Koho volit?

5. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 1 minuta

Milý pane Wagnere, chápu Vaše zhnusení současným politickým systémem a úrovní politické kultury v zemi. Souhlasím s Vámi, že až na vzácné výjimky je většinou volba nevolbou, kdy jednu tvář má nahradit tvář jiná, což je pohyb v bludném kruhu, a nikoli řešení.

Řešení pro všechny občany, kteří nemají koho volit, nabízí např. HzPD (Hnutí za přímou demokracii). Toto řešení spočívá v jednom důležitém bodě. Jít k volbám, nezůstat doma, nebýt pasivní. Nemusíte totiž nikoho volit, přesto můžete vyjádřit svůj názor na politiku a politický systém jako takový. Pokud tedy chcete. Stačí do urny hodit lístek natržený či přetržený -- více o tomto fenoménu píše na Britských listech mluvčí HzPD Milan Valach.

Jeho článek doporučuji Vám i nám všem ostatním, kdo nechceme pouze dokola u piva omílat, jak je všechno na nic. Máme volbu, a to volbu zásadní. Buď se o svůj osud nezajímat a nechat za sebe rozhodnout druhé, nebo jít svůj postoj deklarovat. To je ovšem zásadní kvalitativní rozdíl. Nejsme-li však ochotni se ani takto politicky angažovat, nezbývá než pogratulovat politickým elitám, že vládnou dobře. Dáváme pak za pravdu některým neoliberálům a jiným, kteří by si nejraději uzurpovali volební právo pouze pro sebe.

Uvědomit si, co je špatně, je vždy nesmírně důležité, ale bylo by špatné -- pro nás všechny, kdybychom v tomto stavu zakrněli. Nadáváním na poměry se nic nezlepší. Volby se blíží. Zamysleme se tedy, co chceme, a podle toho (ne)zůstavejme mimo.

0
Vytisknout
12417

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012