Strach z dezinformací v době umělé inteligence

29. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Nová generace umělé inteligence změní naše životy – a také způsob, jakým se informujeme. Umělá inteligence ChatGPT však stále produkuje nejrůznější pochybné informace – včetně konspiračních teorií všeho druhu, píše Christian Meier. 

Náš vztah k umělé inteligenci je rozpolcený – na jedné straně se oslavuje technologický pokrok, na druhé straně se rozdmýchávají obavy. V sérii testů americké organizace nyní vyšlo najevo, že verze 4 ChatGPT na v7yvu produkuje četné příběhy, jako jsou konspirační narativy - aniž by naznačovaly, že se jedná o fakticky vyvrácenou informaci. Předchozí verze ChatGPT 3.5 byla v tomto ohledu lépe vyškolena.

Je příznačné, že tento týden noviny "Bild" zjistily, že umělá inteligence také na vyžádání poskytuje nesprávné informace – a dokonce poskytuje internetové odkazy, které ve skutečnosti neexistují. Vývojáři AI budou muset do svých aplikací integrovat ověřování faktů – protože v současném světě spolu média a umělá inteligence vzájemně souvisí.

To odpovídá nedávnému průzkumu Adenauerovy nadace, podle kterého je strach z dezinformací rozšířen mezi obyvatelstvem. Zároveň podle průzkumu Infratest Dimap klesla za poslední tři roky důvěra obyvatelstva v důvěryhodnost politického zpravodajství ARD a ZDF ze 78 na 70 %. To je stále přijatelná hodnota – ale přesto musí dát těm, kdo jsou zodpovědní za provozovatele vysílání, kteří považují vysílací poplatek za "demokratickou daň", podnět k zamyšlení.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5115

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2023