Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila 45 bezpilotních letounů íránské výroby

1. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
- Trosky íránského dronu sestřeleného v noci v Kyjevě. Je na nich napsáno: Šťastný nový rok!


- Ukrajina uvedla, že její síly protivzdušné obrany zničily 45 bezpilotních letounů íránské výroby, z toho 32 v Kyjevě během několika hodin  v době, kdy se její občané pokoušeli přivítat nový rok. Podrobnosti zveřejnilo na Twitteru ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost.

- Zelenského novoroční projev:


- V centrální Moskvě večer na Silvestra policie zatýkala z neznámých důvodů lidi. Také v Petrohradě.  Režim se svých občanů bojí:

- Prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu prohlásil, že jeho jediným přáním pro Ukrajince do roku 2023 je vítězství. "Chci nám všem popřát jediné - vítězství," řekl ve videoposelství těsně před půlnocí, kdy Ukrajinci oslavili první nový rok od invaze. Zelenskij zopakoval, že zůstane se svým lidem, dokud bude bojovat za svobodu. "Bylo nám řečeno, abychom se vzdali. Zvolili jsme protiútok," řekl. "Jsme připraveni za svobodu bojovat. Protsme všichni  tady. Já jsem tady, my jsme tady, vy jste tady, každý je tady. Všichni jsme Ukrajina."

- Ruští vlůdci vydali před novým rokem řadu drzých poselství. Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko se "nikdy nevzdá" Západu a bojuje za svou "vlast, pravdu a spravedlnost ... aby byla zaručena bezpečnost Ruska". Jednalo se o jeho nejdelší novoroční projev za dvě desetiletí v čele země.

Ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že vítězství Ruska nad Ukrajinou je "nevyhnutelné".

Rusko v sobotu vypálilo na ukrajinské cíle více než 20 řízených střel, které v hlavním městě Kyjevě zabily nejméně jednoho člověka a dalších 20 lidí zranily. Čtrnáct zraněných bylo po druhém velkém raketovém útoku Moskvy během tří dnů převezeno do nemocnice a nejméně jeden byl v kritickém stavu.

Jednou ze zasažených budov byl hotel a obytná čtvrť v centru a na západě města. Zasaženými oblastmi Kyjeva byly Solomjansk, Solomjan, Pečersk a Holosijivsk.

Mezi zraněnými byl i japonský novinář, který o konfliktu informoval a který v hotelu pobýval. V první vlně bylo slyšet sérii deseti výbuchů.

Útoky napodobily ty, které se odehrály na Štědrý den, kdy se Rusko snaží poškodit ukrajinskou morálku před svátky.

Šest lidí bylo zraněno v jižní oblasti Mykolajiv, další dva lidé byli zraněni ve městě Chmelnyckyj na západě země.

Ve městě Záporoží na jihu země byly poškozeny domy.

V Kyjevě stále fungují dodávky vody a elektřiny, ačkoli některé z nich byly preventivně vypnuty kvůli leteckému poplachu.

- Ukrajinská první dáma útoky odsoudila. Olena Zelenská, manželka Volodymyra Zelenského.

-  Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusko možná připravuje nový mobilizační rozkaz a do týdne by mohlo uzavřít své hranice pro muže způsobilé k boji.

- Rusko a Ukrajina si vyměnily více než 200 zajatých vojáků.

- Spojené státy jsou znepokojeny spojenectvím Číny s Ruskem v době, kdy Moskva pokračuje v invazi na Ukrajinu, uvedly USA poté, co prezidenti Ruska a Číny, Vladimir Putin a Si Ťin-pching, v pátek uskutečnili videokonferenci.

- Ruské úřady oznámily, že vojáci a státní zaměstnanci nasazení na Ukrajině budou osvobozeni od daně z příjmu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4580

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023