V Rusku zabavili obří zásilku kokainu z Nikaraguy

12. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Celníci spolu s příslušníky FSB zabavili ve Velkém petrohradském přístavu více než tunu kokainu. Droga byla nalezena na palubě lodi z Nikaraguy: Byla zabalena v briketách s nápisy Dior a BBB, ukrytých v nákladním kontejneru.

Podle celní služby činí cena za takovou šarži kokainu na černém trhu 11 miliard rublů. Trestní řízení bylo zahájeno pod článkem "Pašování drog ve zvláště velkém měřítku". Trest podle něj stanoví trest odnětí svobody až na doživotí.

Nikaragua je jedinou latinskoamerickou zemí, která uznala anexi Krymu Ruskem v roce 2014. Hlasovala také proti rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující anexi dalších čtyř regionů Ukrajiny na podzim roku 2022.

Není to poprvé, co celníci zastavili pašování drog v petrohradském přístavu. Na konci roku 2023 příslušníci FCS zadrželi více než 100 kg kokainu nalezeného na lodích z Belgie. Prášek byl ukryt v kontejnerech s banány. V souvislosti s incidentem byla zahájena dvě trestní řízení.

V září bylo na lodi z Lotyšska nalezeno 8 kg kokainu. A v červnu bylo ve stejném přístavu zabaveno 50 kilogramů podobné drogy ukryté v chladírenských banánových vozech. Náklad putoval z Afriky do Uzbekistánu na cestě přes Evropu.

Podle posledních dostupných statistik Federální celní služby celníci od ledna do září 2023 zabavili celkem více než 22 tun omamných látek, což je téměř o 16 % více než ve stejném období předchozího roku. Hašiš a hašišový olej tvořily více než 1,6 tuny, zajištěno bylo také 316 kg kokainu a 19 tun prekurzorů omamných látek.

Poslední velká zásilka kokainu zadržená v Moskvě byla hlášena koncem prosince loňského roku. Poté příslušníci FSB zadrželi muže a ženu při činu - bylo jim zabaveno 673 kg kokainu. Velkoobchodní náklady na takovou šarži v Rusku přesahují 2,5 miliardy rublů, maloobchodní náklady jsou nejméně 6,5 miliardy rublů. Podle FSB byla droga přivezena z Latinské Ameriky k dalším dodávkám do zemí EU.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2016

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024