Britští konzervativci chtějí zakázat volný pohyb občanů EU pro Británii

7. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V předvečer výročního kongresu britské Konzervativní strany uvedl britský konzervativní premiér David Cameron v televizi, že jeho strana bude usilovat o zákaz volného pohybu občanů EU po Velké Británii, v přímém rozporu se zásadami EU. Především chce zabránit tomu, aby do Briánie měli přístup občané nových členských zemí EU, jako je Bulharsko a Rumunsko, ale chce zřejmě omezit i dosavadní právo občanů EU pracovat v Británii. V neděli dopoledne Cameron řekl v televizi:

"Věřím v jednotný trh, věřím ve svobodu projevu, ale před čtrnácti dny jsem navštívil dvě továrny a ptal jsem se tam: Kolik lidí zaměstnáváte z jiných zemí EU? Jaká je rovnováha? V jedné továrně to bylo šedesát procent, v druhé padesát procent. Proboha, my máme v naší zemi tolik nezaměstnaných, chceme poskytnout lidem kvalifikaci a dostat je zpět do zaměstnání. Musíme prosazovat, co je v zájmu Británie. Zavíráme falešné vysoké školy, které za labouristů dovolovaly lidem ze zahraničí sem přijet a předstírat, že tu studují, zatímco pracovali."

Cameron uvedl, že bude chtít "znovu vyjednat" vztah Británie k Evropské unii.

Britská konzervativní vláda nedávno odebrala licenci pro výuku zahraničních studentů londýnské metropolitní univerzitě a donutila asi 3000 tamějších zahraničních studentů, aby přešly na jiné školy, případně odcestovali ze země bez dokončeného univerzitního vzdělání. Od letošního školního roku budou britské imigrační úřady požadovat přísné kontroly na seminářích na vysokých školách, aby se zajistilo, že zahraniční studenti skutečně do školy chodí.

Před dvěma měsíci zavedla britská vláda předpis, že manželům či manželkám britských občanů, jejichž společný příjem je nižší než 18 600 liber ročně (cca 46 500 Kč měsíčně) bude odebráno právo pobytu v Británii. Jak informuje skotský deník The Herald, mj. to postihlo amerického univerzitního odborníka Dr. Andrewa Wilbura, který žije ve Skotsku se svou skotskou manželkou už 14 let. Protože Dr. Wilbur studoval na doktorát a manželka onemocněla, nedosáhl jejich roční příjem podle nového předpisu 18 600 liber ročně a Dr. Wilbur byl informován, že musí Británii opustit.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6422

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012