Novaku Djokovičovi hrozí pokuta nebo vězení za to, že ignoroval karanténu, i když byl pozitivní na covid

13. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
 
Novak Djokovič by mohl v Srbsku čelit pokutě nebo dokonce vězení poté, co se přiznal, že minulý měsíc nedodržoval karanténní opatření, i když byl nakažen covidem, uvedli právníci. Srbská premiérka  varovala, že Djokovićovo  chování se jeví jako "jasné porušení" pravidel.

Čtyřiatřicetiletý tenista narozený v Bělehradě usiluje o rekordní 21. grandslamové vítězství na Australian Open, kterážto soutěž začíná v pondělí, ale australská vláda, které se nelíbí jeho zdravotní výjimka z očkování, by ho mohla ještě deportovat.



 
Djokovič ve středu přiznal, že věděl, že měl pozitivní test, když se 18. prosince zúčastnil rozhovoru pro noviny a fotografování v srbské metropoli, a v prohlášení na sociálních sítích uvedl, že udělal "chybu v úsudku".

Právníci v Srbsku místním novinářům sdělili, že porušení přísných pravidel karantény v zemi je trestným činem podle článku 248 trestního zákoníku a hrozí za něj pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky - ačkoli pravděpodobnější jsou veřejně prospěšné práce.

V počátečních fázích pandemie bylo několik Srbů, kteří měli pozitivní test na covid, odsouzeno k trestu odnětí svobody až na tři roky za to, že se povinně 14 dní neizolovali, ačkoli novější odsouzení obvykle jsou pokuty ve výši přibližně 150 000 dinárů (asi 30 000 Kč).

Srbská premiérka Ana Brnabićová uvedla, že Djokovič by měl vysvětlit to, co označila za nejasnou situaci. "Pokud jste pozitivní, musíte se izolovat," řekla Brnabićová BBC a dodala, že pokud hráč porušil pravidla, ona se bude muset poradit s "příslušnými orgány".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10339

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022