REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

6. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Tom Tugendhat, bývalý britský voják a nyní poslanec, se snaží hovořit o nevýslovné katastrofě, kterou je Afghánistán. Podle Karla Dolejšího také česká naděje umírá v afghánském Pandžšíru. O realitě útlaku Talibánem v Kábulu píše Fabiano Golgo. Dále se dočtete ze zkušeností lékařky, jak vypadá sedm etap, jmiž COVIDoví pacienti procházejí před smrtí. Až vám covidiot sdělí, že se v postoji k pandemii máte "pochlapit", můžete mu vysvětlit, že válka se "zženštilostí" je jen zastaralý model maskulinity. Používají ho třeba tam, kde střílejí těhotné ženy.

Tom Tugendhat o Afghánistánu: Já jen křičím jako hlas volajícího na poušti

6. 9. 2021

čas čtení 30 minut



Moderátor BBC Nick Robinson: "Celonárodní tragedie. Ostuda. Šokující selhání. Největší politická katastrofa Británie od Suezské války."  Takto můj host v dnešním pořadu Political Thinking (Politické myšlení) charakterizuje náš odchod z Afghánistánu. Je to Tom Tugendhat, bývalý voják, bývalý poradce guvernéra afghánské provincie Hílmand, bývalý poradce náčelníka britského generálního štábu. Nyní  je předsedou parlamentního výboru Dolní sněmovny pro obranu. Toto je pořad, v němž vedu rozhovory s hosty, kteří utvářejí naše politické myšlení, nepodrobuju je výslechům. Jde o to, co utváří jejich politické myšlení, jejich zázemí, jejich hodnoty, jejich život mimo politiku. Bylo to právě toto, co přimělo poslance v britské Dolní sněmovně, aby Tomu Tugendhatovi naslouchali v naprostém tichu, když tam hovořil o svém boji s hněvem, smutkem a zuřivostí, když sledoval, jak se odvíjejí události v Kábulu.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


Okno do dvora v Kábulu

6. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Mukhtarovi je téměř 17 let. Zůstal sám v bytě své rodiny v afghánské metropoli. Jeho otec se bál, co může Taliban udělat jeho matce, maturantce a jeho mladší sestře, a uprchl s nimi do jiného města, kde se ženy mohou skrývat pod hidžábem. Na místě, kde je neznají sousedé a kolegové z práce, je snazší nenechat se „osočit“, že jsou "pozápadnění", někým, kdo je znal v Kábulu. Ale Mukhtar nejel s nimi. Byl si jistý,  že ho jeho privilegované postavení  muže ochrání před islamistickými extremisty, kteří jsou nyní u moci.  

Svědectví lékařky bojující proti covidu: Sedm etap, jimiž pacienti procházejí před smrtí

6. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Jsem respirační terapeutka, píše v deníku Los Angeles Times Karen Gallardo. Se čtvrtou vlnou pandemie v plném proudu, poháněnou vysoce nakažlivou variantou Delta, je trajektorie pacientů, které vidím, od přijetí až po kritickou péči, až příliš známá. Když jsou očkováni, jejich infekce COVID-19 pravděpodobně skončí po 1. fázi. Kéž by tomu tak bylo u všech.

Nechte se očkovat. Pokud se rozhodnete proti tomu, tohle  můžete očekávat, pokud budete hospitalizováni s vážným průběhem covidu 19:

Fáze 1. Několik dní máte oslabující příznaky, ale nyní je pro vás tak těžké dýchat, že přijdete na pohotovost. Vaše míra kyslíku v krvi nám sděluje, že potřebujete pomoc, doplňkový tok 1 až 4 litry kyslíku za minutu. Přijímáme vás a začínáme s antivirotiky, se  steroidy, antikoagulanty  nebo monoklonálními protilátkami. Strávíte několik dní v nemocnici s pocitem vyčerpání, ale pokud vás dokážeme odstavit od kyslíku, budete propuštěni. Vy přežijete.

