Jak zabránit vzniku americké teokracie

21. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Ještě před měsícem jsme žili ve světě, kde měli všichni Američanky právo sami se rozhodnout, zda budou pokračovat v těhotenství. Pro velkou část země je to již minulost.

Ještě před několika týdny mohly jednotlivé státy zavést alespoň nějaká zdravá omezení nošení zbraní. Zaměstnanci veřejných škol nemohli studentům vnucovat své náboženské praktiky. A Agentura pro ochranu životního prostředí mohla zadržet klimatickou katastrofu regulací emisí uhlíku z uhelných elektráren, které ohřívají planetu.

Díky děsivému uchopení moci konzervativci z Nejvyššího soudu bylo i toto všechno zničeno. Nejvyšší soud naznačil, že právo týkající se užívání antikoncepce, uzavření sňatku bez ohledu na sexuální orientaci, a dokonce právo na volbu politických zástupců by mohly být další na řadě.

Jak jsme se dostali až sem? Republikáni desítky let podváděli a získali většinu u Nejvyššího soudu, která prosazuje extremistickou agendu, místo aby vykládala zákony, informuje Mitchell Zimmerman.

Když se v roce 2000 na Floridě odehrály velmi těsné prezidentské volby, pět republikánských soudců zastavilo sčítání hlasů a ukradlo volby pro muže, kterého většina voličů odmítla - George W. Bushe. Bush na oplátku jmenoval pravicové soudce Johna Robertse a Samuela Alita.

V roce 2016 se republikánský Senát vzepřel ústavě, když odmítl nechat prezidenta Obamu obsadit volné místo u Nejvyššího soudu. Senát místo toho nechal jiného voliči odmítnutého prezidenta - Donalda Trumpa - dosadit pravicového Neila Gorsucha. A nakonec - přestože probíhalo hlasování ve volbách 2020 - republikáni narychlo schválili jmenování Amy Coney Barrett.

Takže nyní máme tvrdě pravicový Nejvyšší soud.

Potřebujeme spravedlivou rovnováhu sil - a nemáme desítky let na to, abychom věci napravovali. Potřebujeme ihned rozšířit Nejvyšší soud, abychom měli 13 soudců, kteří věří v soukromí, kteří dovolí naší vládě chránit naše děti před masakry střelnými zbraněmi a kteří schválí rozumná opatření k ochraně naší budoucnosti před klimatickými změnami.

Republikánští politici budou tvrdit, že změna počtu soudců představuje "politizaci" soudu. Ale jsou to právě republikány jmenovaní soudci, kteří vstoupili do politiky, rozpoutali řádění milovníků zbraní, vetovali regulace týkající se klimatických změn, rušili práva na potrat a ohrožovali další osobní svobody.

Jejich nejnovějším projektem je ničení moci regulačních úřadů. Zůstane nám vláda, která nedokáže zakázat nebezpečné léky a kontaminované potraviny, nedokáže ochránit zaměstnance před nebezpečím na pracovišti a nedokáže omezit emise uhlíku.

Pokud dovolíme, aby to tak pokračovalo, bude náš politický systém mnohem více připomínat íránskou teokracii. Spojené státy má stejně jako Írán volby. Reakční fundamentalističtí náboženští vůdci však určují pravidla voleb, rozhodují o tom, kdo může kandidovat, a často ruší rozhodnutí zvolené vlády.

Zdá se, že šest konzervativních soudců Nejvyššího soudu je rozhodnuto hrát tuto roli i v našem systému. Nejlepším způsobem, jak omezit moc našich vlastních fundamentalistů, je tedy rozšířit Nejvyšší soud.

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

 

1
Vytisknout
8798

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022