"Reportéři bez hranic" odsoudili pokrytectví pařížské demonstrace

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktivisté za svobodu tisku odsoudili skutečnost, že nedělní obří demonstrace jednoty v Paříži se účastnili i politikové ze zemí, které potlačují lidská práva a tiskovou svobodu. Takže demonstrace za "svobodu projevu" vyzněla poněkud pokrytecky.

Organizace Reportéři bez hranic kritizovala politiky z Egypta, z Ruska, z Turecka, z Alžírska a ze Spojených arabských emirátů. Tyto země se nacházejí na žebříčku svobody projevu, který tato organizace sestavuje, na 159., 148., 154., 121. a 118. ze 180 míst.

NěkteřÍ Češi už zase chtějí jiné občany odsunovat a skandálně proti nim uplatňují kolektivní vinu

11. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Biskup Václav Malý totálně selhal v pátečním pořadu Českého rozhlasu „Jak to vidí“. (audio ZDE, upozorňuje Jan Foniok:

V čase 22:52: Posluchač Michal: „Jistě víte, že islamisté zničili křesťanské komunity na Blízkém východě a křesťané jsou nejvíce trpící komunita na světě (Čína, Pákistán, Indonésie a další). Domnívám se, že soužití s muslimy není možné, viz současnost, proto je třeba do ČR vůbec nepouštět. Když jsme byli schopni po válce odsunout 3 miliony Němců, tak by neměl být problém odsunout muslimy do svých mateřských zemí.“

Biskup: „No, to není tak jednoduché. Znova říkám: naší republiky se to zatím netýká, ale ve Velké Británii 4–5 milionů muslimů, ve Francii také, v Itálii 3 miliony, ve Španělsku také skoro 3 miliony, tak to vůbec není tak jednoduché najednou říci, jděte pryč. To znova říkám: je třeba především teď zpřísnit kontrolu, tvrdě trestat tato násilí a hlavně tlak na ty představitele, na ty imámy v těch zemích, aby opravdu ovlivňovali pozitivně ty své komunity.“

Ani slovo o tom, že odsunout Němce bylo šílené zvěrstvo. Ani slovo o tom, že odsunout jakoukoli skupinu jen na základě jejich vyznání by bylo šílené zvěrstvo.

Miloš Zeman a Milan Chovanec mají velmi podobné myšlení jako extremisté z IS

11. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Snížit se na úroveň českého pana prezidenta, což bych opravdu nechtěl, tak bych jeho slavný a tolik v ČR uznávaný výrok na adresu muslimů mohl glosovat asi tak, že "ne každý Nor je terorista, ale každý terorista je Nor", a to opravdu v realitě pravdivým výrokem není, ale pravdivým výrokem třeba je, že pánové Miloš Zeman či Milan Chovanec jsou opravdu zástupci všeho jiného jen ne ústavního sekulárního evropského státu. Tedy naznačuji, že mají některé velmi podobné myšlenkové vzorce jako fundamentální extremisté z IS, píše na Facebooku Lukáš Kraus, žijící v Norsku.

Lassana, muslimský hrdina z Vicennes

11. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Lassana, mladý muslimský zaměstnanec supermarketu ve Vicennes, kde terorista Amedy Coulibaly zajal několik rukojmích, zachránil před teroristou několik zákazníků supermarketu. Pustil zákazníky dvířky do suterénu budovy a skryl je v mrazáku. "Když tam doběhli, vypnul jsem mrazák a zhasl jsem světlo." Mezi zděšenými zákazníky byl i otec s tří a půl letým dítětem. Jak známo, v obchodě terorista usmrtil čtyři zákazníky.

Zdroj ve francouzštině ZDE

Počkejte, nejsou čeští islamofobní křiklouni tak trochu jako ti "muslimští" extremisté?

9. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Zuřivý rasismus v českých médiích

"Odpravili vlastního. Vzdávající se policista, kterého dorazili na zemi, byl muslim" píší naprosto neuvěřitelně rasisticky Novinky.cz, které nedokážou pochopit, že člověk je člověk, a že je obscénní dělit lidi na Čechy, Rusy, Romy nebo Araby, nebo je kategorizovat podle náboženství. Teď právě kulminuje onen dlouholetý rasismus českého tisku, kdy novináři psali "Rom ukradl kolo" "Ukrajinec se opil" a bezdůvodně, jen z rasistických kategorizačních důvodů, zdůrazňovali u každého pachatele jeho trestného činu jeho etnicitu, národnost anebo náboženskou příslušnost.

