Nejdřív ekonomiku, pak Babiše

14. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Nemrtvý hradní podnájemník, o němž jen nemnozí pochybují, že si navzdory nepřetržitému hlídání nedávno ošklivě zlomil ruku v těžké opilosti, se krátce po vládním schválení katastrofálního projektu Dunaj-Odra-Labe objevil na veřejnosti, aby podpořil Babiše - ale zdůraznil, že zakázat je třeba kulturní akce, zavřít ekonomiku však prý podle něj ne.


Potíž je ovšem v tom, že zavření ekonomiky se prakticky nelze vyhnout, pokud vláda tak děsivě zanedbala přípravy na druhou vlnu pandemie. Připomeňme: Kabinet nás zadlužil půl bilionem korun, za což měl kompenzovat ztráty podniků a adaptovat zemi na COVID-19, včetně fungujícího systému tzv. chytré karantény. To první podle podnikatelských organizací udělal přinejlepším liknavě. To druhé ze všech praktických hledisek neudělal vůbec.

Ještě jednou jinými slovy: Navzdory čerpání bezprecedentního dluhu, jaký by těžko nějaké jiné vládě v jiné době parlament odhlasoval, byly prostředky na přípravu k druhé vlně prakticky vyhozeny z okna. Výsledek horentního rozpočtového výdaje v podobě fungujících opatření není k dispozici.

Proto až budeme z nejhoršího venku, je třeba položit na stůl otázku politické odpovědnosti. Jistě, i v řadě jiných zemí během pandemie vlády coby krizoví manažeři zaznamenávají potíže a výkyvy v epidemiologické situaci. Avšak opravdu jen málokde najdeme tak frapantní kombinaci neochoty a neschopnosti se poučit z cizích zkušeností (to se ale narcisům Babišova typu notoricky nedaří, druhé lidi zásadně nevnímají jako sobě podobné a sobě rovné) s lehkomyslným podřízením péče o veřejné zdraví aktuálním volebním kalkulacím. V některých ukazatelích proto ČR předběhla už i Španělsko a je tedy suverénně nejhorší v Evropě.

Údajně levicoví voliči mezi seniory, kteří přešli k Babišovi od KSČ(M) a ČSSD užít si nostalgickou normalizační PR idylku, budou také bohužel suverénně nejhůře postiženi na zdraví a na životech. Navzdory varování některých expertů před předčasným rozvolňováním již na počátku léta (Václav Hořejší ad.) k tomu opravdu dochází - kapacita českých zdravotnických zařízení teď může být exponenciálním nárůstem aktivních případů vyčerpána zhruba do dvou týdnů (což je spíše konzervativní odhad), poté se úroveň stále improvizovanější péče o koronavirové pacienty začne propadat - a nejspíše už v této fázi tisícům obětí nezabráníme. A mnozí z těch, kdo infekci přežijí, se mohou po zbytek života potýkat s nejrůznějšími zdravotními komplikacemi a poškozeními důležitých orgánů, což teprve teď začínají vědci podrobně zaznamenávat a chápat. (Vědci v tomto kontextu nemyslím mediální "star" v podobě kardiochirurga či dentisty, atd.)

Ti kdo si tak dobře jako Babišovi voliči pamatují, kolik stál za Husáka chleba nebo jak levně se dal u stánku pořídit párek v rohlíku, jistě také nezapomněli zásadní průpovídku shrnující jednu z klíčových příčin potíží starého režimu.

Že totiž "Aktivní blbec je horší, než třídní nepřítel."

Monopolistický miliardář Babiš to sice nedělá vyloženě naschvál, je ovšem pro údajně levicový elektorát obojím. Na jeho amatérském chaotismu značka "řídím a osobně zařídím vše" plus nezvladatelné potřebě sebezviditelňování i za těch nejméně vhodných okolností ovšem teď závisejí osudy celé společnosti.

Nejdřív je tedy třeba zavřít ekonomiku. A potom, až bude krize překonána, i Babiše, který - podle vlastních slov - prý zachránil "tisíce mrtvých". Ano, teď se ukazuje, že šlo o klasický freudovský chybný výkon.

A ačkoliv premiérovou vinou spousty lidí zemřou, stále je nejpravděpodobnější, že on sám nejprve skončí za mřížemi kvůli dotačním podvodům.

1
Vytisknout
9742

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2020