Výsledky předběžného zkoumání potvrzují, že raketa odpálená Ruskou federací na Charkov 2. ledna pochází z KLDR

12. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Generální prokuratura obdržela první důkazy o možném použití raket z KLDR agresorskou zemí Ruskou federací ve válce proti Ukrajině. Oznámil to 11. ledna ve vysílání Suspilne ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

"Výsledky předběžného vědeckého a technického zkoumání potvrzují, že raketa odpálená 2. ledna na centrální část Charkova je raketa krátkého doletu, kterou vyvinula Severní Korea," řekl Kostin.

K podobným závěrům podle něj došli i vojenští experti meziresortní pracovní skupiny v rámci UCP, kteří byli také na místě a vzali části rakety k analýze.

"Nyní probíhá komplexní komisionální šetření, které by mělo tuto skutečnost konečně potvrdit," zdůraznil Kostin.

O tom, že Ruská federace již dostává desítky balistických raket a odpalovacích zařízení z KLDR, informoval 4. ledna deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované americké představitele. Deník The Washington Post s odvoláním na údaje amerických zpravodajských služeb, které publikaci poskytli dva američtí představitelé, poznamenal, že Rusko začalo odpalovat balistické rakety předané Severní Koreou na Ukrajinu. Tuto informaci potvrdil Bílý dům s tím, že Ruská federace odpálila balistickou raketu přijatou z KLDR na Ukrajinu 30. prosince 2023 (dopadla na otevřené prostranství) a poté znova o několik dní později.

Mluvčí Charkovské oblastní prokuratury Dmytro Čubenko 6. ledna uvedl, že ocasní část rakety, která zbyla po útoku na město, je pro Iskander atypická. Prokuratura naznačila, že Ruská federace přešla na lehkomyslnou výrobu raket, nebo by se mohlo jednat o raketu vyrobenou jinou zemí. Jak zástupce poznamenal, podle fotografie z internetu jsou trosky velmi podobné obrázkům raket ze severokorejských přehlídek.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2261

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024