

"My slovo 'zaručit' ve zdravotnictví nepoužíváme," praví britský ministr zdravotnictví (!) Matt Hancock, přezdívaný v tisku "Tigger", "ministr s velmi malým mozkem": 

Moderátor: "Můžete zaručit, že nikdo nezemře v důsledku vypadnutí Británie z EU bez dohody? Můžete mi to zaručit?"

Hancock: "My v britském zdravotnictví slovo 'zaručit' nepoužíváme. Protože úkolem ministra zdravotnictví a celého britského zdravotnictví je řešit věci, o kterých nechceme, aby se staly, a vyřešit je co nejlépe."

Moderátor: "Je ale přece nepředstavitelné, když nemůžete zaručit, že nikdo v důsledku vypadnutí Británie z EU nezemře, že byste příští středu hlasovali jinak než pro zamezení tomuto vypadnutí?"

Hancock: "Já silně doufám - - "

Moderátor: "Proč na to nechcete odpovědět?"  

Hancock: "Protože není mým úkolem vyjadřovat se k politice."

Moderátor: "Tohle je hlasování, jemuž budete čelit. To není žádné vyjadřování se k politice."

Hancock: "Ne, hlasování, jemuž budu příští týden čelit, je, zda schválíme dohodu o brexitu paní premiérky."L

Moderátor: "Je zajímavé, že jste ochoten se mnou mluvit o přípravách na zásobování léky v případě vypadnutí z EU bez dohody, ale nechcete mi říct, jak budete hlasovat ohledně zabránění tomuto vypadnutí."

Hancock: "Ne, protože vám pořád říkám, že budu hlasovat - "

Moderátor: "To bude v úterý. Já mluvím o středě.

Hancock: "No, já mluvím o tom hlasování, jemuž, jak vím, budeme čelit v úterý. Existuje další potenciální hlasování po tom, ale my nevíme, zda k nim dojde. Já budu v úterý příští týden hlasovat na podporu dohody paní premíérky, abychom realizovali brexit. Což je také v nejlepším zájmu britského zdravotnictví. A naléhám na své kolegy, aby udělali totéž."


Brusel předložil Mayové ultimatum: Řekněte nám do 48 hodin, co proboha chcete

7. 3. 2019

čas čtení 2 minuty


Británie má odejít z Evropské unie dne 29. března tedy za tři týdny. Nemá pro to stále žádný plán ani žádné řešení. 


Činitelé Evropské unie konstatovali, že jsou ochotni pracovat non-stop přes víkemd, pokud Británie do pátku předloží "přijatelné" návhry ohledně irské podmínky. Británie tvrdí, že je už předložila. EU to odmítá.


Výraz tváře britského generálního prokurátora, který "vyjednával" s Bruselem o změnách dohody o brexitu - přestože každý ví, že EU stokrát opakovala, že dohoda se nebude otvírat - vypovídá o špatné situaci pro brexitové maniaky. Záběr pořízen ve čtvrtek dopoledne:


ČR je na 107. místě v žebříčku cen mobilních dat

5. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


V celosvětové analýze cen mobilních dat, která zkoumala ceny mobilních dat ve 230 zemích, se ČR umístila na 107. místě (nejlepší je místo 1, na něm je Indie). Průměrná cena jednoho GB dat je v ČR 4,91 dolarů, v nejdražším programu stojí 1GB dat 8,78 dolarů, v nejlevnějším 1,76 dolarů.

Přehledná tabulka ZDE 

Lidé budou asi překvapeni, když zjistí, že k deseti nejlevnějším zemím světa patří země jako Demokratická republika Kongo, Rwanda a Súdán. Na prvním místě se co do ceny mobilních dat umístila Indie, kde 1 GB dat stojí v průměru 0,26 dolarů, nejdražší je Zimbabwe, kde 1 GB dat stojí 75.20 dolarů - 289 krát více.

Spojené státy patří k dražším zemím světa, 1 GB dat tam v průměru stojí 12,37 dolarů. USA jsou na 182. místě. Některé evropské země jsou také drahé, Británie je na 136. místě, 1 GB dat tam stojí 6,66 dolarů, drahé je také Německo (6.96 dolarů), Holandsko (7.99 dolarů) a Belgie (12.30 dolarů).

