Nová situace v maďarské politice po místních volbách

23. 10. 2019

čas čtení 3 minuty
V Maďarsku se po regionálních volbách vyvinula neočekávaná politická situace, když spojená opozice získala výrazně silnější postavení, než se očekávalo, píše Dénes Sályi.


Vládní Fidesz zůstal nejsilnějším politickým hráčem, když získal přes 50 % voličů, a jeho schopnost vládnout zemi nebyla zpochybněna. Nicméně strana se musí připravit na mnohem těsnější souboj s opozicí než dříve. Kromě toho budou mít volby významný psychologický dopad na politickou scénu, protože to bylo poprvé od roku 2006, co opoziční strany dosáhly významnějšího vítězství. Přesvědčení že Fidesz je neporazitelný se vytratilo.

Hlavní město se dostalo pod kontrolu levicově liberální koalice, zatímco ultrapravicový Jobbik tu prakticky nemá vliv. Současně Momentum s liberální ideologickou základnou a Demokratická koalice reprezentující spojení levicových hesel a neoliberální filozofie posílily. Gergely Karácsony, nový primátor, získal 51 % hlasů a ve 14 z 23 obvodů opoziční strany tvoří většinu, takže také dominují zastupitelstvu.

V roce 2002 maďarská politika vyprodukovala dva velké soupeřící bloky, levicově liberální a národně konzervativní, které měly ve společnosti zhruba stejný vliv. Provinční města většinou ovládala pravice, hlavní město levice. Fidesz a socialisté se střídali u moci. V roce 2006 socialisté opět zvítězili. Ale kvůli špatnému vládnutí Gyurcsányho kabinetu strana utrpěla historickou porážku, když dostala jen 19 % hlasů oproti 43 % v roce 2006. Fidesz zaznamenal drtivé vítězství s 53 % hlasů, o 10 % více než v roce 2006. SZDSZ, liberální koaliční partner socialistů, zmizel z politické scény. Vakuum vyplnily dvě antielitářské strany, ultrapravicový Jobbik a zelená LMP. Žádná z nich si nepřála alianci s levicí. Situace také sehrála roli při třech po sobě následujících vítězstvích Fidesze, který vládl i v tradičně levicových oblastech.

Sociologicky lze říci, že nyní v politice nedošlo k velkému zlomu. Po "intermezzu" s pokusy alternativních stran přepsat politickou mapu se věci vracejí k "normálu": Dva velké bloky, konzervativně pravicový a levicově liberální, stojí proti sobě podporované každý vlastní voličskou základnou. Zdá se, že je to pravda, i když víme, že mezi voliči tu a tam existují překryvy a že postmoderní svět znamená, že validita politických kategorií se mění.

Fidesz má dobrou šanci zvítězit v příštích všeobecných volbách, protože se mu podařilo přesvědčit dost voličů, že vládne profesionálně. Zejména v kritické oblasti ekonomiky, kde více než polovina veřejnosti a rostoucí počet ekonomů doma i v zahraničí se domnívá, že si vláda zaslouží dobrou známku. Přesto mnozí občané jsou kritičtí ke korupci a aroganci místních představitelů Fidesze nebo byznysmenů s nimi spojených. Všech těchto frustrací může opozice využít a snažit se zmobilizovat dosud pasivní voliče. Aby příště dosáhla na vítězství, vládní strana musí reagovat na kritiku občanů a prosazovat umírněnější a skromnější image.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7402

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019