21014

USA v návrhu rezoluce OSN vyzývají k okamžitému příměří v Gaze a dohodě o rukojmích

21. 3. 2024

čas čtení 5 minut

formulace naznačuje výrazný posun v postoji USA,. tlak na Izrael, aby zastavil válku, se zvyšuje

 
USA vypracovaly návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která vyzývá k "okamžitému příměří" a dohodě o rukojmích v Gaze, a to v situaci, kdy roste tlak na Izrael, aby zastavil svou vojenskou kampaň a umožnil dodávky značného množství humanitární pomoci na palestinské území

Ministr zahraničí  Antony Blinken představil rezoluci jako výzvu k "okamžitému příměří spojenému s propuštěním rukojmích".

25596

Krize na Blízkém východě: Izrael je odhodlán dobýt Rafah, i když to „povede ke konfliktu s USA“, říká izraelský činitel

21. 3. 2024

čas čtení 16 minut

 „Budeme bojovat, dokud válku nevyhrajeme,“ řekl ministr strategických záležitostí Ron Dermer a charakterizoval město Rafah jako baštu Hamásu.

Izrael je odhodlaný dobýt Rafah, i když způsobí roztržku s USA, řekl ve čtvrtek vysoký izraelský představitel a popsal toto město plné uprchlíků jako konečnou baštu Hamásu, která ukrývá čtvrtinu bojovníků této organizace, uvádí agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se zavázal zajistit evakuaci civilistů a humanitární pomoc – opatření, o kterých mají nejvyšší izraelští spolupracovníci jednat v nadcházejících dnech v Bílém domě na příkaz amerického prezidenta Joe Bidena. „Jsme si docela jisti, že to dokážeme udělat způsobem, který by byl účinný – nejen vojensky, ale také po humanitární stránce. Oni si nemyslí,  že to dokážeme,“ řekl jeden z těchto izraelských vyslanců, ministr strategických záležitostí Ron Dermer, v podcastu Call Me Back with Dan Senor.

Podle agentury Reuters Dermer, který je bývalým velvyslancem v USA, řekl, že Izrael vyslechne americké návrhy ohledně Rafahu, ale město na hranici Gazy s Egyptem bude obsazeno, ať už spojenci dosáhnou dohody, či nikoli: "Stane se tak, i když bude Izrael nucen bojovat sám. I když se celý svět obrátí proti Izraeli, včetně USA, budeme bojovat, dokud válku nevyhrajeme… a proto je odhodlání odstranit je [Hamas] tak silné, i když to povede k potenciálnímu konfliktu s USA." Dermer uvedl, že v Rafahu jsou prý čtyři neporušené prapory Hamasu, posílené bojovníky, kteří ustoupili z jiných částí Gazy, což představuje 25 % předválečné síly této skupiny. "Nenecháme čtvrtinu z nich na místě," řekl. "Jedeme do Rafahu, protože musíme... A myslím, že lidé nechápou, že 7. říjen je pro Izrael existenčním okamžikem."


 18207

Když Strakovka táhne do boje

21. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V poslední době se masochisticky týrám sledováním nepříčetných debat v České televizi, kde teprve nedávno v panické hrůze zjistili, že ukrajinská armáda trpí nedostatkem munice a situace na bojišti nevypadá pro Kyjiv nadějně, třebaže tuto neblahou dynamiku už loni na jaře předpověděly americké tajné služby. Vládní politikové a jim naklonění mainstreamoví novináři se nyní předhánějí v tom, kdo to verbálně Kremlu více vytmaví, a nadto se prsí tuzemskými ambicemi zajistit pro Ukrajinu statisíce kusů munice, a to v bláhové naději oddálit nevyhnutelný restart diplomatických jednání. Nicméně každý, kdo o této k nezdaru odsouzené iniciativě pochybuje, je zjevným bezpečnostním rizikem pro Českou republiku.

 20461

Ukrajina samozřejmě prohrává, ale...

21. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Daniela Veselého si nemyslím, že iniciativa české vlády získat pro Ukrajinu munici je chybná, Daniel Veselý má ovšem pravdu, že to nestačí. Uvažujme nad touto, velmi pochmurnou analýzou listu Washington Post. Varuji zároveň před přesvědčením Daniela Veselého, že s Putinem a jeho režimem je možno vyjednávat, protože ve vedení ruského státu jsou vrazi, lháři, kriminálníci a podvodníci a NIKDY nedodržují žádné vyjednané smlouvy.

Souhlasím s mezinárodními komentátory, že jediným řešením války na Ukrajině je porazit Rusko na hlavu, což by mělo prospěch i pro Rusko samotné - jak v nedávném Rozhovoru Britských listů upozornil rusista Andrej Rogačevskij, v Rusku dochází k změně režimu vždy po prohraných válkách.


 19995

S Vladimirem Putinem na věčné časy

21. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Na prezidentských volbách, které v Rusku proběhly o víkendu, je asi nejzajímavější, že se vůbec konaly. Ukazuje to, že navzdory všemu, co ruské oficiální zdroje poslední dekádu chrlí o dekadenci Západu, jsou parlamentarismus a demokracie stále tamní diktaturou považovány za důležitou, dost možná i nezbytnou formu, kterou na sebe výkon moci brát musí. Nejspíš je to jedna z mála věcí, která zbyla z druhého „zlatého věku demokracie“. Prvním zlatým věkem bylo poválečné třicetiletí, kdy se demokracie prosadila v Evropě, druhým devadesátá léta, kdy se liberální demokracie zdála finální formou vlády, k níž nevyhnutelně směřuje celý svět.

31952

Zeptejte se politiků, proč místo zanedbatelných sociálních dávek neřeší obrovské ztráty způsobené životním stylem

Masový zabiják, se kterým denně sedáváte

21. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Máte pocit, že největší ohrožení vašeho života a zdraví číhá venku? Válka, zločin, virus, nehoda? Omyl. Největší zabiják je stále s vámi a pracuje na vás, když sedíte. Mezi Čechy se mu nadprůměrně daří. A ročně způsobí škodu za 500 miliard korun.

 22796

Američtí a britští lékaři ve Washingtonu budou svědčit o "otřesných zvěrstvech" izraelské armády v Gaze

21. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

Lékaři, kteří se vrátili z dobrovolnické práce v obléhaných nemocnicích v Gaze, chtějí americkým činitelům sdělit, že bez příměří nemá pomoc smysl

"Byli jsme svědky otřesných zvěrstev v Gaze a zoufale si přejeme, aby se o tom lidé dozvěděli. Byl jsem svědkem nevybíravého zabíjení obrovského množství nevinných civilistů. Strávil jsem dva týdny v nepřetržitém provozu. Operoval jsem mnohem více žen než mužů. Ta představa, že se zaměřují na bojovníky Hamásu - viděl jsem nejstrašnější zranění u dětí. Strašlivé popáleniny, traumatické amputace u dětí."

Delegace amerických a britských lékařů je ve Washingtonu, aby Bidenově administrativě sdělila, že izraelská armáda systematicky ničí zdravotnickou infrastrukturu v Gaze a cílem vyhnat  Palestince z jejich domovů.

Očekává se, že lékaři, kteří se nedávno vrátili z dobrovolnické práce v obléhaných nemocnicích v Gaze, se tento týden setkají s představiteli Bílého domu a vysokými členy Kongresu, aby je varovali, že přísliby zvýšené pomoci bombardovaným Palestincům jsou do značné míry bezvýznamné bez okamžitého příměří, které by umožnilo bezpečnou distribuci potravin a obnovení zdravotnických služeb.

Profesor Nick Maynard, bývalý ředitel onkologického oddělení Oxfordské univerzity, který na začátku roku pracoval v nemocnici al-Aksá v centru Gazy, obvinil Izraelské obranné síly (IDF) z "děsivých zvěrstev".

"IDF systematicky útočí na zdravotnická zařízení, zdravotnický personál a  likvidují celý systém zdravotní péče," řekl.

 22848

Bývalý britský ministr zahraničí: Hladomor v Gaze je otřesný

21. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Foto: David Miliband 

Moderátorka, BBC World at One, středa 20. března 2024, 13 hodin:  Varování před hladomorem začínají být stále drsnější. Spojené státy uvedly, že poprvé je celá populace, tedy 2 miliony lidí v Gaze, klasifikována jako země s vážnou mírou akutního nedostatku potravin. S varováními se zvyšuje tlak na Izrael, aby vpustil do Gazyvíce pomoci. Mezinárodní záchranný výbor předpovídá hrozící hladomor a označil to za hluboké selhání lidstva. David Miliband je jeho prezidentem a výkonným ředitelem. V letech 2007 až 2010 byl ministrem zahraničních věcí Spojeného království.  Zeptala jsem se ho, čí je to selhání, kdo nese odpovědnost za nedostatek pomoci pro Gazu.

 20965

Investigativní reportáž Al Džazíry: Co se loni 7.října ve skutečnosti odehrálo v Izraeli?

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Ozbrojený vpád Hamásu do Izraele 7. října 2023 změnil politickou mapu Blízkého východu. Investigativní jednotka Al-Džazíry (I-Unit) provedla forenzní analýzu událostí toho dne - prozkoumala sedm hodin záznamů z průmyslových kamer, autokamer, osobních telefonů a kamer na hlavě mrtvých militantů z Hamásu a sestavila obsáhlý seznam obětí. 

I-Unit odhaluje rozsáhlé porušování lidských práv ze strany Hamásu a dalších osob pocházejících z Gazy, které je následovaly na izraelské území.  

