Vrátí-li se zelení, pak jací?

2. 6. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Volební preference levicových stran podle posledního průzkumu naznačují, že by levice ovládla sněmovnu. Pro Miroslava Kalouska & spol. to zatím znamená jen tolik, že se s tím musí vyrovnat. A současný ministr financí není věru hloupý komunistický funkcionář, který by si v džungli české politiky neporadil. Svou finanční policii zatím používá proti kolegům z trojkolky. Jen naiva si však může myslet, že je to jeho hlavní cíl. Svou munici pro předvolební boj s hlavním protivníkem, tedy ČSSD, zatím nechává ve skladu. O tom, že mu k její výrobě poskytla sociální demokracie za svého vládnutí dostatek materiálu, lze pochybovat jen stěží. Použije ji ve správný čas a na správném místě.

Libye: OSN obvinila obě strany z válečných zločinů

2. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vyšetřovatelé OSN obvinili vládní jednotky v Libyi z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Odborníci na lidská práva konstatují, že našli důkazy o zločinech včetně vražd a mučení. Vzorec zločinnosti prý dokazuje, že zločiny motivoval Muammar Kaddáfí.

Mise OSN také zdůraznila, že i opoziční síly páchaly válečné zločiny, i když jich nebylo tolik.

Zpráva tří vyšetřovatelů OSN byla zveřejněna ve středu v Ženevě.

Tři vyšetřovatelé v OSN jednali s oběma stranami v konfliktu, s organizacemi hájícími lidská práva, se zdravotníky a s příbuznými vězněných osob.

Podklady pro jejich závěry jsou rozhovory s 350 členy libyjské vlády i osobami v oblastech ovládaných vzbouřenci. Vyšetřovatelé také prováděli pohovory v uprchlických táborech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lekce z politického pragmatismu?

Nejen se zřetelem k libyjskému Tripolisu

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Kdekdo víme, že -- nemálo bouřlivě -- začal letošní rok 2011 v muslimské severní Africe. Ona tam ani žádná nemuslimská země není. A v Tunisku předpoklady k předem nečekaným personálním a zřejmě i systémovým změnám se zrodily zcela překvapivě již jedním izolovaným sebevražedným protestem z beznaděje už v půli prosince 2010. Takové prožluklé náhody s řadou řetězových reakcí či dominových efektů nikdo předem z žádné křišťálové koule nevyčte.

Čínští hackeři se zmocnili stovek hesel vysokých amerických a jihokorejských činitelů na gmailu

2. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Zvyšuje se napěti mezi Amerikou, Británii a Čínou, poté, co bylo zjištěno, že čínští hackeři ukradli hesla k gmailové poště, která pro své soukromé gmailové účty používají stovky vysokých amerických a jihokorejských činitelů a čínští političtí aktivisté.

Útok objevila firma Google a informovala o něm stovky lidí, kteří byli podvedeni cíleným útokem formou "phishing", který pochází z města Jinan v provincii Shandong.

Es wird schon wieder besser!

2. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle premiéra Nečase německé odstoupení od jaderné energetiky za jinak nezměněných okolností zdraží v ČR elektřinu až o 30%. Tak jednoduché prý to je: Němci vypnou, Češi zaplatí. Jestliže jsme opravdu v takovém fatálním vleku dění u sousedů, jaké naznačuje Nečas, otázka dne zřejmě zní: Co u nás asi způsobí německá "okurková" epidemie?

Stěží to adekvátně ocení někdo jiný místo nich samých!

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Také to víte? Že si poslanci možná navrhnou jako takový "souhrnný" plat pouhých 230 tisíc Kč měsíčně, jen aby mohli dobře (a ještě zodpovědněji než dosud) plnit ty úkoly, které nemůže místo nich nikdo jiný zastat, ne-li vykonat a do příslovečného roztrhání těla zodpovědně provádět. Je asi zbytečné dodávat, že to snad má také být -- že by? -- pojistka proti korupci těchto vrcholných zastupitelů a mj. také tvůrců našich zákonů. (Jenže oni jsou přece -- jako ti nejlepší mezi námi -- nepodplatitelní, viďte?

