Šéf americké dopravy řekl, že se žádné uzemněné letadlo Boeing 737 Max 9 nevrátí do vzduchu, "dokud to nebude bezpečné"

11. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Pete Buttigieg říká, že neexistuje žádný časový plán návratu letadel. Firma  Alaska Airlines oznámila zrušení 110-150 letů každý den

Generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun v úterý přiznal "naši chybu" poté, co se minulý týden během letu společnosti Alaska Airlines utrhl panel kabiny letounu 737 Max 9. Firma pak přiznala, že panel "zřejmě nebyl vůbec řádně připevněn". Zřejmě vůbec nebyl přišroubován.  Akcie firmy Boeing poklesly o 10 procent.




.Zpráva o hromadném rušení letů přišla poté, co se na internetu široce rozšířilo video ukazující díru v letadle společnosti Alaska Airlines 1282, kde se uprostřed letu mezi Portlandem ve státě Oregon a Ontariem v Kalifornii dramaticky oddělil a odpadl panel dveří. Letadlo bylo typu 737 Max 9.

Jak je vidět na videu, incident  byl chaotický a vyděsil cestující na palubě. Jeden z teenagerů uvedl, že mu při vypadnutí panelu ze stěny letadla vichr serval  košili  z těla. Naštěstí se zachránil, protože měl zapnutý bezpečnostní pást. Ze stropu letadla se spustily kyslíkové masky a v celém letadle byl ostrý vítr.

Cestující, kteří hovořili se stanicí CBS, popsali zvuk odlétajícího panelu jako "opravdu hlasitý třesk".

Jako zázrakem bylo sedadlo vedle zejícího otvoru v letadle prázdné a všichni na palubě se zachránili poté, co byl let přesměrován zpět na mezinárodní letiště v Portlandu.

Generální ředitel Boeingu Dave Calhoun se omluvil za chyby amerického výrobce letadel a sdělil zaměstnancům, že společnost zajistí, aby se nehoda, jako byl odpadnutí  panelu, "již nikdy nemohla opakovat".


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2859

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024