Panika z dospělých lidí na amerických dětských hřištích i jinde, kde jsou děti

29. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Město New York to bere s dětskou bezpečností opravdu vážně. V červnu dala tamní policie pokutu dvěma ženám za to, že jedly koblihy na lavičce jednoho z dětských hřišť. Ne snad proto, že by dávaly dětem špatný příklad tím, že se živily tučným jídlem, i když další pár žen na blízké lavičce živící se koblihy dostal pokutu také. Ty čtyři ženy, které si koupily koblihy v donut shopu přes silnici od hřiště, se provinily proti stejnému městskému nařízení jako sedm mužů loni v zimě, kteří na lavičkách hráli šach.

Hladové ženy i šachisti přehlédli značky u vchodů na dětské hřiště, které zakazují vstup dospělým, kteří nejsou doprovázeni dítětem. Jedná se o bezpečnost dětí, ale newyorská spisovatelka Lenore Skenazyová, autorka knihy Free-Range Kids (Děti ve volném výběhu) a pořadatelka nadcházejícího televizního programu Bubble Wrap Kids (Děti v umělé bublině) charakterizovala pokuty slovy, že se jedná o protipedofilní paniku. Dodala, že dnes považuje veřejnost za pedofila každého člověka, který nedokáže, že pedofilem není.

Pojídačky koblihů mají předvolání k soudu, aby se dozvěděly, jaké tresty jim budou vyměřeny. Další americká města jako Miami Beach a San Francisco také zakazují vstup na dětská hřiště dospělým lidem, kteří nejsou doprovázeni ditětem. Přestože tento zákaz zatím nebyl vyhlášen ve městě Pocatello (stát Idaho), duchem tohoto zákazu už město žije. V červenci se jedna matka ostře obořila na staršího muže, který fotografoval na dětském hřišti a odehnala ho pryč. Zpráva se o tom dostala do místních novin a to vyburcovalo policii, aby zahájila pátrání po podezřelém muži, který "fotografoval děti a jezdil v hnědém vanu". Krátce na to se policii přihlásil "viník". Fotografoval svého vnuka a jediným důvodem, proč z hřiště odešel, byl způsob, jakým na něho žena křičela. Ze strachu se zřejmě ani nebránil.

Omezení vyhlášená pro dospělé na dětských hřištích se rozšířila i do dalších míst, včetně knihoven. Některé začaly zakazovat vstup dospělým bez doprovázejícího dítěte do oddělení, kde jsou vystaveny knihy pro děti. V jedné knihovně ve státu Pennsylvánie omezují i rodiče - zakazují jim používat záchod, jestliže je k němu nedoprovázejí jejich děti. Loni jela jedna starší manželská dvojice na Floridě 160 km, aby navštívila "Muzeum dětí" v Miami, ale jela sama - bez jediného dítěte. Do muzea jí tedy nebyl vstup dovolen. Některá muzea dětí dospělým vstup povolují, jestliže se návštěvnící prokáží průkazem s fotografií jako je řidičský průkaz nebo cestovní pas. Tato podmínka platí i na akce, které jsou organizovány jen pro dospělé jako byla letošní výstava nazvaná "Wizard of Oz" (Kouzelník z Oz).

Tyto rozsáhlé akce proti pedofilům se v USA organizují v době, kdy klesá výskyt násilných zločinů včetně zločinů proti dětem. Podle zprávy amerického ministerstva spravedlnosti klesl počet zločinů proti dětem v období od r. 1990 do r. 2005 o 51%, ale Gallupův průzkum veřejného mínění ukázal, že se 74% Američanů domnívá, že takových zločinů hodně přibylo a že je tedy důvod k panice. Podle zprávy Cynthie Reynoldsové v kanadském týdeníku Maclean's je to velice špatná zpráva pro pojídačky koblihů a hráče šachu - ale další lidé dodávají, že je to i špatná zpráva pro samotné děti. Paní Skenazyová poznamenala, že ve chvíli, kdy začíná společnost zacházet s každým člověkem jakoby byl zločincem, naše společnost se rozpadá. "Jestliže bych mluvila za sebe", řekla paní Skenazyová, "přála bych si, aby několik žen sedělo na každém dětském hřišti, protože se jedná o další páry oči, které sledují, co se na hřišti děje".

0
Vytisknout
9596

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2011