Polsko vystupuje stále kritičtěji proti Británii

15. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Mezi britským premiérem Cameronem a polským ministrem zahraničí vznikla válka slov v důsledku napětí ohledně zákonů Evropské unie, které zaručují občanům právo pracovat v EU bez ohledu na hranice,píše hospodářský deník Financial Times. Z konfliktu, kdy Cameron mimo jiné pohrozil, že plánuje Polákům pracujícím v Británii zrušit právo na státní přídavky na děti, pokud jejich děti žijí v Polsku, vyplývá, že mezi Polskem a Británii, kdysi přirozenými spojenci, vzniká rostoucí propast.

Británie podporovala r. 2004 vstup Polska do EU, Polsko i Británie vášnivě podporují ekonomický liberalismus a obě země jsou proamerické. Jenže v mnoha otázkách se už navzájem neshodují.

Znakem rychle se zhoršujících vztahů mezi Británii a Polskem bylo, že Donal Tusk, polský premiér, tento týden věnoval své tričko z anglického fotbalového klubu Arsenal, které mu věnoval britský premiér, jakési charitativní aukci. Je to součástí širších postojů polských politiků, kteří se nyní veřejně distancují od Británie.

Lech Walesa, bývalý polský prezident a držitel Nobelovy ceny míru, zaútočil na Davida Camerona tím, že Británii obvinil, že v roce 1939 zradila Polsko a nechala ho napospas Německu.

"Je to reakce, která odráží, co si lidé v Polsku dnes myslí o vztazích s Británií," řekl Marcin Zaborowski, šéf Polského ústavu pro mezinárodní otázky, který vystudoval v Británii. "Je to země, s níž můžeme vyjít, ale která se nesnaží být vůbec jakkoliv nápomocná."

Polsko je jediná členská země Evropské unie, v níž během nedávné hospodářské krize nedošlo k ekonomické stagnaci. To Polákům mimo jiné potvrdilo, že už svět nemá právo je považovat za nezralou evropskou zemi.

"Domnívali jsme se, že se Polsko už osvobodilo od onoho neokoloniálního pohledu, takže Cameronovy výroky jsou překvapivé," řekl Pawel Swieboda, předseda výzkumné organizace pro zahraniční politiku DemosEuropa. "Navracíme se k rozdělení Evropy - k jejímu dělení na lepší a horší Evropu, na více či méně civilizované země."

Polsko daleko razantněji podporuje Evropskou unii než Velká Británie. Varšava například absolutně nepodporuje pokusy Londýna nově vyjednat své členství v Evropské unii.

Polsko se nyní spojuje s Francií. Připravuje se vyslat spolu s Francií vojenskou misi ke stabilizaci Středoafrické republiky. Splácí tím úsilí francouzského prezidenta Hollanda o těsnější styky s Polskem.

"Dokazuje to, že Polsko to myslí se seriozními partnery vážně," řekl Eugeniusz Smolar, odborník na zahraniční politiku a bývalý ředitel polského vysílání BBC, které už bylo zrušeno. "Avšak Británie pro Polsko žádné nové myšlenky ani nabídky nemá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9264

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014