Západ se snaží dohnat Rusko v tankové technice

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty
Ve skrytém soupeření západních společností s ruským vojenskoprůmyslovým komplexem v oblasti stavby tanků po triumfálním objevení se těžké univerzální pásové platformy Armata nastoupila zřetelná jasnost. I když poněkud podmíněná, píše Ivan Konovalov.


Na jedné straně Němci nedávno potvrdili zahájení vědeckovýzkumných a vývojověkonstruktérských prací v programu Main Ground Combat System věnovanému vývoji principiálně nového "evropského" tanku.

Na druhé straně není jasné, jakými novinkami a technologií se bude vyznačovat s ohledem na sériovou, nikoliv kusové výroby, aby překonal ruskou těžkou bojovou platformu. Konkrétněji řečeno, v čem spočívá moment soupeření?

Jak je vidět, otázka ohledně významu tanku na bojišti už není aktuální. Kombinace účinného pancíře, vysoké mobility a průchodivosti a palebné síly je opět uznána. V mnohém k tomu přispělo to, že se v Rusku objevila Armata. K tomu je ještě u Armaty jedna zvláštnost - bezosádková věž. V ní je umístěn dálkově ovládaný 125 mm kanón s hladkým vývrtem s nabíjecím automatem. Osádka tanku se nachází v izolované pancéřované kapsli, která je odolná proti přímému zásahu všech současných protitankových střel. Západním inženýrům teprve zbývá vyřešit všechny tyto konstruktérské úkoly. A pokusí se obejít Rusko v otázce robotizace bojové techniky - což představuje ještě další významnou charakteristiku tanku čtvrté generace.

Ve své době v SRN probíhal dlouhý cyklus zkoušek 140 mm kanónu s označením NPzK 140, ale nakonec byl zrušen. V současnosti účastník francouzsko-německého projektu společnost Rheinmetall Defence vyvíjí kanón s hladkým vývrtem ráže 130 mm s délkou hlavně 51 ráží (6,63 m) a hmotností tři tuny. Společnost tvrdí, že palebná síla ve srovnání s kanónem L/55, kterým je vybaven současný tank Leopard 2, bude zvýšena o 50 %. Zvýšení ráže si vyžádalo zvětšení náboje a to vedlo ke zvětšení nabíjecí komory. Sériová výroba je plánována na rok 2025.

Francouzi mají svou pokročilejší variantu, 140 mm kanón testovaný na tanku Leclerc. Francouzi slibují již 70 % zvýšení palebné síly ve srovnání se standardními 120 mm kanóny, jimiž jsou vyzbrojeny tanky Severoatlantické aliance.

Americké dělo XM291 ráže 140 mm je výsledkem prací na projektu ATAC. Podle vývojářů zbraň disponuje dvojnásobnou palebnou silou než analogická zbraň M256 v ráži 120 mm použitá na tanku M1A2 Abrams. Kanón má nabíjecí automat s rychlostí 12 výstřelů za minutu. Hlavním nedostatkem této zbraně je příliš velká energie zpětného rázu.

U Britů existují dva projekty vývoje perspektivních 140 mm tankových kanónů: Obranné agentury DRA a společnosti Royal Ordnance. Ale práce na nich byly pozastaveny ještě v 90. letech. Brzdovratná zařízení obou kanónů byla označena za neúčinná a hrozila poškozením detailů konstrukce jak samotného tanku Challenger 2, tak zbraně.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10551

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2020