Panel OSN vyšetřuje pedofilní skandály katolických kněží

16. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Vatikán je v Ženevě poprvé veřejně konfrontován se sexuálním zneužíváním dětí příslušníky kléru. Církev byla dotázána na to, proč popisuje takové zneužívání jako morální prohřešek, místo aby je označila za zločin na dítěti.

Arcibiskup Silvano Tomasi prohlásil, že takové zločiny nemohou být nikdy "ospravedlněny" a každé dítě musí být "nedotknutelné".

Vatikán již dříve odmítl poskytnout údaje o rozsahu zneužívání.

Když Vatikán argumentoval, že takové případy by měly být vyšetřovány v zemích, kde k nim došlo, byl obviněn z neadekvátní reakce na údajná zneužití.

Je to poprvé, co se papežský stát veřejně brání ve věci sexuálního zneužívání. Oběti doufají, že slyšení v rámci panelu OSN pro práva dítěte povede k ukončení církevního tajnůstkaření.

Papež František v prosinci oznámil, že vznikne komise pro boj se sexuálním zneužíváním dětí v církvi a nabídne obětem pomoc. Rozšířil také definici zločinu proti nezletilým tak, že zahrnuje i zneužívání dětí.

Vatikán je signatářem Úmluvy OSN o právech dítěte, která je právně závazná a chrání děti jako nejzranitelnější členy společnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9092

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014