Muslimové v Praze vyjádřili solidaritu s Paříží

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Všeobecného svazu muslimských studentů a mládeže

V sobotu odpoledne demonstrovala v Praze muslimská komunita svou solidaritu s francouzským lidem a ostře odsoudila nedávný útok v Paříži. Děsivý čin odsoudili zástupci deseti muslimských organizací působících v České republice.

Švanda dudák, aneb Česká politika identity

11. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kdo bloudí po světě,
Nenajde nic;
domov je nejlepší,
co našel dudáček
ze Strakonic.

Evropská kultura má anticko-křesťanské kořeny. Formovaly ji opakovaně příběhy velkého osudového putování - ať už mytologické (Exodus, Odysseia, Aeneis) nebo historické (příchod Dórů do Řecka, stěhování národů, objevitelské cesty). Proti této evropské linii se ale už v polovině 19. století vymezil klasický výraz maločešství - Tylova hra Strakonický dudák naléhavě varující před ambicemi v zahraničí a zrádnými cizáky. Stereotypy zde krystalizované tvoří ve formě věčného návratu téhož esenci xenofobního českého "národního charakteru" dodnes. A přesně těmto stereotypům se podbízí Miloš Zeman v rozhovoru nazvaném Zeman k muslimům: Když se neumíte adaptovat, vraťte se domů ZDE.

Existuje více než miliarda praktických variant náboženství

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Existuje více než miliarda praktických variant náboženství mezi těmi, kdo se definují jako muslimové. Každá pro každého jednotlivého člověka. Stejně tak, jak je tomu mezi těmi, kdo se charakterizují jako křesťané nebo buddhisti nebo hindové. Islamofobie znamená odmítání přiznat, že existují tyto varianty. Je to odmítání přiznat, že existuje individuální lidskost, která je jiná u každého člověka. Je to touha předstírat, že příslušníci téže skupiny jsou všichni stejní. V tom smyslu je to velmi podobné rasismu. Obviňuje to muslimy, z příliš mnoha a zároveň z příliš mála aktivismu. Z příliš mnoha aktivismu, v jehož rámci si zvolili své náboženství a z příliš mála, protože ho údajně pasivně přijímají."

Vzhledem k nynější vlně hysterické islamofobie v českých médiích i v české společnosti se domníváme, že je důležité znovu upozornit na tento článek slavného pákistánského autora Mohsina Hamida o kultuře a politice, vzniklý na základě série přednášek, které vysílal rozhlas BBC.

Celý článek ZDE

Co si o islámském fundamentalismu myslí obyčejní Britové?

10. 1. 2015

čas čtení 18 minut

Muslimská posluchačka původem z Kamerunu: V Kamerunu je padesát procent obyvatel muslimů. Zaprvé: Zákony o rouhání neplatí ani v Británii ani nikde na Západě. Takže média neměla dovolit, aby se Charlie Hebdo stal izolovanou výjimkou. Všechna média měla zveřejnit kreslené vtipy o proroku Mohamedovi. Zadruhé: Mnoho lidí pořád opakuje, jak jsou ty kreslené vtipy pro muslimy urážlivé. Musím zdůraznit, to je naprostý nesmysl. V islámu není absolutně nic, co by zakazovalo zveřejňování kreseb proroka Mohameda. Situace je takováto: Islám, jako všechna náboženství, může být interpretován buď radikálním, anebo pokrokovým způsobem. Od samého počátku existuje salafistická interpretace islámu, kterou přijalo mnoho zemí na Blízkém východě, a sufistická interpretace islámu, kterou přijaly všechny země v Africe. Afrika vědomě už řadu století přijímá pokrokovou formu islámu. Ta lidem umožňuje nosit barevné oděvy, dovoluje ženám, aby chodily nezahalené, dovoluje lidem dělat nejrůznější věci.

