Kdo vytváří "veřejné mínění" o Romech?

11. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Dvě "atraktivní" kauzy rozvlnily mediální hladinu: 1) Lynč manželského páru partou několika osob v Duchcově 2) I na znalce vícečetných těhotenství gigantický břich matky, která porodila historicky první česká paterčata, ale je to zrovna -- Romka...

Jak bývá v Česku zvykem, ožila debatérská lůza a z anonymního pohodlí domácích počítačů ublinkává jed do internetových diskusí. V reakci na ně se zas snaží mnozí mí "příbuzní" lidskoprávní a romští aktivisté a publicisté překrýt tuhle nahnědlou internetovou vlnu pohoršeným lamentováním nad českým rasismem a moralizujícím káráním xenofobních anonymů. Dovolím si nadhodit pár argumentů, proč to nebude mít na různorodou českou krajně pravicovou web-smečku vliv.

První skupinu xenofobních "přispěvatelů" internetových diskusí tvoří nikoliv nutně politicky jednající patologické typy lidí, kteří se vyžívají v písemném ventilování agrese. Zasahují do různých debat pod jinými jmény, často se ale podle stylu pozná, že jde o stejného člověka. Podobní týpci vyhrožovali šibenicemi chartistům a jindy komunistům, jde o těžko odhalitelnou a ovlivnitelnou hrstku grafomanů. Nemá smysl se jimi zabývat, je jich málo a budou tu s námi a v ordinacích psychiatrů pořád.

Druhá skupina se plíživě zdokonaluje. V médiích už vícekrát zaznělo, jak si různé firmy a organizace najímají "přispěvatele", kteří mají za honorář vychvalovat konkrétní výrobek v diskusích pod články. Myslím, že část "spontánních" vtipů, videí, debat a řetězově se šířících mailů "o Romce, která vystoupila z mercedesu a šla si pro dávky na sociálku", vylézá takto okopírovaným způsobem právě z klávesnic přátel Tomáše Vandase a spol. Zvlášť ty, které začínají podvědomým prořeknutím: "Já vůbec Dělnickou stranu nemusím, ale ti cigáni..." nebo "Nejsem nacista, ale fakt nekecám, včera jeden cigoš..." (Přičítám mimochodem těmhle lidem i maily, které mi občas chodí jakoby od známých. Různí skutečně existující přátelé z facebooku mě třeba dramaticky žádají, abych rychle otevřel odkaz, který mi přišel v příloze, protože se tam diskutuje o mně a měl bych se proti tomu ohradit... aby po kliknutí na odkaz vletěl do compu šikovný trojský kůň...).

Tuhle skupinu ultrapravicových hackerů ovlivní spíš až odhalení, že mnozí jejich šéfové či parťáci dělají ochranky v bordelech, mají na krku zpronevěru nebo berou sociální dávky. Hlavně je ale potřeba říct: obě dvě "mediální smečky" jsou sice hlasité, ale nejde o "hlas lidu". Je to sociálně nepřizpůsobivá menšina.

Vychází v Romano hangos 5-2013 na www.srnm.cz a ZDE

0
Vytisknout
11696

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013