Mezitím v Absurdistánu 127:

Hrdinští Poláci masově zachraňovali židy za války, policie chrání Kaczyńského a budou se konat ilegální prezidentské volby

5. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut
Už mi lidi nepíšou, že nazývat svou vlastní zemi "Absurdistánem" není férové. Pravděpodobně proto, že všichni si už teď uvědomili, že Polsko si plně toto jméno zaslouží. Jen nedávno, například, (loutkový) Ústavní soud (protizákonně) rozhodl, že polský Nejvyšší soud porušil evropské právo tím, že se přidržel verdiktu, vydaného Evropským soudním tribunálem.  

 

Ale asi je to v alternativním vesmíru strany Právo a spravedlnost naprosto v pořádku. Protože není pochyb, že ta strana skutečně žije v alternativním vesmíru. Nedávno uspořádalo polské velvyslanectví v Berlíně výstavu o polské cestě k nezávislosti.  Dalo by se snad čekat, že se taková výstava zmíní o lidech, jako je Adam Michnik, Lech Wałęsa, Jacek Kuroń, a tak dále, ale ne. Vůbec ne. Hlavní (a jediný) hrdina toho příběhu je Kornel Morawiecki, zemřelý otec premiéra Mateusze Morawieckého. Možná se pan velvyslanec jen bojí, protože, zjevně, nešířit vládní propagandu dostatečně intenzivně je nyní přestupkem, za nějž se vyhazuje, jak zjistila mluvčí ministerstva sportu, když bylo shledáno, že její akce na oslavu výročí letecké havárie ve Smolensku nejsou dostatečné veliké.

Pokud věříme straně Právo a spravedlnost a polské pravici, Poláci jsou zcela výjimečný hrdinský národ, což dokázali tím, že za války masově zachraňovali židy bez ohledu na vlastní bezpečnost. Rád bych věděl, jestli je to stále ještě tentýž národ, když jsme teď zaznamenali několik případů, kdy byly vandalsky zničeny automobily zdravotních sester a lékařů.  Zjevně si jejich sousedi myslí, že zdravotníci šíří virus, a očekávají od nich, aby nejezdili domů, dokud pandemie neskončí.

Naštěstí máme polskou policii, jejímž úkolem je sloužit a chránit. Tedy, sloužit Jarosławu Kaczyńskému a chránit Jarosława Kaczyńského. Dva opoziční aktivisté se rozhodli, že využijí nově instalované poštovní schránky na Kaczyńského plotu a doručí mu do ní dopis, avšak zabránilo jim v tom několik policistů, kteří neustále hlídají ulici před Kaczyńského domem (navzdory tomu, že Kaczyński má vlastní soukromé stráže). Můžete se na to podívat tady:



Zdá se, že policie je dnes nepředvídatelná. Poté, co dlouhé měsíce nedělali nic  ohledně dodávky, která hlasitě vysílá homofobní lži z reproduktorů na ní instalovaných, vyšli občané do ulic a sami ji zablokovali. V jednom takovém případě   policie rozhodla, že ti, kteří dodávce zablokovali cestu, se z toho budou muset zodpovídat u soudu, protože "zablokovali dopravu" - a majitele dodávky nijak nepotrestala. Jen o několik dní později občané tu dodávku zablokovali znovu a tentokrát poslala policie k soudu řidiče té dodávky. Rozhodla, že čin řidičky, která dodávku zablokovala, byl "ospravedlnitelný".

Jedna věc je jasná: žádný pokus kritizovat vládu nebude tolerován. Byl zlikvidován dokonce i protest jediného muže: muži údajně sdělila policie, že podle nových předpisů týkajících se epidemie není dovoleno, aby ani jediná osoba nesla transparent s politickým nápisem.  Ale jít po ulici s transparentem "Dnes je hezky", to je dovoleno, takže jakou má ten zákon vazbu na COVID-19?

Už není možné dostat nový cestovní pas. Zjevně vlastnictví cestovního pasu, který by umožnil člověku odjet ze země, už není běžným občanským právem. Cestování do zahraničí už není nutnost.   Ani když tam pracujete.