Naproti tomu ve Finsku stojí 1 GB dat 1,16 dolarů, 1,73 dolarů v Itálii, 1,88 dolarů v Rakousku a 2,99 dolarů ve Francii.

Deset nejlevnějších zemí světa:

1 Indie $0.26

2 Kyrgyzstán $0.27

3 Kazachstán $0.49

4 Ukrajina $0.51

5 Rwanda $0.56

6 Súdan $0.68

7 Sri Lanka $0.78

8 Mongolsko $0.82

9 Myanmar $0.87

10 DRC $0.88

ZDE
  je žebříček cen dat všech zemí světa, kde existují mobilní sítě

Tisíce dětí jsou odsuzovány v Iráku na základě mučením vynuceného přiznání, že byly součástí ISIS

6. 3. 2019

čas čtení 3 minuty






"Zavázali mi oči, spoutali mi ruce a mučili mě trubkami z umělé hmoty. Řekli mi: Přiznej, že jsi byl u ISIS. Řekl jsem jim, že jsem nebyl.  Donutili mě k přiznání."

Tisíce dětí podezřívaných z příslušnosti k ISIS zatkly irácké a kurdské regionální úřady. Stovky z nich byly odsouzeny za terorismus. Tyto rozsudky jsou často založeny na vynucených přiznáních, získaných mučením.

"Hasili si o mne cigarety. Bili mě kabely a klacky. Mučili nás. Vyšetřovatel z Asayish mi nařizoval, ať před soudcem nepopírám své členství u ISIS. Řekl: 'Jestli to popřeš, budeme tě vyslýchat znovu a budeme tě mučit.' Tolik jsem se bál, že jsem se před soudcem přiznal."

Východní slepá skvrna německého vedení

6. 3. 2019

čas čtení 5 minut

"Vylučovat Rusko je špatným strategickým signálem," prohlásila kancléřka Merkelová, když na nedávné Mnichovské bezpečnostní konferenci bránila projekt Nord Stream 2. Když jsem ji z Berlína sledovala, došlo mi, že kontroverzní projekt znamená pro evropskou bezpečnost bod zlomu. Po léta svět vyzýval Německo, aby se "normalizovalo". Možná, že postoj Berlína k plynovodu ukazuje, jak taková normalizace vypadá, píše Iulia-Sabina Jojaová.

Gerasimov o soudobém konfliktu, aneb Jak správně strašit Ruskem

6. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud upozorňujete na agresivní, imperialistickou politiku Ruska, dříve či později u vás přistane obvinění ze "strašení Ruskem". To se ovšem ve slušné společnosti nedělá. Tam se leda simuluje jaderný úder na Varšavu, nálet na Stockholm, případně se vyhrožuje masivním termojaderným úderem na seismicky aktivní oblast Yellowstonu za účelem zničení USA. - Anebo třeba můžete být ruským náčelníkem generálního štábu, který teoretizuje o tom, jak je třeba v současném světě kvůli obraně "vytvářet hrozby".

Babiš jako Trump

6. 3. 2019

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před Babišovou návštěvou v Bílém domě publikoval deník Guardian portrét českého premiéra-oligarchy

Miliardář-politik v Bílém domě tento čtvrtek se stal nejmocnějším mužem ve své zemi díky vlně populistických emocí. Je vyšetřován ohledně údajných trestných činů týkajících se svého podnikatelského impéria a reagoval na to tím, že se vykresluje jako oběť politického honu na čarodějnice. Osobně útočí na čelného vyšetřovatele ve svém případě zatímco, podle svých kritiků, se snaží nenápadně znemožňovat vyšetřování. Zkoumá se také role jeho dětí, píše v deníku Guardian Robert Tait.

Tento popis se netýká pouze Donalda Trumpa, ale také Andreje Babiše, českého premiéra, který se tento týden stává prvním vysokým českým politikem, kterého po dlouhých letech přijme americký prezident.