Vyšetřování však také zjistilo, že mnohé z nejhorších zpráv, které se ve světových médiích objevily ve dnech následujících po útoku, byly nepravdivé. Týkalo se to zejména zvěrstev, jimiž politici v Izraeli a na Západě opakovaně ospravedlňovali krutost bombardování pásma Gazy, jako například masové zabíjení kojenců a obvinění z rozsáhlého a systematického znásilňování.  

I-Unit kupříkladu odhalila, že tvrzení izraelských obranných sil (IDF), že v jednom domě v kibucu Be'eri našly těla osmi upálených kojenců, byla zcela nepravdivá. V domě žádné děti nebyly a 12 civilistů uvnitř zabila izraelská armáda poté, co vtrhla do domu.  

Jednalo se o jeden z řady incidentů, kdy policie a armáda zřejmě usmrtily  izraelské občany.  

Sedmý říjen je hlubokým ponorem do událostí, které vedly ke smrti desítek tisíc lidí a jejichž význam bude doznívat po celá desetiletí.

 

Celá reportáž ke zhlédnutí v anglickém jazyce ZDE

 

 22582

Alarmující nedostatek podrobností v projektu americké "humanitární pomoci" Gaze

21. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Není možné, aby výstavba plovoucího mola, které chce americká armáda vybudovat u pobřeží v Gaze, nevyžadovala vojenský personál - říkají odborníci - což staví další zásadní otazník nad projektem, jehož realizaci Bidenova vláda oznámila minulý týden.

V posledních dnech se objevily podrobnosti o tom, že Pentagon plánuje vybudovat plovoucí hráz ve stylu "trojzubce" z modulárních dílů, které jsou v tuto chvíli na cestě z Fort Eustis ve Virginii na Kypr, informuje Kelly Beaucar Vlahos na webu Responsible Statecraft (RS).

 16525

Emise spojené s předními ropnými a plynárenskými společnostmi mohou do roku 2100 způsobit miliony úmrtí v důsledku horka, varuje studie

21. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Analýza Global witness naznačuje, že spalování fosilních paliv do roku 2050 by mohlo způsobit  11,5 milionu úmrtí

 
Podle nové analýzy by emise ze spalování ropy a zemního plynu produkované předními světovými společnostmi vyrábějícími fosilní paliva mohly do konce století způsobit miliony úmrtí v důsledku nadměrného tepla.

Studie organizace Global Witness zjistila, že kombinované emise z fosilních paliv produkovaných společnostmi Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil a Chevron a spalovaných do roku 2050 by mohly způsobit 11,5 milionu nadměrných úmrtí v důsledku tepla do roku 2100.

30777

"Sirény houkají": Světová meteorologická organizace (WMO) tvrdí, že rok 2023 narušil klíčové klimatické ukazatele

21. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Loňský rok překonal rekordy v několika klíčových klimatických ukazatelích, včetně povrchových teplot, tepla oceánů, vzestupu mořské hladiny a úbytku antarktického mořského ledu, konstatuje Světová meteorologická organizace ve své zprávě o stavu globálního klimatu v roce 2023, která byla zveřejněna v úterý.

Agentura potvrdila, že rok 2023 byl nejteplejším rokem v historii, a dodala, že loňský rok poskytl zlověstný nový význam slovnímu spojení “mimo tabulky”, píše Olivia Rosane.

 21226

Vlivný americký senátor chce přinutit více ukrajinských mužů k odvodu do armády

21. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského padlo od invaze do Ruska více než 31 000 ukrajinských vojáků. Je jedno, jestli je to skutečné číslo, nebo ne. Pro amerického senátora Lindseyho Grahama je to málo. Přestože na obzoru nejsou žádné důkazy o vítězství, republikánský senátor naléhá na ukrajinské zákonodárce, aby schválili mobilizační zákon, který by přinutil více ukrajinských občanů k odvodu do armády. V současné době jsou muži mladší 27 let od této povinnosti osvobozeni. S tím má však Graham problém, soudí Jack Hunter.

 22847

Tristan Harris o peklu umělé inteligence a sociálních sítí

21. 3. 2024

čas čtení 12 minut

Tristan Harris. (Foto Stephen McCarthy/Collision via Sportsfile)

Moderátor, BBC Radio Four Today Programme, středa 20. 3. 2024: Před více než deseti lety pracoval Tristan Harris ve společnosti Google jako etik designu. Napsal článek se 141 slajdy s názvem "A call to minimise distraction and respect users' attention (Výzva k minimalizaci rozptylování a respektování pozornosti uživatelů)". Jednoduše se obával, že náš vztah k technologiím se vyvíjí  špatně. Místo aby nás osvobodila a soustředila se na to, co činí bytí člověkem výjimečným a cenným, podkopává naši autonomii, soustředila příliš mnoho moci v příliš málo rukou a poškodila posvátná pouta, která dávají našemu životu smysl. Založil Centrum pro humánní technologie, které nyní věnuje spoustu času varování světa nejen před nebezpečím sociálních médií a chytrých telefonů, ale i umělé inteligence. Přicestoval ze Států a právě teď přichází do studia pořadu Today. A dobré ráno.
 

 22185

Izrael chce zřízením nárazníkové zóny uloupit 16% území Gazy

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelský plán na vytvoření "nárazníkové zóny" uvnitř Gazy podél hranice s Izraelem zabere 16% území pásma, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na analýzu operace, kterou vypracoval profesor geografie na Hebrejské univerzitě Adi Ben Nun. Izrael zahájil proces výstavby zóny, zahrnující demolici palestinských domů a zemědělské půdy, které stojí v cestě. Nárazníková zóna bude široká asi jeden kilometr, informuje Dave DeCamp.

 19209

Pouze sedm zemí splňuje normu WHO pro kvalitu ovzduší, zjistil výzkum

20. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Podívejte, se, jaký je vzduch v Praze!! ZDE


Téměř všechny země světa nesplňují normu pro PM2,5, drobné částice vypouštěné vozidly a průmyslem, které způsobují zdravotní problémy

Světová zdravotnická organizace snížila v roce 2021 svou směrnici pro "bezpečné" hodnoty PM2,5 na pět mikrogramů na metr krychlový a podle tohoto měřítka mnoho zemí, například v Evropě, které v posledních 20 letech výrazně vyčistily své ovzduší, nedosahuje

Ale ani tato přísnější směrnice nemusí plně vystihnout riziko zákeřného znečištění ovzduší. Výzkum, který minulý měsíc zveřejnili američtí vědci, ukázal, že neexistuje žádná bezpečná úroveň PM2,5

Podle nové zprávy pouze sedm zemí splňuje mezinárodní normu kvality ovzduší, přičemž místy se znečištění ovzduší smrtelnými částicemi zhoršuje v důsledku oživení hospodářské činnosti a toxického dopadu kouře z lesních požárů.

Ze 134 zemí a regionů, které zpráva zkoumala, pouze sedm - Austrálie, Estonsko, Finsko, Grenada, Island, Mauricius a Nový Zéland - splňuje doporučený limit Světové zdravotnické organizace (WHO) pro malé částice vypouštěné do ovzduší osobními a nákladními automobily a průmyslovými procesy.

Podle zprávy švýcarské organizace IQAir, která čerpá údaje z více než 30 000 monitorovacích stanic po celém světě, převážná většina zemí tuto normu pro částice PM2,5, což je typ mikroskopického zrnka sazí menšího než šířka lidského vlasu, které mohou při vdechnutí způsobit nesčetné zdravotní problémy a úmrtí, nesplňuje.

Hospodaření OSBL za únor 2024

20. 3. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V únoru 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 127 408,44 Kč.

Výdaje byly 102 860,89(s doplatky honorářů za předchozí měsíce).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20733

Mladí lidé začínají být ve světě daleko méně šťastní než starší generace, ukazuje výzkum. V ČR zatím tolik ne, tam jsou nešťastní starší lidi

20. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Čelný americký lékař varuje, že neschopnost vlád lépe regulovat sociální média je "šílenství"


Mladí lidé začínají být méně šťastní než starší generace, protože trpí "obdobou krize středního věku", ukázal celosvětový výzkum. Čelný americký lékař varoval, že "mladí lidé mají opravdu velké potíže".

Doktor Vivek Murthy, americký generální chirurg, uvedl, že umožnit dětem používat sociální média je jako dávat jim léky, u nichž není prokázáno, že jsou bezpečné. Řekl, že neschopnost vlád lépe regulovat sociální média v posledních letech je "šílenství".

Nové údaje odhalily, že mladí lidé v Severní Americe jsou nyní méně šťastní než starší lidé, přičemž se očekává, že stejný "historický" posun bude následovat i v západní Evropě.

Mizící pocit pohody mezi lidmi mladšími 30 let vyřadil Spojené státy z první dvacítky nejšťastnějších zemí, ukázala zpráva World Happiness Report 2024.

 22843

Washington Post: Záběry z dronu vyvolávají otázky ohledně důvodu pro izraelský smrtící útok na novináře v Gaze

20. 3. 2024

čas čtení 16 minut

Foto: Videonovinář Mustafa Thuraya, nesmyslně a bezdůvodně zabitý izraelskou armádou

7. ledna izraelská armáda provedla cílený raketový útok na auto se čtyřmi palestinskými novináři u Chán Júnisu na jihu Gazy.

Dva členové štábu Al-Džazíry - 27letý Hamza Dahdouh a 30letý operátor dronu Mustafa Thuraya - byli spolu s řidičem zabiti. Dva nezávislí novináři byli vážně zraněni.


Vraceli se z místa dřívějšího izraelského útoku na budovu, kde pomocí dronu zachytili jeho následky.