Říká-li ministr pravdy jen část, je to ještě pravda?

2. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

V pondělí (30. 5.) prošlo médii, že -- nastojte! -- poplatek v lékárnách se bude platit nikoli za každou jednotlivou položku, ale vždy až za celý recept! A dál? Dál už jakoby nic. Ticho po pěšině. To teprve o den později bylo díky některým médiím dáno pojištěncům na vědomí, že si navíc ještě připlatí za nově pojištěním teď nekryté léky. Takže jen tímto jediným opatřením (že by jen "trikem"?) spadne do kasy Ministerstva zdravotnictví o 300 milionů víc. A když už bylo jednou venku, jak to je s tímto jediným námětem doopravdy, tak pan ministr sdělil, že jeho odvětví bude teď stejně ještě navíc "k dofinancování" chybět celých deset miliard Kč! Kdo by chtěl být v kůži takového ministra?

Na dně, ale ne vyřízení: Postavení 'ztracené generace' ve Španělsku

1. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

"Měli se rozhněvat už mnohem dřív, ale byli příliš pohodlní..."

KD│ Španělská stavební krize rozdrtila kariéru Emilia Blanca ve třetí fotbalové divizi. Šestadvacetiletý sportovec kdysi za hru pro městské týmy v jižním Španělsku - všechny sponzorované stavebními firmami - brával 2 000 Euro měsíčně. Avšak v roce 2008, když bublina splaskla, vyschnul i zdroj Blancovy obživy. Poté, co celé měsíce pracoval bezplatně, vrátil se domů k rodičům a přidal se k řadám španělských nezaměstnaných, které čítají už 4,9 miliónu lidí.

Čeká americké farmáře neúroda jako v roce 1983?

2. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jev La Nina je možná pryč, ale to neznamená konec neobvyklého počasí, které postihlo světové pěstitele. USA mohou letos v létě čelit meteorologickým extrémům - dešťům na severu a suššímu a teplejšímu klimatu na jihu - a Evropě hrozí "historické sucho", tvrdí David Tolleris ze společnosti WxRisk.com.

KLUB ZA STAROU PRAHU:

Veřejný občanský protest proti bourání domu čp. 1601 na Václavském náměstí v Praze

2. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

My, níže podepsaní občané České republiky, jsme pobouřeni nekulturním rozhodnutím ministra kultury MUDr. Jiřího Bessera o demolici domu čp. 1601 na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze. Ministrovo stanovisko popřelo pravidla a principy ochrany kulturního dědictví vybojované předchozími generacemi milovníků památek a otevřelo cestu k návratu nežádoucích demoličních praktik období pražské asanace.

K veřejně vyjádřenému protestu nás vedou tyto skutečnosti:

1. Ministr kultury schválil demolici plně funkčního, architektonicky kvalitního historického domu, který stojí v pražské památkové rezervaci zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Stávající podoba domu z roku 1920 je dílem vynikajícího českého architekta Bohumíra Kozáka a představuje významný počin české modernistické architektury. Krom toho dům ve své současné hmotě a výšce dodržuje regulací Václavského náměstí, která záměrně respektuje dominanci bočních věží Národního muzea.

Plný text ZDE

Jaká je vlastně cena za českou účast ve válkách a jiné pitomé otázky...

2. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

"Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) se včera omluvily za civilní oběti náletu NATO...o život přišlo dvanáct dětí a dvě ženy".

"Podat žalobu na státy NATO, které při náletech na Libyi usmrtily až stovky civilistů, se chystá bývalý francouzský ministr zahraničí Roland Dumas". Prohlásil, "Je to brutální agrese proti suverénní zemi...."

Politická zaujatost zase přebíjí novinářskou profesionalitu

1. 6. 2011 / Jan Kavan

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že mne krátce po návratu z dvacetileté emigrace ve Velké Británii, kde jsem pracoval především jako novinář, zarazila úroveň českých novinářů. Mnozí z nich neuměli napsat jednoduchou objektivní zprávu, aniž by do ní nepromítli vlastní názor, hodnocení či komentář. Vnímal jsem to jako dopad nově nalezené svobody tisku a ve studii, kterou jsem v roce 1992 napsal pro americkou univerzitu v New Yorku, jsem vyjádřil naději, že jde o přechodný fenomén, který do 10 let zmizí.

