Ultrazpracované potraviny působí nejrůznější rakoviny

1. 2. 2023

čas čtení 5 minut
 
 
Nová studie zjistila, že riziko vzniku rakoviny a úmrtnost na ni, zejména na rakovinu vaječníků, stoupá s tím, jak se konzumuje více ultrazpracovaných potravin

 

Podle nové studie provedené na více než 197 000 osobách ve Velké Británii, z nichž více než polovinu tvořily ženy, zvyšuje konzumace většího množství ultrazpracovaných potravin riziko  úmrtí na rakovinu, zejména rakovinu vaječníků.


Jak se stravovat, abyste žili déle, říká nová studie

Mezi nadměrně zpracované potraviny patří balené polévky, omáčky, mražená pizza a hotová jídla, ale také hot dogy, párky, hranolky, limonády, sušenky, dorty, cukrovinky, koblihy, zmrzlina a mnoho dalších.

"Ultrazpracované potraviny se vyrábějí z průmyslově vyráběných surovin a často se v nich používají potravinářská aditiva k úpravě barvy, chuti, konzistence, textury nebo k prodloužení trvanlivosti," uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie dr. Kiara Changová, pracovnice Národního institutu pro výzkum zdraví a péče na Škole veřejného zdraví Imperial College v Londýně.

 

"Naše tělo nereaguje na tyto ultra zpracované přísady a aditiva stejně jako na čerstvé a výživné minimálně zpracované potraviny," uvedla Changová.

Lidé, kteří jedí více ultra zpracovaných potravin, však mají také tendenci "pít více perlivých nápojů a méně čaje a kávy, stejně jako méně zeleniny a dalších potravin spojených se zdravým stravovacím režimem," uvedla  Duane Mellor, registrovaná dietoložka a vedoucí pedagogický pracovník na Aston Medical School v Birminghamu ve Velké Británii.

"To by mohlo znamenat, že se nemusí jednat o účinek samotných ultra zpracovaných potravin, ale spíše o vliv nižšího příjmu zdravějších potravin," uvedla Mellorová, která se na studii nepodílela.

Riziko se zvyšuje s konzumací

Studie, která byla v úterý zveřejněna v časopise eClinicalMedicine, zkoumala souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a 34 různými typy rakoviny v průběhu 10 let.

Výzkumníci zkoumali informace o stravovacích návycích 197 426 osob, které jsou součástí britské Biobanky, rozsáhlé biomedicínské databáze a výzkumného zdroje, který sledoval obyvatele v letech 2006-2010.

Množství ultrazpracovaných potravin, které lidé ve studii konzumovali, se pohybovalo od nejnižšího 9,1 % do nejvyššího 41,4 % jejich stravy, zjistila studie.

Stravovací návyky pak byly porovnány s lékařskými záznamy, v nichž byly uvedeny diagnózy i úmrtí na rakovinu.

Každé 10% zvýšení konzumace ultrazpracovaných potravin bylo spojeno s 2% zvýšením rizika vzniku jakéhokoli druhu rakoviny a 19% zvýšením rizika diagnózy rakoviny vaječníků, uvádí se v prohlášení vydaném Imperial College London.

Studie zjistila, že se zvýšil i počet úmrtí na rakovinu. S každým dalším 10% zvýšením spotřeby ultrazpracovaných potravin se riziko úmrtí na jakoukoli rakovinu zvýšilo o 6 %, zatímco riziko úmrtí na rakovinu vaječníků vzrostlo o 30 %, uvádí se v prohlášení.

"Tyto souvislosti přetrvávaly i po úpravě na řadu sociodemografických faktorů, kuřácký status, fyzickou aktivitu a klíčové stravovací faktory," napsali autoři.

Pokud jde o úmrtí na rakovinu u žen, rakovina vaječníků je na pátém místě a "má na svědomí více úmrtí než jakákoli jiná rakovina ženského reprodukčního systému", upozornila Americká onkologická společnost.

"Tato zjištění doplňují předchozí studie, které ukazují souvislost mezi větším podílem ultrazpracovaných potravin ve stravě a vyšším rizikem obezity, infarktu, mrtvice a cukrovky 2. typu," uvedl Simon Steenson, odborník na výživu z Britské nadace pro výživu, charitativní organizace částečně podporované výrobci a producenty potravin. Steenson se na nové studii nepodílel.

"Důležitým omezením těchto předchozích studií a dnes zveřejněné nové analýzy však je, že výsledky jsou pozorovací, a neposkytují tedy důkaz o jasné příčinné souvislosti mezi ultrazpracovanými potravinami a rakovinou nebo rizikem dalších onemocnění," uvedl Steenson.
 
Konzumenti ultrazpracovaných potravin s vysokou spotřebou méně často provozovali fyzickou aktivitu a častěji byli klasifikováni jako obézní. Studie zjistila, že tito lidé měli také nižší příjmy a vzdělání a žili v nejvíce znevýhodněných komunitách.

Tento nejnovější výzkum není první, který ukazuje souvislost mezi vysokým příjmem ultrazpracovaných potravin a rakovinou.

Studie z roku 2022 zkoumala stravu více než 200 000 mužů a žen ve Spojených státech po dobu až 28 let a zjistila souvislost mezi ultrazpracovanými potravinami a rakovinou tlustého střeva a konečníku - třetí nejčastěji diagnostikovanou rakovinou ve Spojených státech - u mužů, nikoli však u žen.

A existují "doslova stovky studií, (které) spojují ultrazpracované potraviny s obezitou, rakovinou, kardiovaskulárními chorobami a celkovou úmrtností," uvedla již dříve pro CNN Marion Nestle, emeritní profesorka výživy, potravinových studií a veřejného zdraví na New York University Paulette Goddard.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
7823

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023