Dokumentace ohledně firmy Cambridge Analytica: Globální manipulace voličů se vymkla jakékoliv kontrole

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto: Brittany Kaiser

Brittany Kaiser, whistleblowerka, která pracovala pro firmu Cambridge Analytica, zpřístupnila desetitisíce dokumentů této nyní zrušené firmy, které dokazují, jak efektivními způsoby Cambridge Analytica ovlivňovala volby a politické mínění v 68 zemích světa. Firma Cambridge Analytica zkolabovala, poté, co britský týdeník Observer odhalil, že ukradla 87 milionů facebookových profilů.

Dokumenty začaly být zveřejňovány na Nový rok na anonymním twitterovém účtu @HindsightFiles, dosud byl zveřejněn materiál týkající se voleb v Malajsku, v Keni a v Brazílii.

 
Kaiserová, která vystoupila v dokumentu televize Netflix The Great Hack,  se rozhodla tyto dokumenty zveřejnit po prosincových všeobecných volbách v Británii. "Je nyní naprosto jasné, že naše volební systémy jsou totálně zmanipulovatelné," konstatovala. "Velmi se obávám toho, co se letos stane v USA při prezidentských volbách a jednou z mála věcí, jak se ochránit, je získat co největší množství dosažitelných informací."

Zdůraznila, že má k dispozici "tisíce a tisíce stránek materiálů", které dokazují, jak rozsáhlá a hluboká byla manipulace, daleko rozsáhlejší a hlubší, než co si lidé představují, že firma Cambridge Analytica dělala.

Bývalý člen britské rozvědky Christopher Steele se k tomu vyjádřil, že je varovné, že západní vlády nejsou schopny potrestat osoby, které provádějí manipulaci lidí v médiích a na sociálních sítích. "Cambridge Analytica byla sice zrušena, ale ještě daleko sofistikovanější manipulátoři budou povzbuzeni, aby manipulovali a ovlivňovali lidi, zasahovali do našich voleb a zasévali sociální konflikty."

Kaiserová konstatovala, že skandál ohledně dat z Facebooku je součástí daleko větší globální operace, která koordinuje vlády, výzvědné služby, komerční firmy a politické kampaně s cílem zmanipulovat voliče. Má to obrovské bezpečnostní dopady.

Z dokumentů vyplývá, že Cambridge Analytica pracovala v roce 2017 pro jednu politickou stranu na Ukrajině. Vypracovala si "sofistikovanou infrastrukturu bílých koní, jejichž prostřednictvím do politiky plynuly černé peníze".

"Existují emaily mezi velkými finančními dárci pro Trumpa, kteří debatují o tom, jak prostřednictvím různých finančních instrumentů zatajit zdroj těchto peněz. Tyto dokumenty odhalují celou mašinerii zneužívání černých peněz, která je substrátem americké politiky," konstatuje Kaiserová. Tvrdí, že tatáž mašinérie byla použita i v jiných zemích, v nichž působila firma Cambridge Analytica, včetně Británie.

"Existují důkazy ohledně opravdu znepokojujících experimentů prováděných na amerických voličích, kteří byli manipulováni zprávami na Facebooku, vyvolávajícími u nich strach. Tyto kampaně se zaměřovaly na nejzranitelnější osoby. Existuje dnes celý globální průmysl, který se vymkl z rukou," konstatuje Kaiserová. Dokumenty, které dala k dispozici, ukazují, jak tato kampaň fungovala v rámci jediné soukromé firmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9973

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020