Snad přežijeme, když nám přece pomáhá ČEZ

20. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Zhlédl jsem hodinu po poledni v přímém přenosu tiskovou konferenci pana ministra průmyslu s panem šéfem ČEZu. Zaujalo mne pár věcí. Především určitá servilita pana ministra vůči již zmíněné společnosti. Jako by skutečně platilo to, co se říká už mnoho let, že totiž v ČEZku vládne ČEZ, vláda je jen takový apendix. Pan ministr kromě důkladného díkůvzdání ČEZu zmínil také to, že ČR je závislá na ruském plynu z asi 98% a že právě svitla naděje, jak zhruba třetinu této závislosti odstranit.

Naděje spočívá v tom, a to byl také důvod uspořádání tiskové konference, že ČR získá za slušnou cenu terminál na zkapalněný plyn v Nizozemí. Považte, historická chvíle: naše země dělá strategický krok mimo V4, bude tedy závislá na jedné z centrálních zemí Unie, na zemi skutečně demokratické a integrované (je pravda, že už nějakou dobu k nám ruský plyn teče prakticky všechen přes Německo, takže to je také ukotvení mimo V4, ale dosud spíše neviditelně samozřejmé). Vše je prý výsledkem jednání s nizozemskou státní energetickou firmou. Kde se nám ale poděl volný trh, který prý umí vyřešit cokoli?

Volný trh ovšem řeší aspoň dostupnost plynu na světových burzách, protože podle pana ministra i pana generálního ředitele platí, že sehnat ve světě plyn není ten hlavní problém – hlavní problém je prý to, jak ho dostat do ČR. Je tu jen drobný detail: cena. Pan ministr prohlásil, že pokud Rusko zavře kohoutky s plynem trvale, tak ceny budou dále stoupat, ale že někdy jistě zase klesnou. Musíme mu poděkovat za naději. V kontextu předchozí reportáže na ČT24, kde se vyjadřovala jednatelka pekárny, že jim náklady na energie vzrostly o více než 500% (ano, pětkrát), jsem si uvědomil, že přestávám mít představivost pro ceny plynu ještě vyšší. Pan ministr byl ovšem na tiskovce velmi klidný a měl radost z toho, že se snad, pokud vše půjde dobře, podaří nahradit asi třetinu naší plynové závislosti na Rusku.

Možná by pak bylo dobré zvážit nějaké děkovné průvody s mávátky jako poděkování ČEZu za to, že nám zachránil republiku a holé živobytí. I když kdo ví, zda přežijeme.



3
Vytisknout
8651

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022