Kompromis s Putinem je nemožný. Považuje "euroatlantickou civilizaci" za smrtelné ohrožení

29. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Putin posílá lidi do vězení, protože jeho válku na Ukrajině nazývají válkou místo "speciální vojenskou operací". A je to jen další příklad toho, proč je kriticky důležité nazývat věci pravými jmény, aby bylo možné rozpoznat, jak nebezpečné jsou a jak je lze porazit, říká Alexandr Skobov.

Pokud to člověk udělá na globální úrovni, snadno zjistí, že Putin a jeho režim mají stejné základní cíle jako Hitler a nacisté - a že Kreml nyní skutečně považuje euroatlantickou civilizaci za svého "existenčního nepřítele", jehož musí porazit nebo být poražen.

Putin sdílí s Hitlerem několik základních přesvědčení, které je oba staví do rozporu s demokratickým Západem: Přesvědčení, že svět je místem věčného boje o nadvládu, ignorování zákonnosti, popírání rovnosti lidí a zemí, ochotu upírat některým subjektivitu a nedostatek víry v demokracii. Je to systém, který oba diktátoři považují za manipulovaný "plutokracií".

Stejně jako Hitler, i Putin s pomocí gigantické propagandistické mašinérie, která využívá versailleského syndromu, jímž obě země trpěly, i radikálních konzervativních myšlenek z devatenáctého století, které zdůrazňují jedinečnost německé společnosti u Hitlera a ruské u Putina, vnutil celé společnosti tento pohled.

Putin opět jako Hitler využívá pravomoci státu k potlačení jakýchkoli neshod a ke snaze zvrátit mezinárodní pořádek, aby se dnešní ruský vůdce, jako ten německý před téměř stoletím, mohl pokusit vnutit světu svá vlastní pravidla, aby ho mohl ovládnout.

Putinův režim skutečně považuje euroatlantickou civilizaci za svého existenčního nepřítele, stejně jako Hitler považoval Británii a ostatní demokracie za své smrtelné nepřátele. To vše znamená, že je zcela na místě nazvat Putinův režim nacistickým a Vladimira Putina novým Hitlerem.

Putinonacisté jsou upraveni a přizpůsobeni podmínkám postindustriální éry. Ale jejich podstata je stejná, jako u jejich předchůdců.

Současný světový řád nastolili ti, kteří porazili Hitlera. Vycházeli přitom z názoru, že Hitlerův systém byl absolutní zlo a že jeho systému nesmí být nikdy dovoleno vrátit se. Dnes však probíhá válka o světový řád. A pro úspěšné zvládnutí této války musí být hrozba rozpoznána a pojmenována.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4905

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023