Německo nabízí útočiště migrantům zachráněným organizací Sea Watch

19. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Desítky měst, včetně Berlína a Rottenburgu, nabídly útočiště migrantům zachráněným ve Středomoří. Avšak německé úřady tvrdí, že přesídlení 53 migrantů zachráněných organizací Sea Watch by vyžadovalo podporu EU.


Spolkové ministerstvo vnitra potvrdilo, že obdrželo formální žádosti více než 50 municipalit ohledně přijetí migrantů zachráněných ve Středomoří německou organizací Sea Watch.

Zhruba šedesátka sídel po celém Německu nabídla, že přijme 53 migrantů zachráněných minulý týden u libyjského pobřeží. Oznámila navíc vznik aliance s názvem "Safe Havens" pro koordinaci svého úsilí.

Nicméně německé úřady musejí nejprve schválit žádost, než budou moci být migranti usídleni v Německu. Mluvčí ministerstva vnitra prohlásil, že i když řešení není vyloučeno, je třeba podpory EU.

Italské úřady zablokovaly záchrannému plavidlu vstup do svých teritoriálních vod a prohlásily, že pokusy o vstup budou přísně pokutovány.

Ve středu ministr vnitra Matteo Salvini pohrozil, že použije nových opatření, která umožňují jeho rezortu zakázat lodím vjezd do teritoriálních vod, pokud jsou považovány za hrozbu veřejné bezpečnosti a pořádku.

Nicméně v sobotu Salvini schválil 10 migrantům opustit loď, včetně dětí, těhotných žen a dvou nemocných mužů.

Od ledna při pokusech překročit Středozemní moře do Evropy zahynulo více než 340 lidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7233

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019