Pompeo z útoku v Saúdské Arábii obviňuje Írán, Graham volá do zbraně

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Húsijští rebelové, kteří kontrolují severozápad Jemenu, včetně hlavního města země Saná, v sobotu zaútočili deseti drony na saúdskoarabská ropná zařízení. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo popřel, že by drony pocházely z Jemenu, a z útoku naopak obvinil Írán. Írán Húsijům poskytuje nepatrnou pomoc. A vzhledem k tomu, že rebelové nemají kontrolu nad přístavy ani nad pozemními komunikacemi ze země, je Teherán nemůže zásobovat ve velkém. Húsijové jsou domorodé jemenské hnutí, které je nespokojené se saúdskoarabským vměšováním, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.  

Pompeův neuvážený tweet nebyl – obdobně jako Trumpovy tweety – podložen žádným důkazem. Pompeo dlouho hledal záminku ke svržení íránské vlády – a k válce se šíitskou mocností.

Pompeo už ale neřekne, že saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán zahájil v roce 2015 brutální leteckou válku s cílem Húsie vykořenit - a nikoliv kvůli údajnému íránskému vlivu. Saúdská Arábie měla v Jemenu podstatný vliv prostřednictvím diktátora Sáliha. Jenže v letech 2011 až 2012, kdy byl Sálih svržen revolucí, ztratila nad zemí kontrolu.

Rijád se patrně domníval, že bude před velkými protiútoky imunní. Húsiové nemají letectvo, protože jsou především pozemní guerillou. Jenže se nějakým způsobem (možná přes Írán - i když se už dříve ve vládních arzenálech zmocnili velkého množství amerických zbraní) dostali k dronům.

Kongres před časem vyzval Trumpovu vládu, aby přestala podporovat saúdskoarabskou válku proti Jemenu, ale Pompeo trval na spolupráci s Rijádem a Trump rezoluci vetoval.

V uplynulých měsících Saúdové produkovali 9,8 milionů barelů ropy denně, zhruba 10 procent světové produkce; nyní však v důsledku útoku produkce saúdské ropy poklesla téměř o 60 procent, což povede ke zdražení benzínu.

List Independent uvádí, že Trumpův spojenec senátor Lindsey Graham na prezidenta apeloval, aby zvážil útok proti Íránu. Podle vlivného republikána je útok na saúdskou ropnou infrastrukturu dalším příkladem toho, jak Írán šíří na Blízkém východě chaos – a důkazem, že teheránský režim nemá zájem na míru, protože usiluje o jaderné zbraně a o dominanci na Blízkém východě.

Katarská televize Al Džazíra informuje, že íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf odmítl americké obvinění z útoku na saúdské ropné rafinérie jako nesmyslné - s tím, že nařčení má ospravedlnit akce proti Íránu. Obvinění Washingtonu mezitím vrhá pochyby na formálně ohlášené snahy Donalda Trumpa uspořádat schůzku s íránským prezidentem Hasanem Rúháním tento měsíc ve Valném shromáždění OSN. Podle mnohých pozorovatelů jde o to, aby byl Teherán dotlačen k jednání. USA bez důkazů obviňují Írán a snaží se ho dotlačit k jednání, ale Teherán za takovéto situace - poté, co Bílý dům odstoupil od jaderné dohody a uvalil na zemi sérií sankcí - navazovat dialog s Washingtonem nebude.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE a ZDE

0
Vytisknout
7750

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2019