Jak Evropa přestane být energetickým rukojmím Ruska

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



V důsledku ústupu světa od uhlíkové ekonomiky, způsobeného technologickým vývojem dochází k radikální změně geopolitických mocenských vztahů na zeměkouli. V důsledku rychlého technologického rozvoje  začíná být daleko levnější využívat obnovitelných energetických zdrojů než fosilních paliv. Typickou instalací budoucnosti je solární elektrárna Gemasola v Andalusii, skládající se z několika tisíců vypouklých zrcadel, které směřují sluneční energii do jediného bodu. Elektrárna má dnes schopnosti vyrobenou elektrickou energii skladovat, takže produkuje elektrický proud i v noci. V Maroku už dnes běží obdobná elektrárna, pětkrát větší. Mocenský význam budou mít v nadcházejících letech země jako Dánsko, které je naprostým hegemonem pro vyrábění elektrické energie pomocí větrníků, a Maroko, které se specializuje na solární výrobu elektrické energie.

Končí tedy hegemonie států, které mají ropné zdroje. Končí také závislost Evropy na ruské ropě a ruském zemním plynu. Ropné společnosti v Perském zálivu dnes dobře vědí, že jejich nadvláda nad světem končí. Pokud tam nedojde k rychĺé a rozumné diverzifikaci někdejších ropu těžících firem, rozloží se ekonomika arabských producentů ropy a tamější státy zkolabují.

V důsledku vzniku obnovitelné, neuhlíkové ekonomiky,  roste význam elektrické energie a elektrických sítí, stejně jako počítačových sítí řídících rozvod elektřiny. Takové počítačové sítě jsou v budoucnosti potenciálně ohrozitelné hackerskými útoky. Radikálně však klesá moc zemí produkujících ropu a rychle sílí moc zemí, schopných se rapidně přizpůsobit neuhlíkové, obnovitelné ekonomice. Dochází k rozrůzněnosti a demokratizaci energetických zdrojů.

V důsledku radikálního a prohlubujícího se poklesu ceny zdrojů solární energie je nyní elektrická energie k dispozici i v mnoha afrických usedlostech, které dosud přívod elektrické energie neměly. Děti si večer mohou psát úkoly, protože je elektrické světlo. Lidé najednou mohou poslouchat rádio, sledovat televizi, používat počítače.

V Africe nové rozšíření elektrických rozvodů z místních obnovitelných zdrojů nyní vyvolává  bouřlivý ekonomický rozkvět. V budoucnosti bude energetická moc daleko rozptýlenější než nyní. Neřešenou otázkou je, co si svět počne bez zisků, které nyní vydělávají ropné společnosti. Potíž s obnovitelnými zdroji energie totiž je, že jakmile se vyrobí přístroj na její získávání, získávání energie je pak zadarmo, nedá se na něm vydělávat. Povede to zřejmě k restrukturalizaci celé světové ekonomiky.

V neděli 5. ledna začal rozhlas BBC vysílat dvoudílný pořad o geopolitických změnách v důsledku přechodu světa od uhlíkové ekonomiky k ekonomice obnovitelných zdrojů,  s názvem The World Upside Down, Svět obrácený vzhůru nohama. Zabývá se těmito závažnými tématy.

BBC Radio 4: The World Upside Down (audio v angličtině, je nutná registrace) ZDE   

0
Vytisknout
10489

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020