Řecký premiér: Společnost je na hraně rozkladu

6. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Antonis Samaras varuje, že je demokracie v Řecku v nebezpečí, a srovnává situaci se situaci v Německu za předválečné výmarské republiky.

Řecko se potácí na hraně rozkladu společnosti. Dojde k ní, pokud prázdné státní fondy nebudou podpořeny naléhavou finanční pomocí, varoval před návštěvou německé kancléřky Angely Merkelové premiér Antonis Samaras.

Po třech letech od té doby, kdy v Athénách vypukla evropská dluhová krize, je hospodářská krize, která postihla řecký národ, tak vážná, že je teď ohrožena sama demokracie, konstatoval Antonis Samaras.

Varoval, že Řecku hrozí neonacistická strana Zlatý úsvit. Řecko podle něho vážně ohrožuje rostoucí nezaměstnanost, podobně, jako tomu bylo v Německu na konci výmarské republiky.

"Občané vědí, že tato vláda je pro Řecko poslední šancí," varovala Samaras, který opakovaně apeluje na Evropskou unii a MMF, aby liberalizovaly nesmírně obtížné podmínky, které mezinárodní finančníci uvalili na Řecko.

Ve čtvrtek zaútočily na řecké ministerstvo obrany stovky protestujících dělníků z doků. Bylo to porušení bezpečnosti, jaké Řecko v moderní době nikdy nezažilo. Velmi to znepokojilo vládní a státní úředníky. V pátek Samaras ostře kritizoval "ty, kteří nerozumějí, co znamená zákonnost a pořádek".

"Vláda vede válku na všech frontách o důvěryhodnost Řecka a jeho budoucnosti, aby oběti, které činí Řekové, nepřišly nazmar," řekl. "Nedovolím, aby v Řecku vznikla anarchie."

Řecké finanční zdroje dojdou v listopadu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10102

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012