Situace se od té doby nepochybně zlepšila, ale, bohužel, některé podobné jevy tvrdošíjně přetrvávají.

Výbor OSN:

Česká republika práva dětí neřeší

1. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Ligy lidských práv

Ženeva ‐ 1. června ‐ Státní delegace vedená Michaelou Šimůnkovou, zmocněnkyní pro lidská práva, se včera zodpovídala ženevskému Výboru pro práva dítěte OSN z nedostatečného plnění Úmluvy o právech dítěte. Výbor vyjádřil znepokojení nad tím, že Česká republika opakovaně ignoruje v minulosti udělená doporučení. Hlavní výtky se týkaly chybějícího národního akčního plánu pro dodržování dětských práv, absence orgánu zodpovědného za plnění Úmluvy, přetrvávající segregace ve školství a vysokého podílu dětí vyrůstajících v ústavní péči.

POZVÁNKA:

Kult efektivnosti a úpadek školního vzdělávání

1. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 7.6.2011 19:00 hodin
Kde: Ústřední knihovna MALÝ SÁL, Mariánské náměstí, Praha
Organizace: Ekumenická akademie Praha

Iniciativa ProAlt ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze zve na přednášku prof. Stanislava Štecha. Přednáška bude spojená s besedou.

Prof. Stanislav Štech vystudoval psychologii na FF UK v Praze. Věnuje se dlouhodobě oblasti pedagogické psychologie s důrazem na školní socializaci, vztah žáků k poznání a učení, komunikaci mezi žáky, učiteli a rodiči. Věnuje se rovněž psychologii učitelské profese. Je členem řady domácích i mezinárodních asociací, vědeckých rad, redakčních rad časopisů doma i v zahraničí, zejména v oblasti pedagogické a školní psychologie. Kromě vědecké, publikační a pedagogické činnosti pracuje i v akademických orgánech, v současné době zastává funkci prorektora pro rozvoj UK.

V přírodě neexistuje ekologická rovnováha. Společnost seberegulovaných sítí je fantazie

1. 6. 2011

čas čtení 30 minut

Toto je příběh o vzestupu strojů a o naší víře v rovnováhu v přírodě. Je o to, jak byla vynalezena představa ekosystému a jak nás inspirovala a jak to ani nebyla pravda.

V masových demokraciích na Západě vznikla nová ideologie. Začali jsme věřit, že staré mocenské hierarchie je možné nahradit sebeorganizujícími se sítěmi. Od internetového utopiánství až po globální hospodářský systém, a zejména po ekosystémy přirozeného světa, dnes sníme o systémech, které se dokážou samy vyvážit a samy stabilizovat., bez zásahů autoritářské moci.

Toto je shrnutí druhé části dokumentárního seriálu televize BBC od význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti". Shrnutí první části je ZDE

Video druhé části seriálu je ZDE

Počítače nemají na finanční trhy tak jasný vliv, jak argumentuje Curtis

1. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Na začátku jednadvacátého století napsal technický lord ze Silicon Valley Bill Joy do časopisu Wired článek s názvem "Proč nás budoucnost nepotřebuje". V něm vyjádřil znepokojení, že technologie GNR - genetiky, nanotechnologie a robotiky - se rozvíjejí rychleji, než vědci dosud předpokládali, a že nikdo nezkoumá jejich dopady na společnost. Tyto vědy nás předbíhají, varoval, a mohou nás jednou nahradit, pokud si nedáme pozor.