Izraelské obranné síly následující den ve svém prohlášení uvedly, že "identifikovaly a zasáhly teroristu, který provozoval letoun, jenž představoval hrozbu pro jednotky IDF". O dva dny později armáda oznámila, že odhalila důkazy o příslušnosti obou mužů k militantním skupinám - Thuraya k Hamásu a Dahdouh k palestinskému Islámskému džihádu, jeho menšímu rivalovi v Gaze - a že útok byl reakcí na "bezprostřední" hrozbu.

Deník Washington Post získal a prověřil záběry z Thurayova dronu, které byly uloženy na paměťové kartě nalezené na místě činu a zaslány palestinské produkční společnosti do Turecka. Na záběrech pořízených toho dne - které The Post zveřejňuje v plném znění - nejsou vidět žádní izraelští vojáci, letadla ani jiná vojenská technika, což vyvolává kritické otázky, proč se novináři stali terčem útoku. Kolegové reportéři uvedli, že o pohybu vojsk v oblasti nevěděli.

 22767

OSN varuje, že izraelská omezení potravinové pomoci v Gaze mohou představovat válečný zločin

20. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Vysoký komisař pro lidská práva upozorňuje, že tento hladomor byl způsobený lidmi, zatímco hladová krize se zhoršuje


Izraelská omezení přísunu  humanitární pomoci do Gazy mohou představovat válečný zločin záměrného vyhladovění, uvedla OSN, zatímco Bílý dům vyzval k neomezenému přístupu pomoci do tohoto pobřežního pásma.

V souvislosti s rostoucím a katastrofálním hladem v některých částech Gazy a oficiálními údaji OSN o míře hladu, která je nejhorší v rámci současného klasifikačního systému, Bidenova administrativa dodala, že je "hluboce znepokojena" na základě zprávy o možném hladomoru.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk uvedl, že izraelská omezení vstupu pomoci se mohou rovnat "hladomoru jako metodě války".

 22360

Dokumenty odhalují vzorec izraelského týrání pracovníků humanitární organizace UNRWA na Západním břehu Jordánu

20. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 

Dokumenty OSN uvádějí stovky incidentů, včetně svědectví, že pracovníkům jsou zavazovány oči a jsou biti

Podle interních dokumentů OSN, které získal deník Guardian, jsou  zaměstnanci OSN pracující s Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu vystavování od začátku konfliktu v Gaze před pěti měsíci systematické kampani obstrukcí a týrání ze strany izraelské armády a úřadů .

Dokumenty zaznamenávají stovky incidentů, od údajného zavazování očí a bití pracovníků OSN na kontrolních stanovištích až po využívání objektů OSN izraelskými jednotkami jako palebných postavení při útocích  na uprchlické tábory, při nichž jsou zabíjeni Palestinci.

 16578

Stagnace České republiky v oblasti reformy justice a v boji proti korupci v roce 2023

20. 3. 2024

čas čtení 5 minut

  •  Jde o nejrozsáhlejší nezávislou zprávu předloženou EU
  •  Zvyšující se zákazy protestů, zejména pro klimatické a propalestinské demonstrace
  •  Liga lidských práv z České republiky se na zprávě podílela s dalšími 36 lidskoprávními organizacemi z celé EU

  • Podle nově zveřejněné Liberties Zprávy o stavu právního státu 2024 se právní stát v Evropské unii v roce 2023 nadále zhoršoval, a to z toho důvodu, že vlády pokračovaly v oslabování systému brzd a protivah. Došlo k výraznému nárůstu omezení práva na pokojný protest, v mnoha případech se však aplikují selektivně pouze na propalestinské a klimatické protesty. Celá zpráva je ke stažení ZDE.  Britské listy o ní informovaly ZDE

     22842

    Jared Kushner: "Pozemky na pobřeží Gazy by mohly být velmi cenné"

    20. 3. 2024

    čas čtení 4 minuty

     

    Zeť Donalda Trumpa také říká, že Izrael by měl buldozerem srovnat se zemí oblast Negevské pouště a přestěhovat tam Palestince


    Jared Kushner pochválil "velmi cenný" potenciál "pobřežních pozemků" v Gaze a navrhl, aby Izrael odstranil civilisty, zatímco bude pásmo "čistit".

    Bývalý obchodník s nemovitostmi, který je manželem dcery Donalda Trumpa Ivanky, se takto vyjádřil v rozhovoru na Harvardově univerzitě 8. března.

     
    Kushner byl za Trumpova prezidentství vrchním poradcem pro zahraniční politiku a byl pověřen přípravou mírového plánu pro Blízký východ. Kritici tohoto plánu, který zahrnoval uzavření normalizačních dohod Izraele se státy Perského zálivu, tvrdili, že obchází otázky týkající se budoucnosti Palestinců.

     22846

    Rozhovor: s Muriel Blaive (nejen) o tom, proč je důležité umět se správně ptát

    20. 3. 2024 / Muriel Blaive, Ondřej Krátký

    čas čtení 37 minut

    V bouřlivých dobách je dosažení míru a klidu často spojeno s identifikací „pravdy“. Jistě mohou existovat autoritativní narativy nebo kanonické diskurzy, které v mnoha případech představují nějaké „oficiální“ nebo „obecně přijímané“ pravdy – otázkou však zůstává, do jaké míry se takové coby „ideální“ interpretace skutečně hodí každému. Na druhé straně má každý z nás ale i svůj vlastní příběh – svou jedinečnou zprávu o našem vlastním vnímání světa, stejně jako o všech okolnostech, které pomáhaly tvořit náš život.

    Jsem proto velmi rád, že se nám v následujícím rozhovoru s největší pravděpodobností podařilo skloubit obojí: jak zprávu o vlastní zkušenosti s českým prostředím z pohledu socioložky francouzského původu, tak i její názory (nejen) na naši, československou minulost – jež se jí podařilo zformulovat díky talentu naslouchat příběhům lidí a které osobně považuji za vyvážené, opravdové a plné pochopení.

    Nechme nyní tedy Muriel Blaive, aby nám na následujících řádcích sama podrobněji vysvětlila, proč považuje mimo jiné schopnost identifikovat, formulovat a klást správné otázky za jeden ze základních předpokladů úspěšného – tedy poctivého a vědecky rigorózního – výzkumu; a tedy i cestu k pochopení samotného „předmětu“ výzkumu.

    Ondřej Krátký, Rebuildsyria.cz

    Rozhovor původně vyšel ZDE


     22846

    Interview: with Muriel Blaive on (not only) about why it is important to ask the right question

    20. 3. 2024 / Muriel Blaive, Ondřej Krátký

    čas čtení 32 minut


    In turbulent times, achieving peace and tranquility is often linked to the identification of "truth." Certainly there may be authoritarian narratives or canonical discourses that in many cases represent some “official” or “generally accepted” truths – but the question remains to what extent such “ideal” interpretations actually fit everyone. But on the other hand, each of us also has our own story – our own unique account of our perception of the world, as well as of all the circumstances that have helped to shape our lives.


    I am therefore very glad that in the following interview we have most likely managed to combine both: the account of Muriel Blaive's own experience of the Czech environment from the perspective of a sociologist of French origin, as well as her views (not only) on our Czechoslovak past - which she has managed to formulate thanks to her talent for listening to people's stories and which I personally find balanced, genuine and full of understanding.

    Let us now let Muriel Blaive explain herself in the following lines in more detail why she considers, among other things, the ability to identify, formulate and ask the right question to be one of the basic prerequisites for successful - i.e. honest and scientifically rigorous - research; and thus a path to understanding the very "object" of research.

    Ondřej Krátký, Rebuildsyria.cz

    The interview originally appeared HERE.

     20679

    Hitlerův Mein Kampf a propad k bezvýznamnosti

    20. 3. 2024 / Boris Cvek

    čas čtení 7 minut

    Pokračuji v četbě Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha.

    Ve vězení v Landsbergu trávil Hitler příjemné chvíle. Měl kolem sebe své věrné, s nimiž obřadně jídával (sportovat ale odmítal, aby to nepoškodilo jeho autoritu, vlastnil zato velkou knihovnu). Měl na své straně vedení věznice, měl také mnoho návštěv. V den jeho narozenin byla jak jeho „cela“, tak společná místnost pro vězně plná květin. Od dění v politice se izoloval. Krajní pravice přitom prožívala období štěpení, vzájemného soupeření, ale také relativního úspěchu ve volbách. V Mnichově téměř 26 procent. Nejvíce ze všech. V Bavorsku měla 17,1 procent (socialisté 17,2 a lidovci 32,8). V celoněmeckých volbách ovšem jen 6,5 procent s tím, že větší podporu měla severoněmecká krajní pravice než ta bavorská. Generál Ludendorff se stal poslancem a byl vnímán jako vůdce celého hnutí.

