Ministerstvo financí zřejmě falšuje informace o evropských penězích

11. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas se o Řecích s pohrdáním někde dočteme, že falšovali údaje o své ekonomice, aby se mohli dostat do eurozóny. Je v tom obsaženo takové to přesvědčení, že to "my bychom přece nikdy nedělali". A přece se zdá podle poslední zprávy na Aktuálně.cz, že Evropský účetní dvůr v Lucemburku odmítá uvěřit číslům, která mu dodává naše ministerstvo financí o čerpání peněz, které jdou do ČR z EU.

Řecko se chtělo dostat do eurozóny a nebýt na okraji dění v Unii, to snad lze ještě pochopit. Jak ale pochopit to, že nám někdo dává miliardy eur a naši politici je nechají rozkrást a snaží se pak před tím, kdo nám ty peníze dává, tvářit jakoby nic? Není jasné, že tím riskujeme, že žádné další peníze nedostaneme? Navíc se cenné peníze, které už přišly, přeměňují v ekonomickou sílu podvodníků a mafií, což v žádném případě neprospívá rozvoji naší země. Jinými slovy řečeno: máme možnost v době ekonomické krize smysluplně využít miliardy eur pro naši společnost, ale naši politici to nechají rozkrást, čímž posilují moc toho, co naši společnost nejvíce devastuje, totiž moc korupčních mafií. Člověk se pak těžko brání podezření, že Česká republika je stát založený na ekonomické kriminalitě, a tedy na zločinu.

A tváří v tvář Bruselu se tohle "řeší" tím, že se nějak zmanipulují statistiky zřejmě v bláhovém očekávání, že ti hloupí úředníci v Bruselu, nad kterými je každý Čech povýšen jako nějaký cimrmanovský génius, si toho nevšimnou. Cituji jen pro ilustraci (každému vřele doporučuji přečíst si ten článek celý):

"Citovaný osmdesátistránkový materiál má Insider k dispozici. Dokument popisuje práci auditního orgánu při ministerstvu financí, který nese v Česku za kontrolu evropských peněz hlavní odpovědnost.

Pro Česko je toto zjištění více než nepříjemné, protože čerpání evropských peněz je momentálně ohroženo a zdejší vláda se pokusila věc zachránit právě tím, že Kalouskovu auditnímu orgánu svěří oproti ostatním úřadům větší pravomoci. Teď však Evropský účetní dvůr označil za nedůvěryhodnou i tuto instituci.

V případě úřednických chyb může Evropská komise plošně zkrátit dotace, záměrné falšování je pak podle tuzemského práva dokonce trestným činem."

A dále:

"Exemplárním případem je zpráva o dopravních dotacích za rok 2011. Auditní orgán odhalil, že špatně bylo rozděleno 1,85 procenta evropských dotací. Šlo tedy o zanedbatelnou částku do dvou procent, která potvrzuje, že dotační systém funguje správně.

Lucemburská kontrola však tvrzení auditního orgánu prověřila a zjistila, že v dopravních projektech bylo chybně rozděleno 41,82 procenta celkové částky. V takovém případě Evropská komise automaticky krátí zmíněných 41 procent z dotačního programu, v tomto případě ze 160 miliard, které byly Čechům na dopravu přiděleny. Může však celý program zastavit, pokud usoudí, že kontrola selhala úplně.

Kontrolní zpráva označuje za nejčastější chybu manipulaci při veřejných soutěžích. Důkladně rozebírá například soutěž na stavbu dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic a nákup tramvají brněnským magistrátem."

Češi zatajili Bruselu 40 procent zfušovaných projektů ZDE

0
Vytisknout
12866

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013