Dánské seriály

Noční můra České televize

11. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Dvacetkrát od 6. ledna do 19. května 2013 jsme vždy v neděli v pozdních večerních hodinách s manželkou sledovali dánský seriál Forbrydelsen, Zločin. O této pozoruhodné dánské televizní seriálové produkci jsme nic nevěděli, o to větší bylo překvapení. Ani naši přátelé žijící v Dánsku a Finsku se o tom nikdy nezmínili, a to jsou přímo milovníci seriálů. Když u nás jednou viděli ze záznamu českou adaptaci Strindbergovy hry, okamžitě poznali svého oblíbeného herce z Nemocnice na kraji města a dokázali se dívat až do konce, přestože tomu nerozuměli. Nebýt dřívější zmínky o seriálu Zločin v Britských listech, ZDE ZDE ZDE ZDE, asi by nám unikl. Jsme už dlouhou dobu jen plátci povinného poplatku, nikoli pravidelní diváci České televize a na stálé sledování nabídky v programu jsme rezignovali.

Česká televize divákům nabídla první sérii seriálu Zločin šest let po jeho vzniku, kdy jej už dávno odvysílaly televize po celém světě. Není to jen napínavý kriminální film, ve kterém by šlo o pouhé policejní vyšetřování. Nabízí nám mnohem víc. Vše je až moc uvěřitelné a precizně zobrazené. Takový je náš dnešní svět.

Jen tak pro zajímavost jsem se po ukončení dánského seriálu podíval na českou televizní detektivku Hrobník a se sebezapřením to přetrpěl až do konce. To, co produkuje a nabízí Česká televize, nelze s dánskou televizní tvorbou srovnat ani vzdáleně. Někteří herci jednou působí afektovaně, jindy jakoby text četli. Jiní jsou žoviálně užvanění, v čemž vyniká zejména dvojice vyšetřovatelů. Nikdo, ať to je novinář, policisté, děti zavražděného nebo starožitník nepůsobí věrohodně a také ta zápletka je vyumělkovaná. Pak jsem se pokusil zhlédnout ještě jednu detektivku na ČT 1, nedalo se na to ale dlouho dívat. Česká televize svým divákům (a plátcům) namísto zajímavých a hodnotných pořadů tohoto druhu nabízí akorát jakousi pitomoučkou šmíru. Vypadá to tak, že se v České televizi tvoří nikoli pro diváky, nýbrž pro herce. A co se kolem děje v reálném světě je zcela vedlejší.

Při vší ubohosti České televize nejsou tam asi tak nekritičtí, aby si neuvědomovali, že dánské televizní produkci představované seriálem Zločin nesahají ani po kotníky. A to musí notně bolet. To bude nejspíš vysvětlení, proč se jednotlivé díly dánského seriálu vysílaly na druhém programu ČT o nedělích, nejdříve od 21.00 hodin a nakonec až od 23.00 hodin!

Přednost dostalo v nedělním vysílání kdeco. Jednou to byl jakýsi starý záznam cirkusového představení a pak pravidelně Plovárna, jejíž poslední nudné minuty byly přípravou na týden s napětím očekávaný další díl Zločinu. Po všech stránkách mistrovské dílo bylo zřejmě takovou noční můrou České televize.

0
Vytisknout
15410

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013