Verhofstadt: Evropská unie bude v nadcházejících pěti letech čelit "národovecké noční můře"

6. 3. 2019

čas čtení 2 minuty


Květnové eurovolby jso upodle šéfa liberálních europoslanců "poslední šancí" jak čelit populismu


Verhofstadt uvedl, že Babiš bude povinen "napravit" konflikt zájmů, který identifikovali právníci Evropské komise

Evropské unii hrozí v nadcházejících letech populisticko-národovecká "noční můra", pokud centristé nezískají větší podporu pro věc Evropské unie, varoval Guy Verhofstadt, šéf liberálního klubu europoslanců.

Květnové eurovolby mohly znamenat velké změny v evropském parlamentě. Očekává se, že poprvé za čtyřicet let ztratí duopol centristické pravice a centristické levice svou většinu, i když se očekává, že Macronova francouzská strana En Marche poprvé získá křesla a tím podpoří liberální síly.

Indická letecká strategie po Balakotu: Čínský faktor

6. 3. 2019

čas čtení 5 minut

Po útoku v Pulwamě v indickém Kašmíru ze dne 14. února 2019, kde bylo sebevražedným útokem skupiny Džajše Muhammad (JeM) zabito 44 příslušníků indického polovojenského personálu, provedla Indie 26. února nálety na cíle v Pákistánu, píší Vasabjit Banerjee a Prashant Hosur Suhas.

Emmanuel Macron: Evropo, je čas zahájit naši obnovu

5. 3. 2019

čas čtení 10 minut

Občané Evropy,

jestliže si dovoluji vás oslovit přímo, je to nejen jménem historie a hodnot, které nás sjednocují, ale proto, že jde o čas. Za několik týdnů budou evropské volby, rozhodující pro budoucnost našeho kontinentu.

Nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak zásadně důležitá. Přesto však nikdy dosud nebyla Evropa v takovém nebezpečí. Symbolem toho je brexit. Symbolizuje krizi Evropy, která nedokázala reagovat na potřebu svých národů, aby byly ochráněny před velkými šoky moderního světa. Také brexit symbolizuje evropskou past. Ta past nespočívá jen tom, že jsme součástí Evropské unie, ta past spočívá ve lži a neodpovědnosti, která ji může zničit.

Britský stoupenec brexitu, pochybný podnikatel Arron Banks, měl vazby na Rusko

5. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty




Channel 4 News vysílaly v úterý večer exkluzivní materiál o pochybném britském podnikateli a prosazovateli brexitu Arronu Banksovi, který kampani za brexit věnoval 6 milionů liber z blíže nezjištěných zdrojů. Banks opakovaně tvrdil, že nemá s Ruskem nic společného, přestože se účastnil na ruském velvyslanectví v Londýně šestihodinových opileckých obědů a odpolední. Banks tvrdil, že se nikdy nepokoušel v Rusku podnikat. Channel 4 News objevily materiály, které dokazují, že se v měsících před britským referendem o brexitu, které se konalo v červnu 2016, Banks aktivně ucházel za pomoci ruských oligarchů a osob blízkých Kremlu o převzetí konsorcia ruských dolů na zlato. Analytikové a pozorovatelé poukazují na to, že ruské státní instituce a Putinovi stoupenci nikdy nic nedělají zadarmo. Pokud slibovali před brexitem Banksovi vstup na lukrativní ruskou podnikatelskou scénu možným převzetím ruských dolů na zlato, zcela jasně tím očekávali podporou pro svou zahraniční politiku.

A zahraničí politikou Ruska je rozvracet západní demokracie. Brexit je v tomto smyslu pro Rusko nesmírně výhodným úspěchem: vedl k chaosu v britské domácí i zahraniční politice, k rozvratu britské politické strategie, k oslabení Evropské unie a k odchodu Británie ze světové politické scény.

Důvodně v úterý varoval Donald Tusk, předseda Evropské komise, před ruskými pokusy destabilizovat demokracie Evropské unie útoky na demokratické volby v těchto zemích.

Na rozdíl od Muellerova vyšetřování v Americe ohledně ruských zásahů do americké vnitřní politiky, v Británii se ruské zásahy a kriminální manipulace referenda o brexitu nevyšetřují.