Jak ideologie funguje jako zástěrka moci

1. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V současném svém televizním seriálu "Jak nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" zesměšňuje Adam Curtis nekonečné hledání světového pořádku, na němž se účastnilu za poslední půl století různá politická a intelektuální hnutí. Psychologické profilování, internetová demokracie, klimatické počítačové modely a předpovědi Armageddonu, to všechno Curtis prezentuje jako cynickou kouřovou clonu, za níž se schovává politická a finanční moc, píše v deníku Guardian pravicový komentátor Simon Jenkins v souvislosti se současným korupčním skandálem ve fotbalové organizaci FIFA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chválíme... Adama Curtise

1. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokud hledáte dokumentaristu, který je schopen spojit barevné revoluce východní Evropy s komunami v Kalifornii - přes botanika Arthura Tansleyho, polního maršálka Jana Smutse, Jaye Forrestera, Ayn Randovou, kybernetiku a teorii strojů - pak je vaším člověkem Adam Curtis. Každý z dokumentárních seriálů Adama Curtise směřuje na dobře definovaný cíl, i když často bývá poněkud idiosynkratický. V seriálu The Century of the Self (Století mého já) (2002), ukazoval, jak Freudovy teorie byly zneužity jako nástroj ovládání ve věku masové demokracie.

Seriál The Power of Nightmares (Moc nočních můr) (2004) pojednává o smrtící symbióze neokonzervatismu Leo Strausse a islámského džihádismu. Ve svém nejnovějším seriálu All Watched Over by Machines of Loving Grace (Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti) je Curtisovým terčem iluze, že příroda je sebevyrovnávající se systém a to, jak nás stroje přiměly věřit ve stabilní svět. Nemusíte být přesvědčeni všemi články v tomto řetězu a přesto shledáte tuto grandiozní, autorskou turistiku stimulující. Barevné revoluce na Ukrajině, v Gruzii a v Kyrgyzstánu nebyly utopické projekty. Jen se však podívejte, jaké vedoucí představitele vyprodukovaly a podívejte se i na síly, které je podpořily. Curtis se neobává malovat na velkém plátně, avšak je úspěšný tam, kde zakládá známý narativ katastrof ve stejně katastrofické historii myšlenek. Koláž archivního materiálu je bohatá. Toto je dokumentární film tak, jak existoval před vznikem reality TV - provokativní

Redakční komentář deníku Guardian, 1.6. 2011 ZDE

Katastrofální úspěchy Gazpromu

1. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po oznámení o odstoupení Německa od jaderné energetiky přicestoval do Moskvy německý ministr hospodářství a nových technologií Philipp Rösler, který má za úkol najít nové energetické zdroje. Moskva chce situace využít ke zvýšení dodávek plynu do Evropy. Jenomže takový růst exportu také tvrdě dopadne na ruské spotřebitele. Ještě před protijaderným rozhodnutím v Berlíně vláda plánovala zvýšit export o 22% a zvýšit ceny pro tuzemské malospotřebitele o 78%. A teď mohou nové požadavky Evropanů vést vládu k ještě radikálnějším opatřením.

Al Džazíra: Západní vojáci jsou přítomni v Libyi na straně rebelů

31. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta



Televize Al Džazíra odvysílala záběry, na nichž jsou vidět západní ozbrojenci přítomní na frontové linii v Libyi po boku vzbouřenců. Na záběrech z Dafniye, západně od města Misrata, je jasně viditelná skupina šesti lidí ze Západu. Šestý muž ze západu neměl žádné zbraně a byl to zřejmě výzvědný důstojník. Skupina hovoří se vzbouřenci a rychle zmizí, když je objeví televizní štáb.

Zdroj v angličtině ZDE

Je vzdělanost problém?

1. 6. 2011

čas čtení 14 minut

Jedním ze závažných problémů současnosti se v celoevropském měřítku stává značně neutěšená situace ve vzdělávání (viz např. kniha rakouského autora Liessmanna Teorie nevzdělanosti). Vzdělanost, znalosti odborné i všeobecné, u mladé generace rapidně upadá, což značně zneklidňuje zejména odbornou veřejnost. Že k poklesu úrovně znalostí dochází je celkem objektivně prokázáno rapidním propadem našich studentů u mezinárodních srovnávacích testů. Důvodů, které tento negativní jev způsobují, je velká řada, což může vést až k myšlence, že nejde o náhodu. Pokud si uvědomíme, jakou spoustou nepravd a polopravd nás zahrnují naši vrcholní představitelé zejména v souvislosti s chystanými společenskými reformami, neubráníme se pocitu, že jsme považováni za pouhé stádo, napsal Milan Javůrek.