     22822

    Izraelský historik Lee Mordechai: Věcné svědectví o absolutně katastrofální situaci v Gaze, způsobené Izraelem

    18. 3. 2024

    čas čtení 113 minut

    Absolutně zásadní faktografická analýza jednání Izraele vůči Palestincům. Zdroj v angličtině ZDE

    Povinné čtení pro Jana Lipavského, Petra Pavla a Petra Fialu

    The English original of this mater-of-fact, fundamental analysis of the behaviour of Israel towards Palestinians is HERE

    15. března 2024

    Shrnutí

    Já, Lee Mordechai, povoláním historik a izraelský občan, podávám v tomto dokumentu svědectví o strašlivé současné situaci v Gaze, jak se události vyvíjejí. Obrovské množství důkazů, které jsem viděl a na které se z velké části odvolávám dále v tomto dokumentu, mi stačí k tomu, abych byl přesvědčen, že Izrael v současné době páchá genocidu na palestinském obyvatelstvu v Gaze. Současná válka je zdánlivě izraelskou reakcí na masakr Hamásu ze 7. října 2023, válečný zločin a zločin proti lidskosti, který byl spáchán v rámci dlouholetého konfliktu mezi Izraelci a Palestinci, jehož počátek lze datovat do roku 1917 nebo 1948 (či jiných dat). Ve všech případech se nedomnívám, že historické křivdy a zvěrstva ospravedlňují další zvěrstva v současnosti. Proto považuji reakci Izraele na akce Hamásu ze 7. října za naprosto nepřiměřenou.

    Odstavce shrnutí obsahují shrnutí mnohem delších oddílů níže. Každý níže uvedený oddíl obsahuje několik desítek odkazů, které vedou k podpůrným důkazům, na nichž zakládám své hodnocení.

    V posledních pěti měsících Izrael opakovaně masakroval Palestince v Gaze, což mělo za následek smrt více než 30 000 Palestinců - z nichž přibližně 70 % tvoří ženy a děti - do okamžiku napsání tohoto textu. Další desítky tisíc lidí byly zraněny. Tato čísla jsou pravděpodobně podhodnocená, vezmeme-li v úvahu, že Izrael záměrně zničil systém zdravotní péče v Gaze, který je jediným nezávislým zdrojem těchto čísel (z nichž vychází i Izrael, včetně jeho premiéra a armády). Izrael se aktivně snaží způsobit smrt civilního obyvatelstva Gazy.

    Děje se tak prostřednictvím ničení institucí, které podporují život - jako jsou nemocnice nebo humanitární agentury -, a také tím, že pásmo Gazy dusí od základních potřeb: potravin, vody a léků. V důsledku toho již lidé v Gaze (především děti) začali umírat hlady a dehydratací. Kvůli nedostatku léků se náročné lékařské zákroky, jako jsou amputace a císařské řezy, provádějí bez anestezie. Izrael šel ve snaze zničit strukturu palestinské společnosti ještě dál, když se záměrně zaměřil na kulturní instituce, jako jsou univerzity, knihovny, archivy, náboženské budovy a historické památky.

    Izraelský diskurz dehumanizoval Palestince do té míry, že naprostá většina izraelských Židů výše uvedená opatření podporuje. Nespočet videí z pásma Gazy nahraných vojáky izraelské armády svědčí o rozsáhlém týrání Palestinců (včetně krutého násilí a dehumanizace), všudypřítomném a normalizovaném rabování a bezohledném ničení všeho druhu majetku bez větších následků. Tento obsah potvrzují i palestinská svědectví, která popisují zkušenosti Palestinců se smrtí, ničením a týráním během jejich zadržování izraelskými bezpečnostními složkami a aparátem.

    Všechny důkazy, které jsem viděl, jasně naznačují, že cílem Izraele je etnicky vyčistit pásmo Gazy, ať už částečně, nebo úplně. Klíčoví členové izraelské vlády učinili v různých okamžicích války prohlášení potvrzující tento záměr. Několik izraelských ministerstev plánovalo nebo pracovalo na usnadnění takového konce. Izrael vyklízí značné části pásma Gazy demolicí a buldozerováním a zároveň buduje izraelskou vojenskou infrastrukturu a snaží se Palestince zahnat do omezených oblastí již tak hustě osídleného pásma Gazy.

    Jedním z cílů války je podle izraelské vlády propuštění rukojmích, z nichž více než 130 zůstává v zajetí Hamásu. I zde však důkazy naznačují, že vojenská operace není cestou k jejich propuštění. Do dnešního dne Izrael osvobodil prostřednictvím vojenských operací přesně tři rukojmí, zatímco mnoho dalších přímo či nepřímo svými akcemi zabil. Izraelská společnost je v současné době v otázce rukojmích rozdělena, což je přinejmenším částečně důsledkem akcí izraelské armády a izraelské vlády.

    Celosvětová pozornost věnovaná Gaze odvedla pozornost od Západního břehu Jordánu. Tam operace Izraele prostřednictvím jeho vojenských sil nebo osadníků od počátku války vedly k zabití stovek Palestinců, etnickým čistkám nejméně 15 místních komunit a prudkému nárůstu násilí a týrání ze strany izraelského státu i židovských osadníků.

    Vše výše uvedené bylo umožněno díky silné podpoře většiny mainstreamových médií v Izraeli i na Západě, především ve Spojených státech, Velké Británii a Německu. Proválečná kampaň - podporovaná jak státem, tak mainstreamovými médii v těchto místech - legitimizuje izraelské násilí a akce, odvádí pozornost od mnoha událostí v Gaze a přispívá k dehumanizaci Palestinců.

     22837

    Dvě Josefíny

    20. 3. 2024 / Soňa Svobodová

    čas čtení 7 minut

    Obrázek: Schránka


    Dvě Josefíny a obě nejen stejného křestního jména, ale i příjmení, jenže každá narozená v jiném století. Z té, jenž se narodila v roce 1754, se stala uznávaná operní pěvkyně a blízká přítelkyně W. A. Mozarta. Určitě již tušíte, že mám na mysli Josefínu Duškovou, která i přesto, že díky svému pěveckému talentu procestovala značnou část Evropy, zůstala věrná Praze, kde žila až do své smrti v roce 1824. A z té, jenž se narodila v roce 1981 se po absolvování Akademie  výtvarných umění v Praze stala uznávaná sochařka, malířka, fotografka a řezbářka. Milovníci výtvarného umění již  určitě tuší, že mám na mysli jednu z členek spolku Umělecká beseda, taktéž Josefínu Duškovou.

    Staletími a Návraty

     22809

    Mezinárodní společenství by se mělo hanbou propadnout: Hladomor v Gaze hrozí v katastrofální míře, říká koalice pro humanitární pomoc

    19. 3. 2024

    čas čtení 6 minut


    Podle zprávy Oxfamu je ohroženo více než milion lidí, protože izraelské úřady blokují dodávky pomoci.
     

    Koalice humanitárních skupin varovala, že v severní části Gazy hrozí hladomor a lidé trpí "katastrofální mírou hladu"

    Izrael požádal Mezinárodní soudní dvůr, aby mu nevydával mimořádné příkazy k posílení humanitární pomoci do Gazy za účelem řešení hrozícího hladomoru, a odmítl žádost Jihoafrické republiky, aby tak učinil, jako "morálně odpornou"

    Situace byla označena za "člověkem způsobený hladomor", protože podle Integrované klasifikace fází potravinové bezpečnosti (IPC), skupiny, která zahrnuje Světový potravinový program a Světovou zdravotnickou organizaci, hrozí hladomor 1,1 milionu lidí, tedy polovině obyvatel Gazy.

    "Mezinárodní společenství by se mělo hanbou propadnout, že to nedokázalo zastavit," uvedl na sociální síti X Martin Griffiths, vrchní koordinátor OSN pro humanitární pomoc, a dodal: "Víme, že jakmile je hladomor vyhlášen, je už pozdě."

     22826

    Slovenská opozice bije na poplach kvůli příklonu Slovenska k Rusku v době blížících se voleb

    19. 3. 2024

    čas čtení 5 minut


    Jedna analýza konstatuje tvrdí, že kandidát požádal Maďarsko, aby mu pomohlo zorganizovat návštěvu Moskvy v roce 2020 - v době, kdy byl premiérem - s cílem zvýšit popularitu



    Kritici dnešní slovenské vlády varují, že Slovensko se může ještě více vzdálit od Západu. Jedna nová analýza tvrdí, že prezidentský kandidát spojený s populistickým premiérem země Robertem Ficem dříve usiloval o pozvání do Ruska, aby si doma posílil pozici.

    Slováci budou 23. března hlasovat v prezidentských volbách, které mnozí považují za zkoušku demokracie a budoucnosti země v rámci Evropy.

    Od svého návratu k moci po vítězství ve volbách na podzim loňského roku Fico změnil zahraniční politiku směrem, který je více nakloněn Rusku, a vzal si na mušku nezávislé domácí instituce, včetně speciální prokuratury a veřejnoprávního vysílání.

     22494

    Veřejná doprava v Praze by samozřejmě měla být zadarmo, vjezd do centra auty zpoplatněn

    19. 3. 2024

    čas čtení 1 minuta

    Pražáci z hlouposti volí "politiky", kteří jim ničí zdraví a zkracují život. Partikuláty z emisí automobilů způsobují infarkty i mladým lidem.





     20916

    Human Rights Watch: EU odměňuje represi

    19. 3. 2024

    čas čtení 3 minuty

     

    Jste brutální diktátor, kterému chybí peníze, nebo možná jen hledáte vedlejší přivýdělek? Nemá drcení vašich kritiků takový ekonomický přínos, v jaký jste doufali? Chtěli byste za své represe dostávat více peněz? ptá se Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch.

    Evropská unie nabízí autoritářům, jako jste vy, obrovské balíky peněz! Máme pro vás hory peněz - velké bankovky, malé bankovky, pytle mincí - to vše vám pomůže posílit vaši moc a pokračovat v represích po další desetiletí!

    Stačí zvednout telefon a zavolat předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové! Připojte se k mnoha spokojeným zákazníkům EU, jako je egyptský autokratický vůdce Abdel Fattáh as-Sísí. Von der Leyenová a její přátelé mu včera předali 7,4 miliardy eur.

