Proč dělají Dánové tak vynikající televizní thrillery?

14. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Další dánský televizní thriller, Borgen, fascinuje od minulé soboty britské televizní diváky. Tvůrci seriálu v Kodani se probírají hromadou nadšených recenzí z britského tisku a jsou potěšeni i poněkud překvapeni.

Borgen, dánský výraz pro parlament, je politický thriller, v němž je v ohnisku zápletky premiérka. Po odvysílání prvních dvou dílů na minoritním satelitním kulturním okruhu BBC 4 zaznamenává seriál stejný úspěch jako nedávný dánský seriál Forbrydelsen - Zločin. Minulou sobotu ho sledovalo v Británii 650 000 diváků.

Forbrydelsen - The Killing. Vynikající dánský thriller ZDE

Jak se to Dánsku podařilo? Částečně je podle deníku Guardian vysvětlením to, že v dánských seriálech hrají významnou a napínavou roli ženy. V seriálu Forbrydelsen se proslavila herečka Sofie Gråbøl, které hrála detektivku Sarah Lundovou. Seriál Borgen zřejmě proslaví známou dánskou herečku Sidse Babett Knudsen, která hraje premiérku Brigitte Nyborgovou. Možná není náhodné, že dánská televize má nyní také ředitelku.

Avšak při návštěvě v ústředí dánské televize v Kodani se vyjeví, jak důležité je vytvořil soustředěnou tvůrčí kulturu. Dánský rozhlas a televize DR je čistě instituce veřejné služby, je financována z televizního poplatku ve výši asi 600 Kč měsíčně. Roční příjem je osmina příjmu BBC, a na natáčení televizních dramat je málo peněz - jen asi 600 milionů Kč ročně. Znamená to, že konkurence ohledně toho, co se bude natáčet, je nesmírně ostrá. Za posledních dvacet let si ředitelé televize, produkční pracovníci i scénáristé naprosto zdokonalili své metody a vytvořili snad nejkvalitnější továrnu na televizní drama kdekoliv na světě.

Pravidla jsou jednoduchá. Televize požaduje originální drama, které se zabývá aktuálními otázkami dnešní společnosti. Žádné adaptace existujících cděl. Tato dramata se natáčí pro hlavní vysílací čas v neděli ve 20 hodin večer, kdy napínavý seriál přiláká během dlouhých dánských zimních nocí diváky před televizi. Rozhodující slovo mají scénáristé.

Scénáristé vypracují sedm verzí scénáře a pak natáčejí vždy dva díly dohromady, které režíruje tentýž režisér. To trvá vždy 33 dnů.

Práce na seriálu Borgen začala před čtyřmi lety, dlouho předtím, než Dánsko zvolilo svou první premiérku. Autoři konzultovali mnoho lidí v politice - poradce, politiky, spin doktory, novináře i komentátory - a ze skutečných postav v dánské politice vytvořili nové, fiktivní postavy.

Borgen se stal v Dánsku r. 2010, kdy se tam vysílal, senzací, protože předpověděl skutečný vývoj dánské politiky. Nyborgová se stale premiérkou, ale rychle se ukáže, že se zapletla do záhadných událostí a do kontroverzí. Ve skutečné dánské politice se stala loni v říjnu premiérkou levicové koalice Helle Thorning-Schmidt. Mezi fiktivní Nyborgovou a skutečnou dánskou premiérkou je mnoho paralel.

Borgen řeší známé dilema, v českém prostředí zejména aktualizované tragickým případem Václava Havla. Je možné stát se politikem, získat moc, a nezpronevěřit se sám sobě?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11909

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2012