Proto se v Cieszynu a ve městech na hranici s Německem konaly protesty proti Kaczyńskému.   Demonstranti mají plné zuby toho, že vláda nedokáže pochopit, že v éře Schengenu už nejsou hranice tím, čím bývaly, takže je nesmyslné zakazovat lidem, aby přešli přes most z Cieszynu do Českého Těšína, anebo ze Zhořelce do Görlitz, zatímco je povoleno, například, dojíždět do práce na vzdálenost 140 km z Łódźe do Varšavy.

Vláda se pokusila zvládnout šíření viru prostřednictvím telefonní aplikace, ale i programátoři, kteří ji vytvořili, nyní varují před její instalací.  Poukazují na to, že ta aplikace naprosto nechrání soukromá data a obsahuje množství dodatečných funkcí, které veřejnost nemá pod kontrolou. A nezapomínejme, že pokud si tu aplikaci Poláci instalují, dají přístup na své mobilní telefony vládě, která právě protizákonně předala jejich data polské poště  ve snaze uspořádat protizákonné prezidentské volby.

Volby... To je celé nové téma. Chaos je tak velký, že musím přiznat, že už tomu vůbec nerozumím. Nikdo neví, co se bude dít. Bývalí premiéři a prezidenti požadují, aby občané ty volby bojkotovali.   Totéž požadovala čelná opoziční kandidátka Małgorzata Kidawa-Błońska, ale zároveň odmítla odstoupit, takže v těch volbách bude kandidovat. V důsledku toho se propadla na čtvrté místo a nyní to vypadá, že jedinou šanci porazit Dudu má nezávislý kandidát Szymon Hołownia, tedy jestli ty volby budou férové. Ale jedna věc je jasná: Pokud ty volby nebudou odloženy, neexistuje šance, že by proběhly férově a správně. Nezapomínejte: ty volby se mají konat příští neděli a stále ještě nikdo neví, ZDA se budou konat a JAK. Kromě toho, jeden z okrajových kandidátů získal přístup k hlasovacím lístkům. A není jediný: perfektní kopie hlasovacích lístků připravených k tisku doma jsou k dispozici na internetu (z právních důvodu tu neuvedu odkaz kde), takže pokud si chcete v nacházejícím hlasování poštou zahlasovat jednou či dvakrát (nebo stodvacetkrát), můžete to učinit, aniž byste museli čekat na pošťáka, až vám doručí váš hlasovací lístek.

Znepokojení ohledně těch voleb také roste v zahraničí: několik soudců akademiků a organizací apeluje na Evropskou unii, aby proti polské vládě zasáhla. Proto se strana Právo a spravedlnost snaží dokázat, že epidemie už v Polsku vyvrcholila a že volby budou bezpečné. Provládní týdeník Sieci zašel dokonce ještě dál a vydal text, v němž zpochybňuje, zda ta pandemie vůbec existuje a obviňuje "Billa 666 Gatese", jak ho nazývají, že zorganizoval celosvětové spiknutí s cílem vylidnit Zeměkouli. Jakýmsi způsobem za to všechno také může Světová zdravotnická organizace a nové mobilní sítě 5G. Ale jestliže těm konspiračním teoriím nevěříte, alespoň budete mít radost, že v Polsku je stále méně potvrzených případů nákazy COVIDEM-19. Vláda toho dosáhla tím, že omezila počet testů:  od 24. do 27. dubna se počet testů snížil  ze 14 000 na pouhých 7000 denně. Navzdory varování od expertů,  uzamčení země bude zrušeno: Poláci nyní budou moci chodit do nákupních středisek a dětem bude dovoleno chodit do školky.  Avšak školy a univerzity zůstanou uzavřené: zjevně, na rozdíl od tříletých dětí, studentům se nedá důvěřovat, že budou dodržovat předpisy o sociálním distancování a že si nebudou sahat na tvář.

Tak co: není to skutečný Absurdistán? 

1
Vytisknout
9456

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020