    Rozhovor Britských listů 648. Bude mít Česká republika dostatek elektřiny?

    11. 3. 2024

    čas čtení 18 minut


    Petr Fiala a politikové kolem něho přesvědčují českou veřejnost, že investice do jaderných elektráren vyřeší jak globální oteplování, tak problém, kde a jak získávat elektrickou energii. Občané podle nich mohou být v klidu, všechno je zařízeno a zajištěno. Ono to ale tak jednoduché nebude. Vůbec ne. O tom hovoří Jan Čulík s Edvardem Sequensem, odborníkem na energetiku z organizace Calla.

    Kompletní transkript rozhovoru:

    Rozhovor Britských listů 647. Zrazeni Evropskou unií se v ČR cítí chudí lidé

    9. 3. 2024

    čas čtení 17 minut


    " Kdyby tady fungovala iniciativa na zlepšení povědomí o tom, co Evropská unie dělá, rozhodně by to přispělo i k celkové oblibě Evropské unie v České republice." 

     Hrozí Czexit? Jak velká je radikální skupina odpůrců EU? Co je definuje? Jaká je znalost Čechů o EU a jaká jsou témata, která si s EU spojují? Bohumil Kartous hovoří s Filipem Hankou, vedoucím výzkumného projektu České zájmy, který realizuje analytický ústav STEM.

    Kompletní přepis tohoto rozhovoru:

     20116

    Izraelská delegace navštíví Washington, a bude tam jednat o plánované ofenzivě na Rafáh

    19. 3. 2024

    čas čtení 5 minut

     

    USA varují, že útok by byl "chybou", zatímco Biden a Netanjahu spolu hovořili telefonicky poprvé po více než měsíci


    Bílý dům oznámil, že Izrael vyšle do Washingtonu tým úředníků, aby s ním projednal plánovanou ofenzívu na Rafáh, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že útok by byl "chybou", a snaží se Izrael přesvědčit, aby umožnil přísun větší pomoci tváří v tvář hrozícímu hladomoru v Gaze.

    Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan oznámil návštěvu Izraele po pondělním telefonátu Joea Bidena s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který se zaměřil na plánovaný útok na Rafáh, k němuž se Netanjahu zavázal.

     22809

    Nový izraelský útok na nemocnici al Šífa dokazuje, že bojovníci Hamásu jsou navzdory velkým ztrátám stále v severní Gaze akceschopní

    19. 3. 2024

    čas čtení 5 minut


    Nový izraelský útok na nemocnici al Šífa dokazuje, že bojovníci Hamásu jsou navzdory velkým ztrátám stále v severní Gaze akceschopní 


    Poslední útok na nemocnici al-Šifa ukazuje, že pozice izraelské armády v oblastech Gazy, které údajně byly vyčištěny od bojovníků Hamásu, je podstatně slabší, než tvrdí političtí představitelé Izraele - a naznačuje, že tato vojenská velmoc v regionu čelí na tomto území vlastní "věčné válce", která přinese obrovské útrapy pro všechny zúčastněné, zejména pro civilisty, píše Jason Burke.

     20613

    Životní úroveň Němců se po ruské invazi na Ukrajinu prudce snížila, sdělují ekonomové

    19. 3. 2024

    čas čtení 3 minuty

     

    Zpráva uvádí, že cenové šoky v energetice měly obrovský dominový efekt a reálné mzdy v roce 2022 klesly více než v kterémkoli jiném roce od roku 1950.

    Energetický šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu vedl k největšímu propadu německé životní úrovně od druhé světové války a k poklesu ekonomické produkce srovnatelnému s finanční krizí v roce 2008, uvádí se ve strohém hodnocení.

     20152

    Gaza: Ostré střety mezi IDF a Hamásem poté, co Izrael ovládl klíčovou nemocnici

    19. 3. 2024

    čas čtení 7 minut


    Izrael tvrdí, že po pondělním ranním útoku v nemocnici al-Šifa ve městě Gaza zabil 20 bojovníků


    V okolí nemocnice al-Šifa ve městě Gaza pokračují prudké boje, neboť izraelské jednotky bojují s ozbrojenci Hamásu poté, co se při rned2ln9m rann9m [toku  zmocnily strategicky umístěného zdravotnického komplexu.

    Svědci hlásili četné letecké údery a zuřivé přestřelky, zatímco rostly obavy o bezpečnost stovek civilistů v bezprostřední blízkosti nemocnice.

     16578

    Sejdeme se na záložně, aneb kohout Silver nestíhá

    19. 3. 2024 / Petr Haraším

    čas čtení 6 minut

     

    Dnes bude mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Dobře oni i oni. Zprvu jsem se divil, proč mimořádná schůze stran bezpečnostního rizika naší malé zemi. Vždyť si opět agent StB jen tradičně nepohlídal péro a psal, co mu obhroublé sliny na rozeklaný jazyk přinesly. Již se však nedivím. Bezpečnost je vážně ohrožena. Nejen mafiány Andym a Pablem, jak jsem psal minule, nýbrž i tuhle ministr Kupka a jeho boží odborné vedení svěřeného ministerstva, kde bačuje jako zbojník nedobré pověsti.

    30683

    Studie: Jedinci s ADHD se mohou častěji zapojovat do politiky

    19. 3. 2024

    čas čtení 5 minut

    Studie provedená v Izraeli před celostátními volbami v roce 2019 zjistila, že jedinci s poruchou pozornosti/hyperaktivitou (ADHD) se s větší pravděpodobností zapojí do politiky než jedinci bez příznaků ADHD. Zjištění platila i poté, co výzkumníci kontrolovali věk, pohlaví, vzdělání, politickou orientaci, terapii symptomů ADHD a několik dalších faktorů. Studie byla publikována v časopise PLOS One.

     19850

    O přebytcích, spekulantech a venkovské idyle

    18. 3. 2024 / Boris Cvek

    čas čtení 4 minuty


    Z nedělních Otázek V. Moravce jsem nabyl dojmu, že hlavní problém našeho zemědělství je nadprodukce obilí. A to zvláště v dnešní době, kdy je obilí prý celosvětově hodně, protože – podle zástupce organizace drobných zemědělců pana Šebka – v Austrálii a Americe se více hnojilo. Naše obilí, pokud se brzy nedostane ze sýpek, může blokovat uskladnění příští sklizně.

    Jaká je varianta k tomuto neutěšenému vývoji? Pan Šebek ji nabídl naprosto jasně: platit drobné zemědělce za to, že vytvářejí dobré mezilidské vztahy na venkově a produkují mladé lidi ochotné dělat prostřednictvím péče o půdu to samé. Proti tomu stála teze paní poslankyně Balaštíkové z ANO, která kladla důraz na produkci a ekonomickou návratnost investic.

     21860

    To divné ticho

    18. 3. 2024

    čas čtení 5 minut

    Na aktuální téma - můj text z roku 2010, obsažen v knize Většina jsem já, píše Tereza Brdečková:
     
    V devadesátých letech jsem pracovala na smlouvu v jednom velkém deníku. Hledala jsem témata a napadlo mě zajít pro inspiraci do nedaleké hospody, kde se redaktoři po práci scházeli u piva. Když jsem tam přišla, sedělo jich tam asi deset a byla jsem jediná žena. Udělali mi zdvořile místo a bavili se o motorkách. Pak se řeč stočila na domácí dění. Proslovila jsem svůj názor na daňové asignace (tehdy aktuální téma) a ptala se co oni na to. Rozhostilo se ticho, které jsem se marně snažila dešifrovat: neplácla jsem snad hloupost? Unikl mi nějaký detail?

     20461

    Útok na Volkova signalizuje návrat Ruska ke špionáži v Evropě z dob studené války

    18. 3. 2024

    čas čtení 6 minut

    Experti na obranu varují, že Moskva po invazi na Ukrajinu rychle zlepšuje své zpravodajské operace
     

    Byl to surový a násilný útok, ale jako krvavý vzkaz byl mrazivě účinný. Útočník přepadl Leonida Volkova, blízkého poradce zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, před jeho domem na předměstí litevského Vilniusu. Bylo 22.06 hodin v úterý večer, poté, co Volkov natočil protiputinovské video před víkendovými volbami.

    Útočník rozbil okénko auta, Volkova postříkal slzným plynem a opakovaně ho udeřil kladivem - asi patnáctkrát -, zlomil mu levou ruku a zkrvavil levou nohu, než z místa činu utekl. Podle Volkova to byl "zřejmý, charakteristický, typický, gangsterský pozdrav od Putina" a útok odrážel rodící se pravdu: Ruské zpravodajské operace v Evropě se vrátily.

     22795

    Krize na Blízkém východě: Izraelská armáda zahájila operaci v okolí největší nemocnice v Gaze

    18. 3. 2024

    čas čtení 5 minut


    Izraelská armáda tvrdí, že provádí "vysoce přesnou" operaci v nemocnici al-Šifa; palestinské zdravotnické úřady varují, že uvnitř uvízli civilisté


    Izraelská armáda zahájila operaci v okolí největší nemocnice v Gaze, al-Šifa, a ve svém prohlášení uvedla, že je "založena na zpravodajských informacích, které naznačují, že nemocnici využívají vysoce postavení teroristé Hamásu". IDF rovněž označily operaci za "přesnou".

    V návaznosti na zásah palestinské zdravotnické úřady uvedly, že v jedné z budov nyní zuří prudký požár.

    Podle ministerstva zdravotnictví, které v Gaze řídí Hamás, vypukl požár u vchodu do komplexu a způsobil udušení vysídlených žen a dětí v nemocnici. Uvedlo, že komunikace s nemocnicí  byla přerušena a lidé uvízli uvnitř chirurgických a pohotovostních jednotek jedné z budov.

