Výzkum prokázal, že kočky dokážou napodobit člověka

5. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Tým výzkumníků z katedry etologie na maďarské univerzitě Eötvöse Loránda v Budapešti pozoroval případy kočky domácí, která rozeznala a poté napodobila lidské chování. Skupina napsala článek shrnující její pozorování a publikovala je v časopise Animal Cognition.


Velmi málo živočišných druhů bylo pozorováno při napodobování lidského chování - jen kosatky, opice, sloni, delfíni a straky. Tento seznam se však nyní rozšířil o kočku domácí. Zjištění je překvapivé, protože kočky nebyly považovány za dostatečně kognitivně vybavené, aby dokázaly záměrně napodobovat akce jiných živočichů.

Hlavní výzkumnice Claudia Fugazzová se setkala s kolegyní jménem Fumi Higakiová, která jí vyprávěla, že naučila svou kočku na povel napodobovat některé prvky svého chování. Obě vědkyně studovaly techniku výcviku zvířat zvanou "Dělej to po mně", při níž je zvíře cvičeno, aby vykonávalo akce jako válení sudů - a pak je naučeno, aby je provedlo, když cvičitel pronese slova "dělej to po mně". Výcvik poté pokračuje, dokud zvířeti není předvedeno nové chování, které předtím nenacvičovalo, a je znovu požádáno, aby se je pokusilo napodobit. Fugazzová a Higakiová studovaly tuto techniku se psy, takže bylo překvapením, když Higakiová vyprávěla, že uspěla i při výcviku své kočky.

Higakiová veřejně předvedla výsledky výcviku své kočky. Aby kočku nevystrašila, seděla Fugazzová poněkud stranou od Higakiové a jejího zvířete jménem Ebisu. Fugazzová sledovala, jak kočka reagovala na 18 požadavků ohledně výkonu akce, kterou nikdy předtím nedělala, jen napodobovala svou paní. Tyto akce zahrnovaly otvírání šuplíku, válení sudů, natažení a dotknutí se hračky a lehnutí do určité pozice. Ukázalo se, že kočka reaguje žádoucím způsobem přibližně v 81 % případů. Výzkumnice tvrdí, že kočka předvedla schopnost přiřadit části vlastního těla odpovídajícím částem jiného tvora a chápat, jak mohou být tyto části použity podobně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14977

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2020