Švédsko na pozadí zhoršujících se vztahů s Čínou uzavřelo poslední Konfuciánský institut

27. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Švédsko uzavřelo poslední Konfuciánský institut v zemi, zatímco se vztahy s Čínou na pozadí koronavirové pandemie dále zhoršují, napsal Zachary Evans.


Čínská vláda v roce 2004 otevřela v roce 2004 Konfuciánské instituty na různých zahraničních univerzitách, s deklarovaným cílem prosazovat čínský jazyk a kulturu. Nicméně američtí představitelé tvrdí, že instituty představují nástroj propagandy, jehož cílem je posílit "měkkou moc" Číny.

Švédsko mělo jednu dobu obecně srdečné vztahy s Čínou, když automobilka Volvo v roce 2010 přijala čínského vlastníka a uvítalo první Konfuciánský institut v Evropě na Stockholmské univerzitě v roce 2005. Nicméně Švédsko tento institut uzavřelo v lednu 2015.

"Obecně řečeno, zakládání institutů, které jsou placeny jiným státem, v rámci univerzity, je poněkud pochybná praktika," prohlásila tehdejší vicepremiérka Astrid Soderberghová-Widdingová. Švédsko je nyní první evropskou zemí, které uzavře všechny své Konfuciánské instituty.

Švédsko-čínské vztahy se pokazily již před koronavirovou pandemií. V listopadu 2019 Čína zatkla švédského vydavatele Guie Minhaie za zveřejňování textů kritické k šéfovi komunistické strany a prezidentu Si Ťin-pchingovi. Švédská pobočka mezinárodního PEN klubu udělila publicistovi Tucholského cenu pro pronásledované spisovatele nebo vydavatele, načež Čína uvalila na Švédsko obchodní omezení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7536

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2020