    "Jsou zde oběti, včetně mrtvých a zraněných, a není možné nikoho zachránit kvůli intenzitě požáru a zaměření na každého, kdo se přiblíží k oknům," uvedlo ministerstvo a obvinilo izraelské síly z "dalšího zločinu proti zdravotnickým zařízením".

    Izraelská armáda podle agentury Reuters uvedla, že na vojáky vstupující do areálu byla vedena palba. "Vojáci odpověděli ostrou střelbou. Naše jednotky pokračují v operacích v oblasti nemocnice."

    Tvrzení IDF ani Hamásu nebylo možné okamžitě ověřit.

     20461

    Vladimir Putin tvrdí, že drtivě zvítězil v ruských volbách

    18. 3. 2024

    čas čtení 8 minut


    Ruský prezident ve svém vítězném projevu prohlásil, že jeho hlavními úkoly budou válka na Ukrajině a posílení armády
     

    Vladimir Putin si připsal drtivé vítězství v ruských prezidentských volbách, zatímco tisíce lidí v zemi i po celém světě protestovaly proti jeho prohlubující se diktatuře, válce na Ukrajině a zinscenovaným volbám, které směly  mít jen jediného vítěze.

    V hlasování, které Spojené státy odsoudily jako "zjevně nesvobodné ani nespravedlivé", získal Putin údajně 87 % hlasů, jak vyplývá z exit pollingu zveřejněného státním Ruským centrem pro výzkum veřejného mínění a Nadací pro veřejné mínění.

    V projevu ve svém volebním štábu v neděli večer Putin smetl západní kritiku voleb a řekl svým příznivcům, že byla "očekávaná".

     20699

    Analýza varuje před úpadkem právního státu v celé EU

    18. 3. 2024

    čas čtení 7 minut


    Síť organizací zastávajících občanské svobody varuje, že ve státech, kde mají krajně pravicové strany vliv na moc, hrozí, že se zhoršování právního státu stane systémovým.



    Přední síť pro občanské svobody uvedla, že právní stát v celé EU upadá, protože vlády nadále oslabují právní a demokratické kontroly a rovnováhy, a zdůraznila zejména prudký nárůst omezení práva na protest.

    Berlínská organizace Liberties ve své výroční zprávě, kterou vypracovala ve spolupráci s 37 skupinami na ochranu práv v 19 zemích, uvedla, že ve starších demokraciích s hlavními vládními stranami, jako je Francie, Německo a Belgie, zůstává porušování zásad právního státu sporadické.

    Avšak v podobně dlouho zavedených - tedy odolných - demokraciích, kde jsou u moci nebo ji ovlivňují krajně pravicové strany, jako je Itálie a Švédsko, hrozí podle Liberties zhoršování právního státu, které je sice postupné, ale může se stát systémovým.

    Británie - která je nyní mimo EU, také podstatně omezuje právo na protest a vážně kriminalizuje demonstranty, především ty, kteří protestují proti využívání fosilních paliv.

     20965

    Netanjahu schválil plán akce v Rafáhu

    18. 3. 2024

    čas čtení 2 minuty

    Úřad izraelského premiéra uvedl, že plány na útok na město na jihu Gazy zahrnují evakuaci civilistů. Mezitím charitativní loď začala vykládat dlouho očekávanou pomoc v Gaze.

    Jak odsouzený šéf slovenské kontrarozvědky skončil v Bosně

    18. 3. 2024

    čas čtení 3 minuty

    Bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské informační služby Peter Gašparovič, odsouzený za korupci, uprchl před vynesením rozsudku do Bosny a Hercegoviny. Byl nalezen v bosenském Mostaru, kde může čekat, jak se jeho případ vyvine a jak se ho dotkne novela trestního zákoníku, kterou schválila Ficova vládní koalice, upozorňují Enes Hodžić, Nino Bilajac a Tomáš Madleňák.

     22818

    Neúspěšná revoluce Thomase Pikettyho

    18. 3. 2024

    čas čtení 14 minut

    Vzpomeňte si na politickou situaci před deseti lety a možná vás napadne, že šlo o klidnější a méně dysfunkční časy. Britská ekonomika rostla a reálné mzdy začaly poprvé od léta 2007 růst, i když zůstávaly hluboko pod tímto vrcholem. Stabilní vliv Baracka Obamy v Bílém domě a koaliční vlády ve Whitehallu se zdá být na hony vzdálen naší současné postbrexitové, postCOVIDové době geopolitických otřesů a spirálovitě rostoucích životních nákladů. Zdálo se, že teprve blížící se referendum o skotské nezávislosti představuje skutečnou výzvu pro status quo, ať už se na něj pohlíží jako na hrozbu nebo příležitost. Ekonomové hovoří o "indexu mizérie", který kombinuje míru inflace s mírou nezaměstnanosti. Podle tohoto měřítka se ekonomikám Velké Británie a USA na jaře 2014 dařilo. Úrokové sazby zůstaly tam, kde byly od bankovní krize, a uvízly pevně pod 1 %. Byl to dárek pro držitele hypoték a ceny nemovitostí to odrážely.

     20461

    Rusové byli vyzváni, aby narušili poslední den prezidentských voleb Vladimira Putina

    17. 3. 2024

    čas čtení 4 minuty


    Po dvou dnech útoků barvami, požárů a ukrajinských přeshraničních úderů byli ruští voliči vyzváni, aby najednou zaplavili volební místnosti a zkazili hlasovací lístky


    Kritici Vladimira Putina a jeho kremelského režimu vyzvali k masovým protestům v ruských volebních místnostech v neděli, poslední den prezidentských voleb, které zaručeně upevní jeho tvrdou vládu.

    Třídenní hlasování již zasáhlo ukrajinské bombardování a řada vpádů protiputinovských sabotážních skupin na ruské území. V neděli časně ráno způsobil útok dronu požár v rafinerii ve Slavjansku v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, zatímco v sobotu zemřeli podle úřadů dva lidé po útoku dronu v ruském městě Belgorod.

     22794

    Těžce zranění pacienti uvízli v nemocnicích v Gaze, evakuace byla zastavena

    17. 3. 2024

    čas čtení 6 minut

     
    Zničení budov, příliš málo sanitek a nutnost pracovat v "rudých zónách" - to vše přispívá k traumatizaci obyvatelstva


    Již více než měsíc neprobíhají žádné lékařské evakuace ze severní části Gazy, takže těžce zranění lidé jsou uvězněni v poškozených nemocnicích, kde se jim nedostává adekvátní péče, varovala přední lékařská charitativní organizace.

    Sanitky potřebují naléhavý přístup, aby mohly odvézt nejzranitelnější pacienty ke specializované péči, uvedl Patrick Münz, vedoucí mise v Gaze německé lékařské charity Cadus.

    Na severu Gazy nefungují žádné jednotky intenzivní péče, takže Palestinci nejvážněji zranění při izraelských náletech a pozemních bojích umírají.

     22817

    Protestujeme proti cenzúre

    16. 3. 2024

    čas čtení 3 minuty

     
    Oznámenie Borisa Zalu a Petra Weissa o ukončení spolupráce s denníkom Pravda

    Tento týždeň nás oboch postihla “nemilá udalosť”. Riaditeľ obsahu denníka Pravda pán Ľuboš Kamenistý najprv odmietol publikovať pravidelný utorňajší komentár Petra Weissa a následne piatkový komentár Borisa Zalu žiadal upraviť v podstatných pasážach. Preto, lebo sme si dovolili kriticky sa vyjadriť k politike alebo vyhláseniam premiéra Róberta Fica. (V prípade Petra Weissa išlo o opakované zabránenie zverejnenia článku. Prvýkrát sa tak stalo tesne pred voľbami taktiež z dôvodu kritiky predsedu strany Smer za jeho proti ukrajinskú politiku.)

     20967

    Naděje na příměří v Gaze vzrostly poté, co Hamás upustil od svých klíčových požadavků

    16. 3. 2024

    čas čtení 5 minut

     
    Izraelští vyjednavači by měli v neděli dorazit do Kataru v rámci nových intenzivních snah o alespoň dočasné zastavení války v Gaze poté, co se Hamás minulý týden po sérii neúspěchů vzdal klíčových požadavků na příměří.

    V posledních dnech byla militantní organizace zklamána neúspěchem svých výzev k vlně protestů během muslimského posvátného měsíce ramadánu, rozzlobila ji skutečnost, že Palestinská samospráva (PA) bez konzultace jmenovala nového premiéra, a utrpěla možnou smrt klíčového vojenského velitele při izraelském leteckém útoku v Gaze.

    V pátek izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že schválil plány na vojenský útok na Rafáh, nejjižnější město Gazy, které je poslední hlavní baštou Hamásu, ale také nyní domovem více než milionu lidí, většinou vysídlených z jiných částí území.

    Vývoj situace oslabil vyjednávací pozici Hamásu, i když počet obětí v Gaze stále roste a celosvětové pobouření stále sílí.

     22185

    Izraelští obhájci lidských práv svědčí v Ženevě o týrání Palestinců v izraelských věznicích

    16. 3. 2024

    čas čtení 13 minut

    - Obhájci práv odsuzují "systematické týrání" v izraelských věznicích

    Rekordní počet palestinských vězňů zaplňuje izraelské věznice, kde čelí "systematickému týrání" a mučení, varovali obhájci práv a vyzvali k mezinárodní akci, informuje agentura AFP.

