Velký bariérový útes v Austrálii od roku 1995 přišel o polovinu korálů, uvádí studie

15. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Vědci tvrdí, že vysoké teploty oceánu mají vliv na velké i malé korály v hluboké i mělké vodě.

Nová analýza přichází se zjištěním, že živé koráli, které kdysi tvořili australský Velký bariérový útes, umírají kvůli klimatické krizi tak rychle, že za posledních 25 let jich zahynulo více než 50 procent.

Badatelský tým v letech 1995 až 2017 zkoumal korálová společenství a jejich velikost po celé délce útesu. Výzkumníci zjistili úbytek malých, středních a velkých korálů v hluboké i mělké vodě, a to prakticky u všech druhů.

Útes – zapsaný ve světovém dědictví UNESCO – byl velice těžce postižen rekordními teplotami, které v letech 2016 a 2017 způsobily masivní bělení korálů, informuje list Independent.

Podle různých studií byla v roce 2016 přibližně třetina světových korálových útesů zasažena bělením. V tomto roce uniklo bělení méně než 10 procent korálů na Velkém bariérovém útesu – ve srovnání s více než 40 procenty tamních korálů zachráněných v předchozích letech. I v následujícím roce docházelo k bělení korálů.

K bělení korálů dochází za situace, když přehřátí nebo příliš mnoho světla vystaví korály stresu. Výsledkem je, že koráli vylučují symbiotické řasy žijící v jejich pórech. Poté se korál úplně zbarví doběla. Tento proces nemusí korály nutně zabíjet. Mohou se po delší době zotavit, ale jsou zároveň mnohem zranitelnější.

Výsledky stude poukazují na úbytek populace korálů a zmiňují se o dalším bělení, ke kterému došlo počátkem tohoto roku na Velkém bariérovém útesu. „Zjistili jsme, že počet malých, středních a velkých korálů na Velkém bariérovém útesu od 90. let klesl o více než 50 procent,“ uvedl spoluautor studie, profesor Terry Hughes.

„K poklesu došlo v mělké i v hlubší vodě a prakticky u všech druhů – zejména však u rozvětvených a zploštělých korálů.“ Ti byli nejhůře ovlivněni rekordními teplotami, které vedly k masovému bělení v letech 2016 a 2017,“ sdělil profesor Hughes.

Rozvětvené a zploštělé koráli jsou důležité pro obyvatele útesů, jako jsou ryby. Ztráta těchto korálů znamená ztrátu přirozeného prostředí, což snižuje hojnost ryb a také produktivitu tamního rybolovu. Studie ukazují, že schopnost Velkého bariérového útesu se zotavit, jakož i jeho odolnost, je ve srovnání s minulostí ohrožena, protože je zde méně malinkých korálů a méně velkých rozmnožujících se korálů.

Autoři analýzy tvrdí, že je nutné, aby k dispozici byly lepší údaje o demografických trendech korálů. Konstatují, že klimatická krize stojí za zvýšenou frekvencí jevů, které narušují korálová společenství: příkladně vlny horka na moři. Studie zaznamenává prudké zhoršení korálových kolonií v severní a střední části Velkého bariérového útesu. To nastalo po masivním bělení korálů v letech 2016 a 2017. A jižní část útesu byla počátkem roku 2020 vystavena rekordním teplotám.

„Nemůžeme ztrácet čas, musíme co nejdříve prudce snížit emise skleníkových plynů," zdůrazňují autoři.


Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5064

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020