Nejhorší verze Nikaraguy proti nejlepší verzi Německa

15. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Třetí mezinárodní soudní případ týkající se války v Gaze staví režim obviněný ze zločinů proti lidskosti proti silné a legitimní demokracii, píše Lluíz Bassets.

Může to být ušlechtilá věc, ale její zastánce nemůže být horší. Nikaragujská diktatura, kterou nedávno Organizace spojených národů odsoudila za závažné porušování lidských práv podobné zločinům proti lidskosti, kritizovala Německo za vyzbrojování Izraele a zejména za to, že povýšilo bezpečnost Izraele a právo na existenci na "státní zájem", jak ji definovala bývalá německá kancléřka Angela Merkelová ve svém historickém projevu v Knessetu v roce 2008.

Nikaragua a Německo podepsaly v roce 1948 Úmluvu o genocidě, která zavazuje oba národy k prevenci a trestání genocidy, stejně jako arbitráž Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ). Podobně jako v dřívějším případě Mezinárodního soudního dvora proti Izraeli obviňuje Nikaragua Německo z toho, že napomáhá porušování Úmluvy o genocidě tím, že poskytuje Izraeli zbraně a další podporu. Nikaragua chce, aby Berlín zastavil dodávky zbraní a zabránil tomu, aby se v Gaze používaly zbraně, které již byly poskytnuty, a obnovil financování UNRWA, humanitární agentury OSN v Gaze, která byla obviněna z infiltrace Hamásem.

Nikaragua podala žalobu na Německo, protože tak nemohla učinit proti Spojeným státům, dlouholetému protivníkovi sandinistického režimu. Před čtyřiceti lety podala Nikaragua žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru proti USA kvůli jejich podpoře partyzánů bojujících proti sandinistickému režimu. Washington je klíčovým dodavatelem zbraní pro Izrael a signatářem úmluvy. Spojeným státům však trvalo 40 let, než ji ratifikovaly, a to až po významných dodatcích, které daly USA pravomoc schvalovat jakákoli obvinění proti národu. Samantha Powerová, současná šéfka americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) a bývalá velvyslankyně při OSN, kdysi tento scénář přirovnala k udělení pravomoci obviněnému vrahovi schválit jakékoli obvinění vznesené proti němu.

Jedná se o třetí případ předložený Mezinárodnímu soudnímu dvoru během války v Gaze. První z nich, iniciovaný Jihoafrickou republikou, vyústil ve dvě varování Izraeli, aby zajistil humanitární pomoc a civilní bezpečnost. Druhý případ, zaměřený na důsledky okupace, zdůraznil mezinárodní podporu palestinskému státu. Neočekává se, že by ICJ rychle rozhodl v případu genocidy, ale přispívá to k rostoucímu tlaku OSN a globálnímu tlaku na Netanjahua ohledně příměří.

Německo je dnes v nejlepší formě, poháněno smyslem pro zodpovědnost pramenícím z tragických dějin. Vystupuje jako neochvějný zastánce multilateralismu a mezinárodního právního státu. Obrana Německa proti obviněním Nikaraguy je pevná a legitimita Německa jako demokratického státu je neotřesitelná. Na rozdíl od Spojených států plně uznává jurisdikci ICJ a závaznou povahu jeho rozhodnutí. A vše, co potřebuje, aby zvrátilo rostoucí polarizaci mezi globálním Jihem a liberálním Západem, je plné uznání práva palestinského státu na existenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1107

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024