    Členové několika izraelských nevládních organizací se tento týden vydali do Ženevy, aby před OSN vyjádřili obavy z velké "krize" uvnitř věznic v zemi.

    "Jsme nesmírně, nesmírně znepokojeni," řekla Tal Steinerová, výkonná ředitelka Veřejného výboru proti mučení v Izraeli (PCATI). "To, na co se díváme, je krize," řekla agentuře AFP.

    Dodala, že podle izraelských zdrojů zemřelo od 7. října za mřížemi údajně devět lidí. "V izraelské vazbě je nyní téměř 10 000 Palestinců, ... což je 200% nárůst oproti jakémukoli normálnímu roku," řekla.

    Ačkoli OSN a další organizace již dlouho vyjadřují znepokojení nad podmínkami palestinských vězňů v izraelských věznicích, Steinerová uvedla, že situace se dramaticky zhoršila po vypuknutí války v Gaze.

    "Během vojenského útoku na Gazu došlo v izraelských zadržovacích zařízeních a věznicích ke krizi, která byla  ignorována," řekla agentuře AFP Miriam Azemová z právního centra Adalah. Toto centrum se zabývá ochranou práv palestinských občanů Izraele.

    Její organizaci se jen od 7. října podařilo zdokumentovat "19 jasných případů" mučení v izraelském vězeňském systému, včetně sexuálního násilí, řekla AFP.

    "Jsme svědky skutečně rozsáhlého a systémového používání mnoha a mnoha nástrojů za účelem mučení a špatného zacházení s Palestinci."

    Tato krize podle ní "vyžaduje okamžitý zásah mezinárodního společenství". Steinerová souhlasila a varovala, že se jedná o "pokračující krizi.

    "Lidé (nyní) trpí ve vazbě... Je velmi nutný naléhavý zásah," řekla.

    Izraelská vězeňská služba sdělila agentuře AFP: "Všichni vězni jsou zadržováni v souladu se zákonem."

    Služba si není "vědoma stížností", které jsou proti ní vznášeny, uvedl mluvčí, ale zdůraznil, že veškeré stížnosti podané zadrženými "budou plně prozkoumány a řešeny oficiálními orgány".


    - "Každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené," konstatuje UNRWA

    Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (UNRWA) v sobotu v příspěvku na Twitteru uvedla, že "každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené".

    "Podvýživa dětí se v Gaze rychle šíří a dosahuje bezprecedentní úrovně. Hrozí hladomor. Není času nazbyt," dodal.

    Humanitární agentury opakovaně uvedly, že dovážení pomoci do Gazy po moři a prostřednictvím leteckých výsadků nebude stačit k tomu, aby nahradilo obtíže s dopravou zásob po souši.

    Agentura AFP uvádí, že ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem zaznamenalo v posledních týdnech nejméně 27 úmrtí na podvýživu a dehydrataci, většinou dětí.

    Letadlo Boeing společnosti United Airlines ztratilo za letu vnější panel

    16. 3. 2024

    čas čtení 2 minuty

     

    FAA vyšetřuje ztrátu panelu před bezpečným přistáním Boeingu 737-800 v Oregonu

     
    Americký Federální úřad pro letectví vyšetřuje, jak je možné, že  letoun Boeing 737-800 společnosti United Airlines ztratil vnější panel před bezpečným přistáním v Oregonu.

    Let 433 společnosti United přistál na letišti v Medfordu v pátek kolem 13.45 hodin se 139 cestujícími a šesti členy posádky po odletu ze San Francisca, uvedl FAA a letecká společnost.

    FAA uvedl, že kontrola 25 let starého letadla po přistání provedená leteckou společností odhalila chybějící panel. Společnost United uvedla, že rovněž zahájí vyšetřování. Uvedla, že nebyla vyhlášena žádná mimořádná situace, protože během letu nic nenasvědčovalo poškození.

     18993

    Pěkná demokracie: Britským lékařům, kteří se zapojili do protestů proti klimatu, hrozí výpověď z práce

    16. 3. 2024

    čas čtení 7 minut


    Praktičtí lékaři, kteří byli odsouzeni za protesty, budou čelit soudům, které rozhodnou o tom, zda si mohou ponechat licenci k výkonu povolání


    Doktorka Sarah Bennová se dlouhodobě zabývá klimatickou krizí a pilně recykluje. Ale vznik klimatické aktivistické skupiny Extinction Rebellion v roce 2019 ji a jejího manžela inspiroval k dalším krokům. "Řekli jsme si: No, když to neuděláme my, tak kdo jiný to udělá?" dodala.

    Zatímco pracovala jako praktická lékařka nedaleko Birminghamu, Bennová se v následujících letech stále více zapojovala do přímých akcí a jednou si na protest proti nečinnosti vlády v oblasti klimatu přilepila ruku na dveře ministerstva pro obchod, energetiku a průmyslovou strategii.

     22437

    USA očekávají chmurný průběh pro Ukrajinu, pokud návrh zákona o pomoci v Kongresu padne

    15. 3. 2024

    čas čtení 12 minut

     

    Bidenova administrativa dospěla k přesvědčení, že bez větší americké vojenské podpory přijde letos o život "nespočet lidí", zatímco se  Kyjev  snaží odvrátit kolaps, varuje Washington Post.

    Američtí představitelé předvídají celou řadu chmurných scénářů na Ukrajině, pokud nedojde k poskytnutí vojenské pomoci, o kterou požádal Kongres prezident Biden, včetně katastrofálního zhroucení ukrajinských linií v nejchmurnějším případě a pravděpodobnosti masových obětí v nejlepším případě.

    I když Biden stupňuje tlak na Kongres, aby schválil jeho návrh na novou pomoc ve výši 60 miliard dolarů, který měsíce brzdí odpor republikánů, představitelé administrativy uznávají, že se musí připravit i na jiné výsledky.

     22816

    Netanjahu schválil plány útoku na Rafáh, do Gazy dorazila loď s pomocí

    15. 3. 2024

    čas čtení 7 minut


    Podle pozorovatelů může být cílem rozhodnutí izraelského premiéra vyvinout na Hamás tlak při vyjednávání poté, co jeho kabinet projednal návrh příměří

    Benjamin Netanjahu schválil plány na útok na Rafáh, nejjižnější město v Gaze, kde se snaží před izraelskými útoky chránit více než milion lidí vysídlených z jiných částí území, uvedli představitelé Izraele.

    Rozhodnutí bylo učiněno v okamžiku, kdy k pobřeží Gazy v pátek připlula loď táhnoucí bárku naloženou potravinami. Jednalo se o testovací jízdu nové trasy pomoci po moři z Kypru na zničené palestinské území, kde po pěti měsících izraelské vojenské kampaně hrozí hladomor.

    Jakýkoli útok na Rafáh pravděpodobně způsobí civilní oběti a zhorší již tak akutní humanitární krizi v celé Gaze.

    Ruský raketový útok na Oděsu zabil nejméně 20 lidí

    15. 3. 2024

    čas čtení 3 minuty


     
    Více než 75 zraněných v černomořském městě při nejsmrtelnějším útoku na ukrajinskou civilní oblast za poslední týdny


    Ruský útok balistickou raketou zabil v černomořském městě Oděsa nejméně 20 lidí a více než 75 jich zranil, uvedli ukrajinští představitelé.

    Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko dostane od ukrajinských sil "spravedlivou odpověď" za podle něj "podlý" úder na město, které bylo tento měsíc téměř každý den napadáno ruskými drony nebo raketami.

    Útok na civilní infrastrukturu byl nejsmrtelnějším ruským útokem za poslední týdny poté, co Moskva nedávno zvýšila počet úderů na toto přístavní město.

     20461

    Ruská agrese na Ukrajině: Rusko tvrdí, že zmařilo ukrajinský útok na Belgorod v době, kdy v Rusku začíná prezidentské hlasování

    15. 3. 2024

    čas čtení 10 minut


    V Rusku a v okupovaných oblastech Ukrajiny začínají tři dny hlasování. Rusko tvrdí, že  odrazilo pokus o útok  ukrajinských vojsk do  Belgorodu

    - Rusko tvrdí, že zmařilo pokus Ukrajiny o přeshraniční vpád do Belgorodu

    Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že jeho síly ve čtvrtek zmařily ukrajinský pokus o přeshraniční útok na ruskou Belgorodskou oblast.

    Podle agentury Reuters ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že Ukrajina se pokusila vysadit síly pomocí vrtulníků v Belgorodské oblasti, pohraniční provincii, která je v posledních měsících pravidelně napadána.

    Pokusy o vpád přicházejí v době, kdy Rusko během tří dnů hlasuje v prezidentských volbách, v nichž má prezident Vladimir Putin téměř jisté vítězství.

    Suspilne nadále hlásí výbuchy v Oděse.

    Tereza Matějčková, hvězdná filosofka manýrismu dekadence

    15. 3. 2024 / Bohumil Sláma

    čas čtení 5 minut


    Když jsem si před nedávnem na Seznamu přečetl, že v Tereze Matějčkové máme novou filosofickou hvězdu, zajásal jsem, brzo mě to však přešlo. Nejdříve a částečně po vyslechnutí jejích podcastů, úplně pak po nahlédnutí do jejích knih „Kdo tu mluvil o vítězství? Osm cvičení v rezignaci“ a „Bůh je mrtev. Nic není dovoleno.“


     22815

    Proč za to investoři reklamy platí?

    15. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

    čas čtení 2 minuty

    Také vás tak drrrrrtí televizní reklama? Když chcete konečně chvilku pokoukat na solidní film? Hlavně starší člověk si tu a tam film pustí, aby si vylepšil šedivý večer... třeba v době, kdy je v kinech přehlídka bacilů a kde kdo tam chrchle bez respirátoru.