Co si o islámském fundamentalismu v souvislosti s pařížskými útoky myslí posluchači britského rozhlasu? Takto se o záležitosti v sobotu odpoledne diskutovalo v pořadu BBC Radio Four Any Answers:

Irský katolický kněz si svým coming outem získal obdiv svých farníků

11. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chudák Václav Klaus se v nedávném rozhovoru s kardinálem Dukou staral o to, aby katolická církev bojovala proti „vandalům“, kteří ohrožují tuhle civilizaci tím, že chtějí zavést manželství homosexuálů. Ano, žijeme ve strašné době, kdy i v dříve frankistickém Španělsku existuje plnohodnotné manželství homosexuálů, včetně adopce dětí.

Jednou ze zbývajících bašt katolicismu, vedle Polska, je Irsko. Trochu si to pokazilo svým odsouzením Vatikánu za maření vyšetřování zneužívání dětí ze strany kněží), nicméně pořád se mohlo zdát, že poctiví irští katolíci nikdy nepřipustí, aby blížící se referendum o homosexuálním manželství (v Irsku už mají to, čemu říkáme „registrované partnerství“) dopadlo nějak vandalsky a vyvrátilo základy poklidného rodinného života heterosexuálních věřících z kořenů.

Francouzi: Nesmíme padnout do pasti, kterou pro nás připravili teroristi

9. 1. 2015

čas čtení 5 minut



Rozhovor z pátečního vysílání Channel Four News. Povšimněte si, jak odlišný je od způsobu, jímž o situaci ve Francii informují česká média.

Reportér Channel Four News Matt Frei: Dovolte mi, abych vás upozornil, ještě jednou, kde stojím. Toto je ulice před redakcí časopisu Charlie Hebdo, kde celý tento tragický týden začal. tady bylo usmrceno deset novinářů a dva policisté. Tady začaly dramatické události, které dnes skončily. K diskusi o těchto událostech a co znamenají pro Francii máme tady Sacha Reingewirtz, je to předseda Svazu francouzsko-židovských studentů a Mansouria Mokhefi poradce z výzkumného institutu Institut Francaise des Relations Internationales, Francouzského institutu pro mezinárodní vztahy. Dovolte mi, abych začal jednoduchou otázkou: Jak se dnes cítíte, na konci těchto opravdu mimořádných a tragických 72 hodin?

Johann Hari: Argumenty nikdy nikoho nepřesvědčí. Zajímavé ale je zkoumat motivaci, proč si lidé co myslí

9. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Tento postřeh někdejšího brilantního komentátora deníku Independent Johanna Hariho v nedávném rozhovoru pro Guardian mi vyvstává na mysli, když sleduji nechutné orgie antiislamismu v českých médiích a v české společnosti. Proč to ti lidé dělají? Mají komplex méněcennosti před lidmi z jiných kultur? Říká se, že Češi nenávidí kdekoho, zejména sousední národy: Rusy, Němce, Poláky, Maďary, Rakušany. Dále samozřejmě lidi s tmavou pletí, Romy, černochy, Pákistánce, Indy, Číňany.

Pokouším se racionálně reagovat na nejrůznější maily, ale k ničemu to stejně nevede:

Píše Martin Hujsl:

Pařížští útočníci zneužili islámu, avšak žádná válka mezi islámem a Západem neexistuje

10. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Buďme konkrétní - jsou to zločinci, kteří zneužívají islám. Drtivá většina jejich obětí jsou muslimové.

Útok na časopis Charlie Hebdo nás nutí, abychom se chovali jasně a důsledně. Musíme absolutně odsoudit to, co se stalo v Paříži. Napsal jsem totéž po útocích ze 7.7. 2005 a 11. 9. 2001. A po Jordánsko a Bali a Mali, píše Tariq Ramadan, profesor soudobých islámských studií na Oxfordské univerzitě.

Osoby, podezřívané z útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo a třetího ostřelovače usmrtila policie

9. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Těžce ozbrojené francouzské elitní jednotky během dvou samostatných razií usmrtily dva ostřelovače, kteří zmasakrovali redakci časopisu Charlie Hebdo i třetího člena teroristické skupiny, který ve čtvrtek zavraždil mladou policistku. Avšak tento třetí ostřelovač, Amedy Coulibaly, v pařížském židovském supermarketu usmrtil čtyři zákazníky.

