Egypťané hlasovali pro vojenský režim

16. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Egypťané v referendu podle prvních výsledků s velkou převahou hlasovali pro návrh nové ústavy. Hlavnímu veliteli armády generálu Abdalu Fattáhovi al-Sisimu se tak otvírá cesta ke kandidatuře na prezidenta. Státní zdroje hlásí, že pro návrh se vyslovilo zhruba 90% zúčastněných voličů.

Výsledek nepřekvapuje, poněvadž Egypťané široce podporují červencové svržení bývalého prezidenta Mursího a prakticky neexistivala kampaň proti návrhu.

Mursího Muslimské bratrstvo, které oficiální údaje jistě napadne, vyzvalo k bojkotu a protestům proti hlasování, které považuje za součást puče proti demokraticky zvolenému prezidentovi.

V úterý při srážkách Mursího příznivců s policií zemřelo devět lidí, ve středu střety pokračovaly poblíž prezidentského paláce, ale nebyly již hlášeny oběti na životech. Podle ministerstva vnitra bylo během dvoudenního hlasování zatčeno 444 osob.

Státní agentura MENA podle prvních výsledků hlásí, že podíl hlasů pro návrh v některých volebních místnostech přesáhl 90%. Podle ministerstva vnitra účast přesáhla 55%. Generálmajor Abdal Fattáh Otman, ředitel PR při ministerstvu vnitra, v soukromé satelitní televizi Al-Haját hovořil dokonce o tom, že podíl hlasů pro návrh přesáhne 95%.

Kromě potlačování islamistů úřady také zatkly sekulární aktivisty, včetně prominentních představitelů povstání proti Husnímu Mubarakovi v roce 2011. Jedna z umírněných islamistických stran hlásí, že její příznivci byli zatčeni, když vedli kampaň za odmítnutí nové ústavy v referendu.

Referendum je považováno za hlasování o důvěře pro devětapadesátiletého generála Sisiho, který je po svržení Mursího nejsilnější figurou v egyptské politice a získal masovou popularitu. Příznivci ho považují za ten typ vládce silné ruky, kterého země potřebuje k obnovení stability po téměř tříleté politické a ekonomické krizi. Burza reagovala nadšeně.

Do Egypta se tak vrací vojenský režim, který zde vládl od svržení monarchie až do zvolení Mursího.

Nová ústava odstraňuje zmínky o islámu a posiluje postavení armády, policie a soudnictví.

Pro Mursího islámskou ústavu v roce 2012 hlasovalo 10,7 milionu voličů a pro samotného Mursího 13,2 milionu voličů. Egypt má přes 52 milionů oprávněných voličů a pokud se dosavadní zprávy potvrdí, mandát nové ústavy bude formálně silnější.

Avšak některé místní i mezinárodní organizace hodnotí politické klima v zemi před hlasováním velmi kriticky. Káhirský Institut pro studium lidských práv kritizoval média za šíření nenávisti vůči Muslimskému bratrstvu. Americké Carterovo centrum hovoří o "zúženém politickém prostoru". Další organizace financovaná z USA, Democracy International, vyslala 83 volebních pozorovatelů a zaznamenala "z technického hlediska" normální průběh voleb. Avšak Carnegie Endowment for International Peace ve Washingtonu varoval, že mezinárodní hráči riskují poskytnutí legitimity politickému procesu, který je vadný a nedemokratický.

Ačkoliv západní státy kritizovaly potlačení islámské opozice a vyzývaly k inkluzívnější politice, vyvinuly na Káhiru jen malý tlak. Egypt kontrolující Suezský průplav je od 70. let základním kamenem blízkovýchodní politiky Spojených států.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8276

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014