V ČR se už podvracení demokracie proruskými servery nevyšetřuje a neřeší vůbec. Proruské servery mají v ČR naprosto volnou ruku šířením lží a nesmyslů destabilizovat českou demokracii.

Tento dokument dokazuje, že Aaron Banks, navzdory svým lžím, se pokusil vyjednat lukrativní přístup do ruských dolů na zlato za pomoci ruského podnikatele a ruské banky s vazbami na Kreml:




 

Ivan Rogers: Mayová Evropské unii nerozuměla, když zahájila brexit

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová a její poradci vůbec nerozuměli tomu, jak Evropská unie funguje, a proto v roce 2016 realizovali vyjednávací strategii, která musela selhat, konstatoval v přednášce Sir Ivan Rogers, bývalý britský velvyslanec u Evropské unie.

Rogers rezignoval před rokem a od té doby je autorem nejinformovanějších, nejvěcnějších a nejsžíravějších analýz naprostého nepochopení Evropské unie nynější britskou vládní garniturou. V pondělní přednášce v londýnském Institute for Government Rogers poukázal na to, že Británie žila v iluzi, že se může vyhnout vyjednávání v Bruselu a jednat přímo s vlivnými politiky v jednotlivých evropských zemích.

Vzdává se Trump denuklearizace KLDR?

6. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Trumpův summit s Kim Čong-unem nezkolaboval proto, že by se jednací strany nemohly dohodnout, jak by se Severní Korea měla zbavit jaderných zbraní, ale kvůli něčemu mnohem menšímu: Totiž ceně za to, že se arzenál Pchjongjangu nestane ještě smrtonosnějším, napsal Uri Friedman.

Mezitím v Absurdistánu 98:

Finanční skandály, podpora vládní propagandy v médiích, řidiči vládních limuzín a problémy polského vojenského letectva

5. 3. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

S blížícími se všeobecnými volbami v Polsku se roztrhl pytel finančních skandálů. A zdá se, že korupce na Úřadu finanční kontroly a Kaczyńského pochybné podniky  jsou jen vrcholkem ledovce. Problém silně přeplácených asistentek ředitele Polské národní banky jde také hlouběji, než se dosud odhadovalo: všichni uvažovali o tom, co vlastně v té bance dělá Martyna Wojciechowska: ředitelka oddělení PR odpovědného za komunikaci banky, které nikdy žádnou komunikaci neprovádělo.

V centru Petrohradu se objevilo graffiti s "Velkým bratrem"

6. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Graffiti věnované sledování občanů v současném světě se objevilo v centru Petrohradu. Práce pouličního umělce s pseudonymem BURSTON ART nazvaná "Sledovatel 1" je věnována nákupu nových sledovacích kamer městskými úřady. Objevila se v okně jednoho z domů na Chersonské ulici. Obraz zachycuje oko a odkazuje k postavě "Velkého bratra".

Podnětem vzniku graffiti je konkurs na nákup sledovacích kamer pro Městské monitorovací centrum. Nové technologie umožní zavést i systém rozpoznávání obličejů.

"Zdá se, že sféra osobního prostoru se rychle smrskává do hranic záchodové kabinky, ačkoliv ani zde se nelze na nic spolehnout. Sledují nás a dělají to velmi pečlivě a nepřetržitě. Takové jsou reálie 21. století," domnívá se autor díla.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

O tradiční levici nad sjezdem ČSSD

5. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Co říci ke sjezdu ČSSD? Regionální organizace se jako obvykle domluvily, my vám Petříčka, vy nám Onderku atd. A Hamáček? Neměl konkurenci. Nic proti Petříčkovi a Maláčové, jsou to aspoň noví lidé. Lidé moderní, západní. Petříček dělá zahraniční politiku podle dlouhodobě a obecně uznaných priorit tohoto státu.

To zákonitě musí štvát komunisty a lidi kolem pana prezidenta. Maláčová chce silný sociální stát, vysoké důchody atd., tam je ovšem problém, že západní blahobyt je nelze zatím mít v postkomunistickém světě.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46077