Největším nebezpečím pro západní civilizaci jsou hloupost a ignorace, nikoliv islám

9. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Vražedný útok na redakci satirického týdeníku v Paříži vyvolal opět hlavně na sociálních sítích záplavu nenávistných komentářů zpravidla od osob, které v životě živého muslima neviděly nebo maximálně navštívily turistické rezervace v Turecku či Egyptě a přesto se pasují na znalce islámu a tamních poměrů. Už jen skutečnost, že týž den přišlo při bombovém útoku v Jemenu o život 40 lidí ZDE a téměř nikdo toho nedbal, je smutně ilustrující a vystihující “orientalismus”, jak jej definoval palestinsko-americký intelektuál Edward Said.

Co se dnes odehrává v českých médiích, je pro mě neúnosné

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

dnes jsem si přečetla v Aktuálně.cz pouhý titulek k video rozhovoru s českým karikaturistou: "Chybí mi demonstrace muslimů proti útoku ". To mi stačilo, nemám chuť si to pustit, píše Alena Zbořilová. Už nemám chuť číst české weby, diskuse pod články jsou pro mě fyzicky nepříjemné, články samotné nejsou o nic lepší. Požadoval někdy po Češích, aby demonstrovali svůj nesouhlas s kriminální činy jiných Čechů? Mají křesťané demonstrovat svůj odstup k činům fanatických bláznů, kteří si za záminku svých činů berou jejich náboženství? Mám já bezvěrec demonstrovat pokaždé, ze nesouhlasím s činem narušeného bezvěrce?

Nigérie:

Extremistické bojůvky Boko Haram usmrtily nejméně 2000 osob

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International charakterizovala zabíjení jako "znepokojující a krvavou eskalaci". Stovky mrtvých leží v Nigérii v buši. Je nemožné je i spočítat. Většina obětí jsou ženy, děti a starci, kteří nedokázali dostatečně rychle utéci, když povstalci přijeli na vozidlech do města Baga a začali raketomety střílet granáty na obyvatele města. Ze zprávy Amnesty International vyplývá, že město bylo srovnáno se zemí a až 2000 osob bylo usmrceno.

Zmatení aneb Globalizační bumerang dorazil do Evropy

9. 1. 2015 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 11 minut

V poslední době se zdá, že západní společnosti se dostávají do stále více znatelného stavu zmatení, který je zřejmě následkem stále pokračující globální, strukturální krize tržní ekonomiky a nové konstelace vztahů v rámci globálního systému. Prostě řečeno, Západ a s ním i Evropa se začíná mít hůř, pociťuje citelněji dopady demontáže sociálního státu, restrukturalizace dělby práce globální ekonomiky i to, že svět kolem nezadržitelně mění mimo jejich kontrolu. Po pěti stoletích hegemonie se objevují pochybnosti a zmatek, obojí spojené s pozvolnou periferizací centra.

Skutečný hrdina je Ahmed

9. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Po vraždění v redakci časopisu Charlie Hebdo se spustila vlna solidarity se svobodou slova a všude jsme viděli slova „Je suis Charlie“ („Já jsem Charlie“). Byli tu fanatičtí vrazi, teroristé a byl tu satirický časopis, který si dělal legraci z víry muslimské, křesťanské i židovské. A bylo tu taky obrovské pokušení pro xenofoby vykřiknout: vidíte, to ti muslimové! Paradoxní, ale v dějinách Evropy tak běžná situace, kdy se ze zrůdného činu několika jednotlivců udělá kolektivní vina. U pogromů na židy se postupovalo stejně. Že drtivá většina evropských muslimů jsou slušní, umírnění lidé, to fanatickým xenofobům nemůže přece zabránit, aby muslimy nezačali nenávidět en bloc. Každá záminka se hodí.

Útočníci z Paříže jsou obklíčení, mají rukojmí a chtějí "zemřít jako mučedníci"

9. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Deník NY Times před chvílí rozeslal zprávu, že útočníci, kteří zavraždili 12 lidí v redakci Charlie Hebdo, jsou obklíčení stovkami členů francouzských bezpečnostních sil v průmyslovém parku ve městě severovýchodně od Paříže. Podle všeho drží minimálně jedno rukojmí a podle vyjednavačů prohlásili, že chtějí "zemřít jako mučedníci". Mezi tím přicházejí zprávy, že policie ve městě Porte de Vincennes východně od Paříže zasahuje při střelbě v košer supermarketu, kde také pravděpodobně došlo k zajetí rukojmí.