    Chápu, že komerční televize někde peníze sehnat musí a reklama je důležitá. Ale proč si tvůrci reklamy myslí, že tupé, hloupé, někdy až slabomyslné scénky omílané kolem dokola v závratných smyčkách, často až do úplného umletí diváka (ze kterého se tím stává téměř psychiatrický pacient) přivedou klientovi mnoho nových (šťastných) zákazníků? To vypadá jako finální nesmysl.

     19879

    Babišovy excesy jenom připomínají běžnou realitu v Česku

    15. 3. 2024 / Albín Sybera

    čas čtení 4 minuty

    Redukovat „reputační management“ a další špehovací a informační manýry velkých firem a politických stran v Česku na problém Andreje Babiše je ukázkou rezignace vlády Petra Fialy na dlouhodobý stav Česka, ze kterého vzešla místní oligarchie a populismus.

    Rozhořčení s jakým vládní strany odsuzují Babišoy zavrženíhodné praktiky, kontrastuje se zapomněním, jaké provází ještě před pár lety sledovanou skrytou PR kampaň PPF na podporu Číny, či praktiky spojované s uhelným konglomerátem Sev.En Pavla Tykače a namířené na kritiky společnosti Sev.En. V namátkovém výčtu by neměla chybět ani největší energetická společnosti EPH a její vazby na největší český mediální dům Czech News Center (CNC) skrz osobu Daniela Křetínského.

     22814

    Británie: Ministr Michael Gove čelí výhrůžkám žalobou poté, co naznačil, že muslimské organizace jsou extremistické

    15. 3. 2024

    čas čtení 5 minut

     

    Nová definice extremismu od Michaela Govea, ministra pro záležitosti Společenství vyvolává v parlamentu kritiku, včetně kritiky ze strany bývalého ministra za Konzervativní stranu

    Množství lidí v Británii protestuje, že není možné ostrakizovat občany a organizace za pouhé názory. Obávají se, že bude brzo v Británii potrestán každý, kdo bude chtít kritizovat vládu
     
    Michael Gove čelí výhrůžkám právními kroky poté, co jmenoval muslimské organizace, které by mohly spadat pod novou definici extremismu.

    Michael Gove,  ministr pro komunity poslancům řekl, že advokační skupiny Muslimská asociace Británie (MAB), Mend a Cage jsou organizace s "islamistickou orientací a přesvědčením", které by mohly být zařazeny na seznam skupin, jimž je zakázán přístup k veřejným penězům, ministrům a státním úředníkům.

    V reakci na to organizace MAB a Mend vyzvaly Govea, aby tato obvinění zopakoval bez parlamentních privilegií, aby jej mohly žalovat.

    Muslimská rada Británie (MCB), největší britská muslimská organizace, se poradila s právníky v očekávání, že v případě zákazu vstupu do Whitehallu a Westminsteru požádá o soudní přezkum.


     22814

    Pro Británii existuje mnohem větší hrozba než okrajoví extremisté: Radikalizace toryů

    15. 3. 2024

    čas čtení 8 minut

    Foto: Konzervativní ministr Michael Gove, který se nyní snaží - i přes protesty některých konzervativců!! bojovat proti "extremismu" (je to islamofobie!) je sám extremista - kamarádí se s Donaldem Trumpem

    Pokud chce Michael Gove skutečně vymýtit síly ohrožující britskou společnost, možná by se jeho strana měla podívat do zrcadla, píše Rafael Behr
     

    Když byl ultrapravičák Thomas Mair v roce 2016 zatčen za vraždu poslankyně Jo Coxové, řekl policii, že je "politický aktivista". Když byl u soudu požádán, aby se identifikoval, řekl: "Jmenuji se 'smrt zrádcům, svoboda pro Británii'."

    Když byl Ali Harbi Ali, muž, který v roce 2021 zavraždil poslance Davida Amesse, vyslýchán policií, tvrdil, že slouží "spravedlivé věci". Na otázku, zda si myslí, že jeho jednání bylo racionální, odpověděl: "Kdybych si myslel, že jsem udělal něco špatného, tak bych to neudělal."

    Ani jeden z mužů nebyl členem zakázané organizace. Vydali se osamělou cestou seberadikalizace. Harbi Ali si svou věrnost Islámskému státu pěstoval na sociálních sítích. Mair sbíral zásilkové neonacistické fanziny.

    Ne, katastrofa, kterou uměle vyvolal Izrael v Gaze, není vinou Hamásu

    15. 3. 2024 / Jan Čulík

    čas čtení 3 minuty

    Cítím povinnost reagovat na kontroverzní článek Neri Zilbera  a Andrew Englanda "Hamás prodělal otřes. Nyní bojuje o přežití". Je to vlastně hodně obscénní článek.

    Ano, je možné, že Hamás měl v úmyslu vyprovokovat co nejbrutálnější reakci Izraele v Gaze, a tak - konspirační teorie! - Izrael globálně zdiskreditovat.

    Tedy, ať už to skutečně byl plán Hamásu nebo ne (jinou konspirační teorií jednoho bývalého britského kandidáta na poslance Labouristické strany bylo, že Izrael záměrně nechal Hamás zabít přes tisíc Izraelců, aby měl záminku provést genocidu v Gaze - obě konspirační teorie jsou dost podobné, že?) - co DONUTILO Izrael chovat se s jeho neuvěřitelnou brutalitou vůči naprosto nevinným lidem? 

    Jenom proto, že údajně Hamás si takovouto provokační strategii vůči Izraelu vymyslel, musel skutečně Netanjahu začít v masovém měřítku vraždit děti? No to snad ne. 


    Dovolte mi citovat prát vět z emailu Fabiana Golga:

    "Ať už Hamás zvyšuje počty obětí, nebo ne, neznamená to, že by jakákoli smrt dětí izraelskými silami byla méně nepřijatelná. Navíc, přiznejme si to: tato civilní úmrtí zamlčují pouze česká média. Všechny ostatní civilizované země světa mají vyvážené zpravodajství, kde nikdo nepopírá zrůdnost Hamásu, ale zároveň poukazuje na izraelské excesy. 

    Jen imbecilové mohou omlouvat smrt tisíců dětí (nebo dokonce jednoho) tím, co udělal Hamás. Kdo akceptuje, že Izrael zabíjí nevinné kvůli Hamásu, měl by být ochoten akceptovat i to, až Rusko bude bombardovT Prahu, vždyť většina Pražanů je pro Ukrajinu. V podstatě je to sofismus, který jsem našel jen mezi Čechy nebo krajně pravicovými idioty. Zajímalo by mě, co spojuje obojí."


    A k článku útočícímu na "levici", která se údajně proviňuje tím, že neustále neodsuzuje Hamás, je nutno podotknout toto: K vraždění, které spáchal Hamás, došlo před více než pěti měsíci. Nebagatelizuji kritimanitu a odpornost tohoto vraždění, avšak od toho 7. října systematicky vraždí civilisty Izrael,  nikoliv Hamás. A Izrael už vyvraždil více než třicetkrát větší množství lidí, většinou žen a dětí, než loni v říjnu Hamás. Je tedy poněkud logické, že lidé vyjadřují hrůzu nad vražděním, které páchá Izrael, protože to neustále pokračuje, na rozdíl od vraždění Hamásu.

    Ne, nešel bych tak daleko, že bych označil vraždění civilistů Hamásem za legitimní osvobozenecký boj (i když máme v našem programu filmového kursu na Glasgow University film The Battle of Algiers (Bitva o Alžír), od režíséra  Gilla Pontecorva (1966), je to film o osvobozeneckém boji Alžířanů proti okupaci Francie - a tam kupodivu - film je polodokumentární - se opakované vraždění civilních Francouzů, sedících v kavárnách, z kolemjedoucího automobilu samopalem, považuje za legitimní boj Alžířanů proti okupaci - který také několik málo let před  natočením tohoto filmu vyhráli. Jiná doba, jiný mrav. Anebo jiná země?)

    Gaza. Děti umírají hladem. Cynikové a Izraelci řeknou, že je to vinou Hamásu

    15. 3. 2024

    čas čtení 7 minut



    Reportér, Channel 4 News, čtvrtek 14. března 2024, 19 hodin: Na jeho utrpení je velmi bolestivé se dívat. Šestiletý Fadi je den ode dne slabší.

    Matka: "Je to velmi chytré dítě, říkával mi, mami, já miluji život a rád dělám spoustu činností."


    Reportér: Fadi trpí cystickou fibrózou a nyní se na tomto drobném, křehkém tělíčku strašlivě podepisuje rozsáhlý hlad, který řádí na severu Gazy. Jeho matka není schopna sehnat jídlo ani léky, které potřebuje.


    Matka:  "Fadi vyžaduje speciální stravu, kterou mu nemůžeme nyní  zajistit, což ho často vyčerpává. V Gaze nemůžeme vůbec sehnat kuřecí maso. Speciální mléko pro něj se také těžko shání. Jednomu doktorovi se jednou podařilo dát nám dvě konzervy, což Fádího potěšilo, ale už žádné nemá.  Některé léky, které by měl pravidelně užívat, už nejsou k dispozici."

    Reportér:  Tato rodina patří mezi přibližně 300 000 Palestinců, kteří zůstávají  v severní Gaze. Jsou prvním cílem zuřivého izraelského útoku, kam se konvoje s humanitární pomocí jen těžko dostávají a kde velké části obyvatelstva hrozí hladomor.

    12770