Američtí výrobci zbraní od vypuknutí ruské invaze hlásí rekordní objednávky

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Několik největších amerických obranných společností tento týden ohlásilo rekordní nárůst nových zakázek, protože válka na Ukrajině nadále podněcuje masivní nárůst poptávky po zbraních, informuje web Responsible Statecraft.

Generální ředitel společnosti Lockheed Martin Jim Taiclet ve středečním proslovu o výsledcích hospodaření sdělil investorům, že objem nevyřízených zbrojních zakázek jeho společnosti vzrostl na 150 miliard dolarů ze 135 miliard dolarů v roce 2021, což je skok, který "byl způsoben rekordními objednávkami". Lockheed vyrábí několik zbraní, po kterých je od vypuknutí brutální ruské invaze velká poptávka, včetně raket Javelin a vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů (HIMARS).

Společnost General Dynamics, která vyrábí tanky Abrams a obrněná vozidla Stryker, oznámila, že její nevyřízené zakázky dosáhly "historického maxima" 91,1 miliardy dolarů, což představuje čtyřprocentní nárůst oproti roku 2021. Sektor raket a obrany společnosti Raytheon Technologies získal v roce 2022 "rekordní objem" 34 miliard dolarů. Celkový objem nevyřízených zakázek společnosti Raytheon v sektoru obrany dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 70 miliard dolarů, což představuje desetiprocentní skok oproti loňskému roku.

"Naše výrobky a technologie se významně podílely na obraně obyvatel Ukrajiny," tvrdí generální ředitel společnosti Raytheon Greg Hayes. Provozní ředitel společnosti Raytheon Chris Calio později v hovoru poznamenal, že "vzhledem ke zvýšenému a stále složitějšímu prostředí hrozeb se očekává, že náš objem nevyřízených zakázek bude i nadále růst".

Nárůst nových zakázek pochází částečně z objednávek na doplnění zásob Spojených států a jejich spojenců v NATO, kteří od loňského roku poskytli Ukrajině zbraně za desítky miliard dolarů. Hayes ve středu uvedl, že zatím bylo rozděleno pouze 6 miliard dolarů v rámci kontraktů na doplnění zásob, přičemž toto číslo pravděpodobně v příštím roce vzroste vzhledem k tomu, že Kongres vyčlenil na úsilí o vyzbrojení Ukrajiny a obnovu amerických zásob více než 30 miliard dolarů.

A jak nedávno poznamenala redakce listu Washington Post, nejnovější rozpočet Pentagonu "učiní mnohem víc než jen to, že doplní americké zásoby". "Pentagon pokládá základy pro značně revitalizovanou obrannou průmyslovou základnu, a činí tak s ohledem na Čínskou lidovou republiku," napsal Post.

Pozoruhodné je, že tyto tři společnosti, které jsou z velké části závislé na státních zakázkách financovaných daňovými poplatníky, se v roce 2022 rovněž pochlubily vysokými dividendami a zpětnými odkupy akcií. Celkem dodavatelé věnovali akcionářům 19,6 miliardy dolarů, přičemž jen Lockheed utratil 11 miliard dolarů, jak v Responsible Statecraft uvedl Eli Clifton.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4559

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023