"Nejsou to muslimové"

9. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tito muži jsou zločinci, barbaři, Satani. Pro mě to nejsou muslimové," řekl imám pařížské čtvrti Drancy. "Jejich nenávist, jejich barbarství, to nemá nic společného s islámem. Jsme všichni Francouzi, jsme všichni lidmi. Musíme žít ve vzájemném respektu, snášenlivosti a solidaritě."

Zdroj v angličtině ZDE

Vyostřování protikladů: Proč al-Kajdá zaútočila na satiriky v Paříži

8. 1. 2015 / Juan Cole

čas čtení 6 minut

Tato strašná vražda nebyla zbožným protestem proti hanobení náboženského obrazu. Byl to pokus vyprovokovat evropskou společnost k pogromům na francouzské muslimy, protože v takovém případě by rekrutace al-Kajdy najednou vykázala určité úspěchy, místo aby tváří v tvář živoucí kultuře mladých muslimských přistěhovalců selhávala. Je ironií, že podle některých zpráv jeden ze dvou policistů, které zabili, byl muslim.

Strašlivá vražda vydavatele, karikaturistů a dalšího personálu neuctivého satirického týdeníku Charlie Hebdo, spolu se dvěma policisty, spáchaná teroristy v Paříži, byla podle mého názoru strategickým úderem zaměřeným na polarizaci francouzské a evropské veřejnosti.

Mýtus zvaný Syriza: Metaforická pravda a fantasmagorie

9. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V debatě na sociálních sítích se objevil zajímavý argument pokoušející se vysvětlit úspěch hnutí ANO. "Babiš dává alespoň koblihu, kdežto ostatní politici jen sliby, které nehodlají splnit," tvrdí jinak nepříliš nadšení obhájci českého Berlusconiho. Avšak jsou i země v daleko horší situaci než Česká republika. V takových někdy stačí nabídnout ke slibům třeba jen slabou vůni pečených koblih - a úspěch je zaručen.

Afghánští pomocníci doufají, že budou žít v Německu

9. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho afgánských spolupracovníků bundeswehru je v ohrožení a doufá, že jim bude umožněno vycestovat do Německa. Také Omid S. sní o „království Německo“. Nikdo však místní zaměstnance nepřipravuje na realitu. Za peníze, které jsou v Afghánistánu považovány za královský příjem, v Německu nepřežije. Článek přinesl německý deník Handelsblatt, píše Miroslav Hrubý.

USA uzavřou patnáct leteckých základen v Evropě

9. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Americké ozbrojené síly uzavřou v Evropě nejméně patnáct leteckých základen. Cílem opatření je dosáhnout úspor v rozpočtu Pentagonu. Největší z rušených základen je Mildenhall v Británii, odkud působí vzdušné tankery a síly zvláštního určení.

Uskutečňování božího řádu na zemi

9. 1. 2015 / Kamil Vladislav Vaněk

čas čtení 14 minut

Demokracie pravá, založená na lásce a úctě k bližnímu a k bližním všem, je uskutečňováním božího řádu na zemi......teism, náboženství vůbec přece není jen osobní atitudou, je i kolektivním řádem a hledí vždy a všude stát se organizací.

T. G. Masaryk (Karel Čapek, Hovory s TGM)

Věda a technika mohou vytvořit náboženské vakuum zpochybněním dříve uznávaných náboženství, nemohou však vyplnit takto vzniklé vakuum, toto bude vyplněno jiným náboženstvím.

A. J. Toynbee

Smutná zpráva - těžce nemocná dcera našich australských kolegů zemřela. Problém s pojištěním dětí cizinců je třeba vyřešit!

8. 1. 2015 / Václav Hořejší

čas čtení 16 minut

Před několika týdny jsem publikoval článek s prosbou o příspěvek na úhradu léčebných nákladů čtrnáctileté dcery našich australských kolegů, kterou postihlo nádorové onemocnění. Ačkoli se léčba v motolské nemocnici zpočátku vyvíjela příznivě, pacientka nakonec 6. října zemřela.

Pařížští útočníci údajně spatřeni na severu Francie

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dva bratry prchající z místa činu údajně poznal zaměstnanec čerpací stanice nedaleko Villers-Cotterêt, kde se na útěku zastavili. Třetí útočník se vzdal policii.

Později policie obklíčila dům v Crépy-en-Valois severovýchodně od Paříže, kde podezřelé zahlédl majitel garáže. Zde právě probíhá zásah.