Ayn Randová a šílené představy jejích kritiků (na něž jsme všichni doplatili)

1. 6. 2011 / Luboš Zálom

čas čtení 14 minut

Regulátoři, ekonomičtí plánovači a intervencionisté získali představu, že s ekonomikou lze donekonečna manipulovat a s pomocí technologií a pokročilých finančních operací řídit celé hospodářství, ovlivňovat cenu peněz a pomocí úvěrové expanze vytvářet zdánlivou prosperitu, a to celé pod maskou kapitalismu.

Jak se současná státem regulovaná ekonomika potácí od jednoho problému k druhému, pro mnoho zastánců intervencionismu a sociálního státu to znamená vážné rozčarování. Vychází najevo to, na co obhájci laissez faire kapitalismu upozorňují už velmi velmi dlouho: ekonomiku nelze řídit a jakékoliv vměšování do přirozeného běhu věcí dokáže nadělat velkou paseku. Ovšem, jak už to u bývá, tváří v tvář důkazům, že dosavadní názory intervencionistů byly mylné, jedinou jejich reakcí je tvrdohlavé lpění na tom, co se mnohokrát ukázalo být nefunkční a zvrhlé. Je daleko pohodlnější odmítnout vlastní pochybení a raději svalovat vinu na všechno kolem.

Síň demokratických tradic

31. 5. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 26 minut

Onehdy přišel na návštěvu kolega s sedmičkou červené frankovky (za 65 korun, byla výborná), udělal jsem kafé a klábosili jsme o všem možném. Vzpomínali jsme samozřejmě i na "staré dobré časy" ve škole, třeba na závažný případ ojedinělé šikany. To pár sígrů z osmičky nutilo ty mladší a slabší zdravit stylem: "Dobrý den pane továrníku," a přitom museli provádět uctivou úklonu. Přišlo nám to samozřejmě k smíchu, bylo to napodobování tehdy v televizi promítaných filmů z První republiky. Grázlíci byli předvolání do ředitelny, kde jim bylo oznámeno, že bude-li se to opakovat ještě jednou, bude to dvojka z chování. Podruhé to už nezkusili. Šikana byla vyřešena. Samozřejmě to lze z dnešního hlediska brát jako komunistickou zvůli ze strany nás učitelů - přece jsme strašili sníženou známkou z mravů, což u puberťáků mohlo vyvolat nepříjemné duševní stavy a třeba i nespavost. Holt tehdy jsme ještě netušili, že za pár let bude převrat, a že jejich hépening se stane realitou, že ti grázlové budou mít vlastně pravdu.

Etika, zájmy a politika

31. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Vyšlo: Gluchman, V. ed.: Etika a politika. Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov, 2011, s. 37-46.

Zastupitelská demokracie je v krizi. Téměř na vrcholu jejího celosvětového úspěchu vzrůstá kritika jejích nedostatků. Tak například Carnegieho trust shrnuje závěr svého šetření stavu demokracie jako krizi legitimity a deziluzi ze zastupitelské demokracie. Současně však zdůrazňuje, že demokracie vždy vznikala a rozvíjela se pod tlakem zdola, neboť ti, kteří drží moc, nejsou ochotni se o ní dělit1).

Jedním z projevů této krize, jak je zdůrazněno v citované zprávě, je zneužívání moci a prostředků státu pro soukromé účely poslanců a politiků. Nejzávažnějším projevem této krize je však oprávněný pocit mnoha občanů, že v tomto systému ve skutečnosti nejsou zastupováni a jejich zájmy nemohou být uspokojeny. Fakt, že vlády mohou realizovat rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí většina občanů2), prozrazuje podstatu tohoto systému, v němž se nejedná o vládu lidu, ale stále ještě o vládu nad lidem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33305