Je pravda, že Putina ohledně situace na Ukrajině "dezinformovali"?

22. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Jedním z klíčových rozdílů mezi Putinovou válkou na Ukrajině a jeho dřívějšími válkami je to, že Kreml tvrdě pracoval na tom, aby zabránil vojenským velitelům v přístupu k médiím, které by umožnily tomu či onomu generálovi získat popularitu a být tak v pozici, kdy může Putina jakýmkoli způsobem ohrozit, píšou Andrej Soldatov a Irina Boroganová.

V dřívějších konfliktech Kreml umožnil vytvoření tiskových služeb, což znamenalo, že novináři mohli mít přístup k vyšším velitelům, což nevyhnutelně umožnilo, aby se objevily určité osobnosti. Ale tentokrát ne.

Zvláštní služby byly velmi překvapeny, že se jich Putin vůbec neptal na pravděpodobné důsledky války pro Rusko. Centrum je chtělo využít k jednání, ale ne k informování, což je další odraz obav kolem Putina, že se někdo stane alternativním zdrojem vlivu a dokonce moci.

Odráží to zřejmě i strach, který Putin vzbudil ve společnosti jako celku, ale stále existuje velké množství lidové nespokojenosti s válkou. Důvodem, proč Kreml nezahájil masové represe, je ale spíše nedostatek zdrojů.

Jakmile to bude zřejmé, síla strachu udržet lidi v pasivitě se sníží a režim bude vystaven riziku. V tuto chvíli Kreml není ohrožen; otázkou však zůstává, jak dlouho bude moci fungovat tak, jak je, bez konzultací a vzniku mnoha mocenských center, ale bez masových represí.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5205

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022