Na jihu Paříže dnes při zásahu proti podezřelým zahynula jedna policistka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Iracionální strachy západní společnosti zamlžují skutečná nebezpečí, jimž čelí

8. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že muslimové žijící v západní společnosti se pomalu, ale jistě ocitají v pozici, v jaké se nacházeli Židé v 30. letech minulého století, ačkoliv prozatím čelí jen verbálním hrozbám a iracionální nenávisti. Mnozí varují před stupňující se fašizací západní společnosti, která však ve skutečnosti není ohrožena hordami děloh muslimských žen a islámským terorismem.

Tisíce Evropanů se zúčastnily vigilií

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tisíce lidí se ve středu večer v evropských městech zúčastnily vigilií, aby dali najevo svou podporu obětem útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Lidé se shromáždili v Paříži, Bruselu, Berlíně, Londýně, Madridu, Ženevě, Lyonu a na dalších místech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Prohlášení Ústředí muslimských obcí V ČR k dnešnímu teroristickému útoku v Paříži

8. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Jménem Ústředí muslimských obcí v ČR (ÚMO) co nejostřeji odsuzujeme hanebný útok extremistů na redakci pařížského satirického periodika Charlie Hebdo a rodinám jeho obětí vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast.

ÚMO volá po zdrženlivosti, smířlivosti a úměrnosti , která je dle našeho přesvědčení nejlepším lékem na nenávist a fanatizmus, ať již přichází odkudkoli a je namířen proti komukoli.

Válka hňupů

7. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Twitter Le Point oznámil smrť dvoch legendárnych karikaturistov Charlie Hebdo, Charb a Cabu zomreli na následky zranení po teroristickom útoku na redakciu. Dnešný Charlie mal na prvej strane Cabuovu karikatúru s názvom predpovede mága Houellebecqa, ktorého kniha Soumission o premene Francúzska na islamskú republiku, vychádza dnes", komentuje útok islamistů na redakci francouzského satirického týdeníku Michal Havran.

OBSE: Situace na východě Ukrajiny se rychle zhoršuje

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině informuje ve své poslední zprávě o rychle se zhoršující bezpečnostní situaci.

Zpráva popisuje řadu případů porušení příměří, dne 5. ledna to bylo 69 krát během 24 hodin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Jen propad cen ropy?

7. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Na Tři krále BListy uveřejnily informaci, že cena ropy za barel („Brent Crude Oil“) klesla pod 53 dolary. Nuže ta dnešní cena téže komodity je jen 51,1 dolarů. Čili dále klesá.

Pět důvodů, proč protiislámské hnutí Pegida v Drážďanech zaznamenává úspěch

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco ve většině německých měst demonstrace příznivců kulturní tolerance přitáhly více zájemců než demonstrace protiislámského hnutí Pegida, v Drážďanech se v pondělí sešlo až 18 000 osob, více než o Vánocích. Příznivci Pegidy zde tak přečíslili protidemonstranty. Existuje pět možných důvodů, proč je Pegida v Drážďanech tak úspěšná.

Viktor Orbán se obává Majdanu

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Maďarsku trvají protivládní protesty a neslábnou, podpora vlády mezi veřejností klesá. Vystrašená vládní strana Fidesz chce zakázat výstavbu stanových táborů.

R. Buckminster Fuller konečně v češtině

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva nakladatelství MOX NOX

Na knižní pulty se v těchto dnech dostává titul O vzdělání od R. Buckminstera Fullera – jednoho z nejvýznamnějších vynálezců, vizionářů a myslitelů 20. století. Autor v něm podmiňuje budoucí přežití lidstva revolucí ve vzdělávacím systému.

Kubánská alternativa

7. 1. 2015 / Samuel Farber

čas čtení 15 minut

Obnovení diplomatických vztahů mezi USA a Kubou je skutečné vítězství. Jenže kubáňští dělníci čelí obnovené ekonomické liberalizaci s nepatrnou politickou vyhlídkou.

Komedie o Severní Koreji se stala online hitem firmy Sony

7. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní satira na severokorejský režim "The Interview" na internetu a dalších maloobrazovkových formátech vydělala již 31 milionů dolarů. Stala se tak nejvýnosnějším filmem firmy Sony, informovalo studio. Plánované uvedení filmu vyvolalo hackerský útok na společnost Sony Pictures, z nějž americké úřady obviňují Pchjongjang.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

82218