Vědci potvrzují souvislost mezi narcismem a účastí v politice

16. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
U narcistických osobností existuje vyšší pravděpodobnost účasti v politice. Toto poněkud překvapivé zjištění vyplynulo z nedávné metaanalýzy dat o osobnostních rysech dánských a amerických voličů. Voliči, kteří skórovali vysoko v narcismu, měli nejen vyšší pravděpodobnost účasti ve volbách, ale také vyšší pravděpodobnost poskytnutí darů a podepisování petic.


Analýza publikovaná v časopise Journal of Personality and Social Psychology zkompilovala údaje ze tří průzkumů, včetně dvou provedených v USA a zahrnujících 2 280 a 2 450 respondentů. Výzkum v Dánsku zahrnoval 500 dobrovolníků.

Ve všech třech průzkumech účastníci dostali otázky na jejich voličskou historii a politickou aktivitu, zejména pokud jde o účast na demonstracích a shromážděních, kontakt s politiky a médii, finanční dary atd.

Narcismus definovaný jako řada charakterových rysů (sobectví, pocit nároku a potřeba obdivu) byl měřen dotazníkem, v němž respondent vybíral možnosti nejlépe odpovídající jeho osobnosti z páru vět.

Analýzou odpovědí výzkumníci zjistili, že narcismus byl spojen s větší účastí na politických aktivitách organizovaných zezdola. Nejnarcističtější lidé měli také větší pravděpodobnost hlasování ve volbách uprostřed funkčního období prezidenta (midterm election).

Obecný obraz je, že jednotlivci, kteří věří v sebe a věří, že jsou lepší než ostatní, se více účastní politického procesu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5943

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2020