 17694

Válka proti "zženštilosti": zastaralý model maskulinity autokratů

6. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


- Strach z zženštilých mužů spojuje Orbana a Jinpinga
- Vynucování morálních kodexů je  pro nedemokratické vůdce typické
- Čína ve čtvrtek nařídila provozovatelům vysílání, aby se vyhýbali umělcům s „nesprávnými politickými postoji“ a „zženštilým“ stylem.
- Orgány komunistické strany mohou zakázat cokoli, o čem se domnívají, že to porušuje základní socialistické hodnoty a už mají  přísná pravidla pro umělecká díla, od videoher až po filmy a hudbu.
- Nejnovější změny v zábavním průmyslu přicházejí v návaznosti na sérii skandálů celebrit týkajících se daňových úniků i sexuálních útoků

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16447

Kubánské vakcíny budou?

6. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

…budou lepší než pověstné kubánské zelené nedobré pomeranče?

Jak si vedou?

Kuba výstavní síň zvadlých zítřků

Loni se chlubili, letos hubili. Kuba se dostala do velkých covidových problémů. Vlastní vinou nebo nikoli? Vlastní. Odmítla vakcíny, čekala na své. Aktuální denní přírůstky se vyšplhaly na čísla kolem 9 tisíc nakažených a 100 mrtvých. Celkem nakažených mají 619 tisíc a 4 900 mrtvých. Věřte však ulhaným komunistům. Navíc sami přiznali, že až tak moc netestují, takže čísla jsou orientační a málo vypovídající o nakažených i o mrtvých. Obyvatel má Kuba 11,3 milionů. To by jim snad šlo i věřit. I když…

 16518

Bude (dočasně?) koronavirus teď taky sezónní infekční chorobou?

6. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


(Že by v kalendáři letos nahradil ve své 4. /či spíše dokonce 5.?/ vlně předtím v mezičase tradičně ochočenou „běžnou chřipku“?)

Poněkud nám začalo růst směrem nahoru „reprodukční číslo“ pro výskyt covidu-19, v sobotu (4. 9. 2021) na hodnotu 1,26 (a to krátce předtím jsme v ČR byli pod uklidňující 1,00); což znamená, že opět se teď zvýší počty denně nákazou nově nakažených osob.

Finština je "příliš obtížný jazyk". "Zrušme ho a zaveďme angličtinu"

6. 9. 2021

čas čtení 3 minuty



Primátor finského hlavního města Helsinki navrhl, aby se přestala používat finština a nahradila se angličtinou. Cílem je do Helsinek přilákat více zahraničních pracovníků, protože neuvěřitelně těžká finština prý odrazuje příliv kvalifikovaných zaměstnanců. Zjevně, čeština patří také ke složitějším jazykům, které je docela obtížné se naučit, takže toto jistě české čtenáře zaujme. Primátor Helsinek Juhana Vartiainen vysvětluje svou argumentaci:

"Helsinki opravdu velmi nutně potřebují imigraci v produktivním věku. Chtěli bychom, aby do Helsinek přišli talentovaní podnikatelé, pracovníci, zaměstnanci i studenti."

 17701

Kyborgové ze Strašnic

6. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Tuto nejmalebnější, zelení protkanou desátou pražskou čtvrť, jejíž historie sahá až do roku 1222, si pro sídlo svého studia MIMO Space, v němž společně se svým týmem tvoří fascinující kostýmy a rekvizity pro umělecké skupiny, filmy, televizi, reklamu, taneční, akrobatické a ohňové show, zvolila známá česká kostýmní výtvarnice a designérka, nesmírně pracovitá žena, jejíž jméno se stalo pojmem mezi všemi milovníky počítačových her a vědecko – fantastických filmů po celém světě, Monika Vaverová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17693

Kdo je tady vlastně slaboch?

6. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Americká generace babyboomu mileniálům: Vy dnešní děti a vaše hloupé trofeje potvrzující (pouhou) účast. To vaši generaci oslabuje. 
To tvrdí generace poválečného babyboomu. Vlevo prezident Dwigth Eisenhower, který jako voják vyhrál 2. světovou válku v Severní Africe a Západní Evropě; vpravo současný předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley, ročník 1958, který jako šéf štábu armády a v současné funkci prohrál války v Iráku a Afghánistánu. 

30776

OSN: Extrémní jevy způsobené klimatem od roku 1970 vzrostly pětinásobně a stály biliony dolarů

4. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Světová meteorologická organizace a Úřad OSN pro snižování rizika katastrof vydaly zprávu, podle níž za posledních 50 let 11 000 such, bouří, extrémních teplot a dalších extrémních jevů způsobilo 50% všech katastrof a tři čtvrtiny známých hospodářských ztrát v celkové výši 3,64 bilionu dolarů. Zahynuly při nich více než dva miliony lidí, píše Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 421. Měla by se v ČR zrušit všechna protikoronavirová opatření?

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



S imunologem profesorem Václavem Hořejším mluví Jan Čulík o nejnovější koronavirové situaci v ČR a o vyhlídkách do budoucnosti. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. září 2021.

V Polsku zemřel druhý afghánský chlapec po požití jedovatých hub

4. 9. 2021

čas čtení 1 minuta


Šestiletý chlapec zemřel den poté, co jeho mladší bratr také zemřel po požití polévky z muchomůrky zelené

Druhé dítě z afghánské rodiny evakuované z Kábulu do Polska zemřelo po konzumaci polévky obsaující muchomůrku zelenou, kterou rodina nasbírala v lese nedaleko svého karanténního střediska

Šestiletý chlapec dostal nouzovou transplanaci jater, ale lékaři ho nedokázali zachránit. Jeho pětiletý bratr zemřel ve čtvrtek v hlavní polské dětské nemocnici ve Varšavě, kam byli odvezeni oba chlapci.

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

 17678

U Břeclavi oprava vysokonapěťového vedení nezačala

3. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Obrázek 1 – Náhradní přenosová trasa je podle typického hluku zapnuta a nikdo na stavbě není

Je to již více než dva měsíce od havárie vedení zvn 400 kV u Břeclavi. Podívali jsem tedy znovu na místo nehody, co se tam děje, píše ing. Oldřich Maděra.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

Rozhovor Britských listů 417. Dvacet čtverečních km u Břeclavi, kde hrozí smrt

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


 
"Pokud tam někdo bude stát jednou nohou ve vodě a jednou nohou na břehu, tak ho to zabije. Pokud bude někdo pracovat v tom skleniku, tak ho to zabije taky. Pokud to bude stožár blízko toho skleníku, tak ho to zabije. Já v tom dělám dvacet let a mně chodí ty mrtvoly, výbuchy a požáry na stůl pořád."

Mezinárodní odborník na vysokonapěťovou energetiku ing. Oldřich Maděra varuje v tomto Rozhovoru Britských listů, že náhradní vysokonapěťové elektrické vedení, postavené nedaleko Břeclavi po nedávné spoušti způsobené tornádem, neodpovídá českým technickým normám a na prostoru dvaceti čtverečních kilometrů jihozápadně od Břeclavi ohrožuje lidi smrtí. Je to velmi závažná věc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. srpna 2021.

K tomu:

 16637

Druhá Babišovka aneb aneb opět jsme v tom kovidu bestoffní

3. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

 

 

Sleduji dění na covid mediální scéně. Sleduji detailně, pravidelně a každodenně. A bedlivě. Nejrozsáhlejší informace z domova i z ciziny poskytuje web Seznam, následují Britské listy, iROZHLAS a také Forum24 se snaží. Nejméně? Nejméně, kdo asi? Nejméně webplátek iDNES a jemu podobné a stále klesající Lidovky. Což přesně odráží stav covidu v Slezsku, Moravě i Čechách. Nezájem ze strany vládní a hlavně ze strany Babiše a jeho hnití ANO. Očkovací kampaň neexistuje, strategie se mění dle toho, jak trio hanebných prchajících panchartů páchá marketingově-populistická zvěrstva a nikoli dle toho, jaká je potřeba českého státu, natož obyvatelstva.

Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


 17684

Nejkrásnější galerie

3. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 


Jestliže se vám naskytne příležitost alespoň na chvíli zavítat do hlavního města České republiky Prahy, určitě si nenechte ujít nádhernou procházku po nejmagičtějším a nejkrásnějším gotickém mostě na světě – Karlově mostě, o kterém se často hovoří jako o nejkrásnější galerii především barokních soch a sousoší pod širým nebem. A když se budete chtít dozvědět i něco více nejen o jeho první soše, ale vůbec o staré Praze, pak není nic snazšího než sáhnout po knize dvou pražských nakladatelství Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj, která nedávno vydala knihu již zesnulého Jiřího Horáka pod názvem Kniha o staré Praze. Spolunakladatelkou a současně i její redaktorkou je MgA. Jaroslava Jiskrová.

Paní Jiskrová, co vašeho manžela přimělo sednout za psací stůl a začít pracovat na této pozoruhodné knize?

Kvíz: Pražské zajímavosti

3. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

 

Česká republika, hovorově Česko, je celá křížem krážem protkána nekončícím množstvím architektonických skvostů. A zvláště pak její hlavní město Praha.Ke všem se vztahují i rozličné zajímavosti, se kterými se můžete prostřednictvím tohoto kvízu seznámit a třeba si tak naplánovat i svou dovolenou za poznáním těchto českých skvostů.


1/ Jak se jmenuje nejstarší sídlo českých knížat, kde sídlila kněžna Libuše a první Přemyslovci?

Nedůslednosti českého jazyka z pohledu laika

3. 9. 2021 / Aleš Zuzaňák

čas čtení 2 minuty


Je zřejmé, že do českého jazyka pronikaly a stále pronikají vlivy cizích jazyků.

Nejzřetelnější je to v oblasti IT a ekonomie, kdy český jazyk nestihá počešťovat celosvětově přejímanou odbornou terminologii. Například na vývěsních štítech různých služeb je možné číst nápisy „Naplňování cardtridgí nebo kartridží“.

V PS ČR se projednával německý termín tzv. „kurzarbeit“, ačkoliv převážná část ekonomické terminologie je v češtině nebo má anglický základ.

Rozhovor Britských listů 415. Jak je Česko zaseklé v osmdesátkách

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


Po revoluci r. 1989 převzala v Československu moc skupina třicátníků, které formovala zkušenost husákovského socialismu z osmdesátých let. Tito lidé dodneška, dnes jsou to šedesátníci, určují politický a ekonomický směr dnešní České republiky. Politika a ekonomika jsou v ČR provázány, respektive politikové dělají, co chtějí oligarchové. Je to dobře nebo špatně? O tom mluví dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. srpna 2021.



Britské náboženské organizace neřeší sexuální zneužívání dětí

3. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


Čelné britské náboženské organizace "šokujícím způsobem" selhávají a "chovají se otevřeně pokrytecky" vůči obviněním ze sexuálního zneužívání dětí, konstatovalo Nezávislé vyšetřování sexuálního zneužívání dětí (IICSA). Vyšetřování zkoumalo důkazy od 38 náboženských organizací, včetně křesťanských sekt, ortodoxně židovských organizací a muslimských organizací a nalezlo šokující nedostatky ve všech z nich. Zkoumány byly i baptistické organizace, metodistické, sikhské, hindské a buddihistické.

Nedávno takto IICSA zkoumalo i katolickou církev a britskou anglikánskou církev a shledalo tytéž šokující nedostatky i u nich.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20305