Útok na Oděsu ukázal, že dohody s teroristickým Ruskem postrádají smysl

23. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Půl dne po podepsání dohody o exportu ukrajinského obilí Rusko v Oděse zaútočilo na terminál, jehož prostřednictvím měl vývoz mezinárodně žádané komodity probíhat. Syrská opozice, která má s dohodami s Moskvou léta hořkých zkušeností, poté nehnula ani brvou, protože moc dobře zná, jak to v podobných případech chodí. A nedá se ani říci, že by překvapeni byli sami Ukrajinci. - Jediný, kdo se zdá být opravdu překvapen, je ona nenapravitelně hňupská část západních elit, která nehledě na libovolná fakta stále dokola omílá "diplomatické řešení" ruské invaze na Ukrajinu. 

Vladimir Putin mluvívá hodně - a často velice srozumitelně. Například o tom, že dělí státy na velmoci a kolonie. Ukrajina, jejíž existenci jako státu Putin popírá, je ovšem pro něj pouhou kolonií. Proto musí strpět, že "velmoc" Rusko nedodrží dohodu uzavřenou s ní už po 12 hodinách.


Nejde totiž o jakkoliv vymahatelnou dohodu formálně rovných partnerů, jak si představují nenapravitelní hňupové, ale o dokument, jehož okamžitým roztrháním Moskva dokazuje, že se nenechá ve své velmocenské libovůli ničím omezovat. Přesně tak, jak to naznačila už v hanopisech odesílaných západním vládám před 24. únorem.

Hledat jakákoliv "sofistikovaná" jiná vysvětlení barbarského chování Moskvy, nebo dokonce fantazírovat o "vině NATO" za ruskou invazi, ovšem vyžaduje výrazně nadprůměrnou dávku zabedněnosti.

***

Na Blízkém východě a v Africe, kde Kreml právě rozjíždí masivní dezinformační ofenzívu, bude prezentovat selhání dohody o vývozu ukrajinského obilí, kterou nikdy nehodlal dodržet, jako vinu Západu. Bude místním tvrdit, že nehladoví kvůli ruskému terorismu, ale proto, že se Kyjev a západní vlády nechtějí rozumně dohodnout.

Dost málo přitom záleží na tom, co se doopravdy děje. Ať už si totiž o obyčejných obyvatelích Blízkého východu a Afriky myslíte cokoliv, rozhodně o velké většině z nich nelze říci, že by nějak vynikali v mediální gramotnosti.

Usilovat o jakékoliv další "dohody" s mstivým Ruskem navzdory slabomyslným úvahám Berlína, Paříže a po pádu Draghiho vlády brzy i Říma nedává žádný smysl - pokud mu ovšem nehodláte poskytnout další příležitost k demonstraci naprosté libovůle a nevymahatelnosti libovolného mezinárodního závazku, který by Moskva formálně převzala. Car býval absolutním vládcem a jakékoliv závazky ho nepřijatelně omezovaly. Putin, který se považuje za ekvivalent cara, vnímá jako ponížení, že by se měl nechat vázat smlouvou s nějakou "druhořadou" zemí, nebo dokonce ukrajinským "nestátem".

Jediná dohoda s teroristickým Putinovým Ruskem, která by opravdu dávala smysl, by byla dohodou o bezpodmínečné kapitulaci.

Jestliže si západní elity budou dál nalhávat cokoliv jiného, jsou na nejlepší cestě k vlastní porážce a autodestrukci svých politických režimů.

2
Vytisknout
6934

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022