Konec snů o "promoření" a "stádní imunitě"?

25. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důkaz, že by jedno prodělání choroby COVID-19 bránilo opakování infekce. Avšak právě předpoklad, že prodělání infekce vytváří spolehlivou imunitu, je základním pilířem strategie, která počítá s "promořením" populace virem a vytvořením "stádní imunity" proti němu. - Jinými slovy SZO konstatuje, že takovéto strategie se nemohou opřít o spolehlivé vědecké důkazy a jsou tedy zřejmě nespolehlivé a pochybné.


Zjištění, že proděláním choroby COVID-19 nevytváří automaticky "přirozenou" imunitu, může znamenat vážnou komplikaci pro vývoj vakcíny - je nicméně na imunolozích, epidemiolozích, virolozích a dalších expertech, jak se s problémem vypořádají.

Naproti tomu ale pokud jedno prodělání choroby neimunizuje a člověk může opakovaně onemocnět a stát se znova přenašečem, strategie "stádní imunity" se ukazuje jako zásadně, podle všeho fatálně pochybená. Není totiž zřejmě možné omezit šíření koronaviru zamýšleným způsobem a zabránit tak zahlcení zdravotnických kapacit masami těžce nemocných pacientů vyžadujících intenzívní péči.

Jakkoliv komplikovaný bude ještě vývoj vakcíny proti viru SARS-CoV-2, zůstává prakticky jedinou nadějí na definitivní výstup z mimořádného stavu vyvolaného pandemií.

Takže už se k vám dostala nějaká, byť jen kusá informace o tom, že by české úřady kontaktovaly firmy pracující na vakcínách, případně s nimi dokonce vhodným způsobem domlouvaly budoucí spolupráci?

Ke mně také ne. 

0
Vytisknout
10981

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2020