Čeká Moskvu vzpoura kolonií?

27. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Vladimir Putin opakovaně prohlásil, že Ukrajina existuje jen proto, že Lenin založil Ukrajinskou SSR. Taková prohlášení znepokojují lidi v neruských republikách, jejichž státní struktury byly také zřízeny bolševickým vůdcem, upozorňuje Jelena Solovjovová.

Někteří z Nerusů se obávají, že to, co Putin nyní dělá na Ukrajině, bude i zahájením nového útoku na jejich republiky, což je obava, která byla umocněna sílícím rabováním zdrojů ze strany Moskvy a jeho instalace outsiderů k jejich provozování.

Sílí pocit, že jsou to kolonie, zvláště v případech, jako je republika Komi, kde panuje pocit, že "my posíláme všechny naše zdroje do Moskvy a Moskva nám posílá své odpadky".

Tyto obavy v posledním roce narostly v hněv, a to nejen kvůli Putinovým komentářům o Ukrajině, ale také proto, že se množí důkazy, že ruští demografové zfalšovali výsledky sčítání v roce 2021 a uměle snižovali počet příslušníků národa Komi tím, že odmítli uvést je jako takové nebo je dokonce uvedli jako etnické Rusy.

V důsledku toho dochází v místech jako Republika Komi a dalších neruských republikách ke splynutí ekologických a ekonomických zájmů s politickými, což bylo prozatím zastíněno protesty proti Putinově válce na Ukrajině.

Aniž by přitahovala velkou pozornost mimo republiku, národnostní otázka v Komi jako celku se stala tak citlivou, že jakýkoli další tlak z centra může a bude vyvolávat stále zuřivější odezvu, čímž se současný slabý var proměňuje v něco radikálnějšího.

Může být oddělení republiky od Ruska důsledkem antikoloniální rétoriky, kterou nyní slyšíme v Komi? Teoreticky ano. Formálně republika již existuje jako státní útvar, včetně ústavy. Z geografického hlediska se ale může ukázat, že je v pozici enklávového státu obklopeného ruskými územími.

Vnitřní poptávka po státnosti v Komi zatím není tak velká. Skutečné požadavky na větší federalizaci a větší ekonomické a politické svobody však existují - a jakmile federální vláda začne slábnout, bude se republika spolu s dalšími regiony a republikami aktivněji snažit získat zpět svá práva.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4893

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2023